A já zas narazila na článek, kde přímo vybízejí k polykání žvýkaček.:-) Chápu, že kvanta žvýkaček na ulici jsou asi taky problémem: http://magazin.aktualne.cz/polykejte-zvykacky-radi-lidem-mexiko/r~i:article:626570/
Mě by tedy zajímalo, kde autor přišel na to, že žvýkačka z roku 1870 není přírodní... Není to totiž pravda, vznikla pokusem o výrobu gumy z chicle, což je šťáva stromu sapodilla, což je přesně to, co žvýkali v článku zmínění indiáni.
Pokus vyrábět z tohoto gumu se nepodařil (proti kaučukovníku byly výsledky mizerné), ale spíš náhodou se při experimentech přišlo na možnost žvýkání a začal prodej s tímto cílem...
V každém případě ale jde primárně o přírodní materiál, tady nejde o nic syntetického jako v případě umělého kaučuku (který byl mimochodem objeven až cca 40 let po žvýkačce).
Dnes už se z úsporných důvodů opravdu se syntetickou žvýkačkou setkat lze ve valné většině případů, ale ani náhodou to nevzniklo v roce 1870, tohle je "inovace" až někdy po WWII...