Hlavní navigace

Žvýkejte! Bude vám to lépe myslet!

27. 11. 2009

Sdílet

žvýkání, žvýkačka, bublina
Žvýkáte? Nikdo se vám nemůže divit. V posledních letech se na nás ze všech koutů valí reklama, ve které byla tato sladkost povýšena na lék. Díky žvýkačce získáme zdravý chrup, zmizí stres a budeme daleko bystřejší. Je to pravda, nebo jde pouze o chytrý reklamní tah?

Přestože většina Čechů má žvýkačku spojenou s urostlými americkými vojáky, kteří na konci druhé světové války osvobozovali Evropu s úsměvem na tváři a žvýkačkou v puse, rozhodně nejde o novinku starou několik desetiletí.

Žvýkačky patří mezi nejstarší cukrovinky vůbec. Nejstarší žvýkací gumu našli archeologové v nalezišti ve Švédsku a její stáří odhadli na 10 000 let.  Lidé si do úst strkali různé druhy pryskyřice a pražvýkačka tak sloužila jako lék na zanícené dásně. Žvýkali i staří Egypťané a Řekové, protože věděli, že žvýkání zvyšuje soustředění a udržuje člověka v bdělém stavu.

Američan bez žvýkačky? Nemožné!

žvýkačka Wrigley Spearmint

Obrovský komerční potenciál žvýkaček objevili ale až Američané, národ, který ročně vyžvýká rekordních 300 plátků na hlavu. Evropané jsou se 100 plátky na hlavu značně pozadu. Žvýkačka má  v Americe letitou tradici – na “Chickle”, šťávě ze stromu Manilkara zapota, si pochutnávali legendární Mayové a evropští konkvistadoři jejich zvyk brzy začali napodobovat. Na svůj boom si ale tato pochutina musela počkat až do konce 19. století – tehdy ji začal “praotec” žvýkaček William Wrigley přidávat ke krabičkám s práškem do pečiva. Wrigley brzy zjistil, že zákazníci začali produkt skupovat ve velkém hlavně díky netradiční cukrovince, na což  pohotově zareagoval vytvořením legendární žvýkačky Wrigley Spearmint, která se v nezměněné podobě vyrábí dodnes.

Jak často žvýkáte?

Zahodíme zubní kartáčky?

“Žvýkáním snížíte výskyt zubního kazu až o 40 procent,” tolik z reklamy jednoho z nejznámějších výrobců žvýkaček. Tvrzení se opírá o maďarskou studii z roku 2001, která prokázala, že se výskyt zubního kazu u dětí, které po jídle žvýkaly speciální žvýkačky, snížil až o 40 %.  Jenže o vlastní studii se dnes opírá téměř každý doplněk stravy. Opravdu máme vyhodit zubní kartáček a prožvýkat se ke zdravému chrupu? 

Čtěte také: Víte, jak si správně vyčistit zuby?

V době, kdy žvýkačky obsahovaly cukr, dentisté své pacienty před touto cukrovinkou varovali. Sacharidy totiž podporovaly činnost nežádoucích bakterií. V dnešní době, kdy nebezpečné sacharidy nahradila ve žvýkačkách umělá sladidla, je vše jinak.

žvýkačka

„Žvýkačky v jistém smyslu snižují kazivost zubů. Můžeme uvést názorný příklad, a to po jídle, kdy se kyselost v ústech zvyšuje, díky žvýkání se zvýší tvorba slin, a tím se snižuje PH v ústech. Vysoká kyselost v ústech je totiž vynikajícím prostředím pro bakterie, a tudíž tvorbu kazu,“ tvrdí zubař Abdullah Al-Adeeb z pražské kliniky Elite Dental.

Stomatologové se ale shodují, že žvýkačky nejsou samospásné a rozhodně nemohou nahradit klasické čištění zubů. Pozitivní vliv žvýkaček bez cukru na hygienu ústní dutiny už ale nikdo nezpochybňuje.

Také pověru, že žvýkačky poškozují plomby, stomatologové vyvrací. „Na stav plomb nemají žvýkačky žádný specifický vliv, “ hájí žvýkačky zubař Abdullah Al-Adeeb z Elite Dental. Pokud si chcete zachovat plomby bez chybičky, měli byste se spíše vyvarovat tvrdších pokrmů, jako jsou třeba ořechy. Měkká žvýkačka zuby poškodit nemůže.

Žvýkáním proti hubnutí

Přestože se to mnoha estétům nebude líbit, se studiemi potvrzující pozitivní vliv žvýkaček na lidské zdraví se v posledním desetiletí roztrhl pytel. Dopustit na ně nedají především dietologové a nutriční specialisté. Lidem bojujícím s nadváhou doporučuje žvýkání například Americká dietetická asociace: „Žvýkání je sice drobnost, ale v delším časovém horizontu vám pomůže ke změně – žvýkačka je pomocník, který se vám osvědčí v boji proti přejídání a pomůže vám dostat se na vysněnou váhu.“ Plátek žvýkačky totiž většinou obsahuje maximálně 20 kalorií, což je mnohonásobně méně než čokoláda či chipsy, takže se jedná o zdravou alternativu mlsání. Bez zajímavosti není ani fakt, že hodinovým žvýkáním spálíte 11 kalorií. 

Nepřehlédněte: Amalgám: Tiká nám v puse časovaná bomba?

Kdo žvýká, je bystřejší

žvýkačka

Tím ale pozitivní zprávy o žvýkačkách nekončí. Poslední výzkumy ukazují, že po žvýkačce by rozhodně měli sáhnout studenti v náročném zkouškovém období. Japonští vědci totiž nedávno potvrdili zkušenost našich předků. Žvýkání pomáhá odbourávat jednak stres a jednak o 25 procent zvyšuje prokrvení mozku – to má pozitivní účinek na koncentraci a pomáhá při procesu učení.

V neposlední řadě je žvýkačka skvělým pomocníkem při problémech s pálením žáhy. Nepříjemné pálení určitě zažil každý, kdo to někdy přehnal s příliš tučným nebo kořeněným jídlem. Pokud si ale bezprostředně po těžkém jídle dáte žvýkačku, můžete pálení žáhy zmírnit.

Přestože se ukazuje, že žvýkání je zdravé, ne vždy je společensky přijatelné, a proto byste měli dbát na určitá pravidla. „Jsou situace, kdy si žvýkání nemůžeme dovolit. Žvýkat by se nemělo v kostele, na hřbitově, ve smuteční síni, ale také v divadle, nebo v koncertní síni. V kině se to toleruje, ale při hromadných společenských akcích a stolování je to vyloučené," doporučuje odborník na etiketu Ladislav Špaček.

Napsali jsme: Preventivní prohlídky se vyplatí

Foto: https://www.osgi.org, http://www.savourlife.ca

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).