Jak sám píšete, ty choroby se tepelnou úpravou zničí. A já jsem v žádné restauraci neviděl, že by nabízeli tatarák z divočáka nebo jelena, jedině tak zvěřinový guláš. A pochybuji, že ty choroby přežijí dvouhodinové dušení.
Ostatně nevím, jak si to doložení původu u zvěřiny představujete. To by za každým střelcem měli jít dva ouřadové, kteří mu vystaví glejt, že to zvíře střelil tehdy a tehdy tam a tam?
Většinou samozřejmě bezprostřední ohrožení zdraví nehrozí, tepelné opracování je skutečně dost efektivní preventivní opatření. Ale jednak, ne vždy se vše správně propeče, a navíc je tady to olovo a další látky zbylé v tělech některé zvěře po výstřelu, pokud není odborně zpracována.
Dohledatelnost je snadná - stačí zápis o veterinární prohlídce, bez kterého se stejně nesmí zvěřina prodávat. A restaurace zpracovávající zvěřinu by se měly registrovat u krajských veterinárních správ, jak bylo již výše napsáno. Ani jedno se nedodržuje.
Chcete anarchii, máte ji mít. Asi nevíte, jak se s takovým masem, které pak skončí jako specialita šéfkuchaře, někdy nakládá? Jeden vesnickej šikula to uloví nebo skoupí od jiných šikulů, hodí do kufru auta a pak s tím objíždí okolí, kdo co koupí, řezníci, hospody. Co neudá, odveze dál (pořád se to maso válí v kufru), nakonec po několika dnech obvykle v Praze prodá zbytek. Pražáci prý koupěj všechno.
O jaky unik se presne jedna ? Neni to zase tak, ze stat jen vybira dane (ktere politici nechaji pod vedenim svych loutkovodicu rozkrast) a nenabizi za ne zadnou efektivni protisluzbu ? Stejne jako to bylo v pripade alkoholu (zadna ochrana legalnich vyrobcu, na vse se kaslalo).
který jsem ani nečetl, protože už mám s autorem negativní zkušenosti z minula a vadný je už titulek.. zvěřina v některých restauracích má možná pochybný původ, možná i ve velké části, ale určitě neplatí že zvěřina v restauraci = pochybný původ
předpokládám, že nyní lobuje za prodej babišových prasat, tak zase příště..pane "novináři"
Pane Havel, o kontrolách hygieniků nevíte vůbec nic, většina vašich článků zavání lobováním pro SZPI; řekněte mi jednu věc, SZPI a její zaměstnanci se na rozdíl od pracovníků hygieny nezaobírají prevencí, neřeší výživové poradny, nedělají poradenství (jak také, když jsou v terénu v mobilních kancelářích), neprovádějí posuzování projektových dokumentací a kolaudace - ty za ně dělá hygiena, i když se to týká prodejen potravin, pekáren nebo pivovarů. Čekáte, že je to někdo bude učit, že ty hygienici, kteří budou posláni na úřad práce, budou v rámci svého volného času budou inspektory SZPI učit posuzování projektových dokumentací dle stavebního zákona, změny užívání nebo řešení problémů v terénu? Ukázal bych vám inspektory SZPI, kteří v životě neviděli používat konvektomat nebo "šoker". Vaším lobingem o zrušení odd.hygieny výživy nedocílíte ničeho, jste pouze další "specialista", který nezná problematiku úřadu KHS a straní SZPI, dejte jim klidně celou sekci hygieny výživy, rád si sednu s popcornem k tv a budu sledovat, jak 200 inspektorů SZPI kontroluje kromě desítek tisíc prodejen potravin i desetitisíce stravovacích zařízení v ČR.