Poslední roky narazíte na nejrůznější regionální potraviny s různými certifikáty snad všude. Vyrábějí se a prodávají místní sýry, sirupy, sušenky, medy či třeba uzeniny. Málokteré výrobky jsou však tak známé a mají tak dlouhou tradici jako ty, na které se ptáme v našem kvízu.
Některé z nich se vyrábějí už od devatenáctého století a jejich obliba přečkala všelijaké dějinné zvraty a společenská zřízení – platí to například o sladkosti známé jako Miletínské modlitbičky. Zvláštní název? Odkazuje na tradiční miletínské poutě, které se konaly vždy v dubnu a na jejichž počest je začal místní perníkář vyrábět. Vzhledem měli připomínat modlitební knížky.
V testu se ptáme i na Kofolu, což je úplně jiný příběh, ale také hodně zajímavý – receptura nevznikla náhodou ani v žádné malé rodinné hospůdce. Šlo o státní zakázku. A vy si zkuste tipnout, kde se tak stalo.