největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
antioxidant
antioxidant
1
–
16
/
16
Vodní meloun není jen šťavnaté osvěžení, ale také bohatý zdroj řady cenných látek
Málokdo si umí představit léto bez šťavnatého melounu. Dokáže osvěžit, zahnat žízeň a navíc skvěle chutná. Ale to není všechno. Skrývá v sobě řadu živin, které pomáhají lidskému zdraví v mnoha oblastech a nenacházejí se jenom v dužině, ale i v dalších částech melounu.
Kateřina M. Košutová
13. 7. 2022
Ovoce liči má více vitamínu C než citrony nebo pomeranče
Lákavé růžové ovoce liči čínské se musí nejdříve oloupat, aby se dalo jíst. Za tu práci to stojí. Pod slupkou se skrývá dužina s neobyčejnou vůní a delikátní chutí. Na čínském císařském dvoře se liči těšilo velké úctě, a i dnes je gurmány vyhledávanou pochoutkou.
Kateřina M. Košutová
15. 3. 2022
Antioxidanty pomáhají proti civilizačním onemocněním, pozor na předávkování
Antioxidanty jsou v posledních letech poměrně často skloňovaným pojmem. Mají v organismu nezastupitelnou úlohu, pomáhají udržet jeho dobrý zdravotní stav a předcházet onemocněním. Je však důležité spoléhat spíše na pestrou stravu než na syntetické doplňky. Ty mohou naopak škodit.
Kateřina M. Košutová
11. 10. 2021
Počet nových komentářů
2
Další špatné zprávy o antioxidantech. Máme je tedy vůbec jíst?
Proč je v tlustém střevě více nádorů než v tenkém? Může za to prý mikrobiom – a antioxidanty. Ty přitom byly a stále jsou doporučovány jako zdraví mimořádně prospěšné. Získáváme je z potravin i z doplňků stravy.
Pavel Houser
10. 8. 2020
Počet nových komentářů
6
Už Římané věděli, že je dobré jíst maliny
Proč jíst maliny? Kromě toho, že jsou hrozně dobré, jsou i velmi zdravé. Nejlepší je sníst je čerstvé, zkusit můžete i některý z mnoha receptů nebo maliny zamrazit. Pozor na máčení do vody a dlouhé uchovávání v lednici, ani jedno malinám nesvědčí.
Kateřina M. Košutová
30. 6. 2020
Sezóna špenátu vrcholí. Kolik ho potřebují unavené oči?
Aktualita
Pryč jsou doby, kdy byl špenát synonymem pro nevzhlednou kaši ze školních jídelen. Farmáři, ale i supermarkety nabízejí právě teď čerstvý listový špenát běžně. A už jedna jeho malá porce denně může mimo jiné pomoci našim očím.
Redakce
21. 5. 2020
Top 6 přírodních zástupců antioxidantů
Antioxidanty mají svá pro i proti. Jejich zdrojem je zelenina a ovoce, ale také ořechy, a dokonce i kvalitní hořká čokoláda. Podívejte se, jaký je obsah antioxidantů ve vybraných potravinách.
Michaela Polcarová
28. 4. 2020
Autistickým dětem má pomáhat konzumace sulforafanu z brokolice
Veřejnosti nepříliš známý antioxidant sulforafan je jednou z látek, které mají zatím stále ještě nedoceněný příznivý vliv na lidský organismus.
Petr Havel
28. 2. 2020
Správné tuky neškodí
Docent Stanislav Sekretár ze Slovenské technické univerzity v Bratislavě se zabývá jak pozitivními účinky rostlinných olejů na lidské zdraví, tak i tím, jak zabránit tomu, aby se tyto blahodárné vlastnosti rostlinných olejů nezničily nevhodným zacházením.
Jana Kuklová
29. 10. 2018
Počet nových komentářů
3
Další studie tvrdí, že antioxidanty nemusí být jen prospěšné
Antioxidanty zrychlily metastáze. A nejde jen o doplňky stravy. Mohou opalovací krémy namísto ochrany kůže dokonce prospívat melanomu?
Pavel Houser
16. 10. 2015
Počet nových komentářů
6
Antioxidanty prý rakovinu naopak podporují
Máloco je v posledních desetiletích vnímáno z hlediska zdraví tak jednoznačně kladně jako antioxidanty. Nicméně další jistota možná padla, nebo alespoň není už zdaleka tak jistá.
Pavel Houser
8. 8. 2014
Počet nových komentářů
2
Pochybnosti o resveratrolu: víno, tablety, nebo nic?
Asi jen málokdo dosud neslyšel o téměř zázračném resveratrolu a z toho vyplývající prospěšnosti červeného vína. Jenomže názory vědců se neustále mění a žádná pravda není nedotknutelná.
Pavel Houser
9. 6. 2014
Počet nových komentářů
5
Selen v potravinových doplňcích výrazně zvyšuje riziko rakoviny
Padá další modla propagátorů doplňků stravy. Selen v multivitamínových bobulkách nejen že nepomáhá, ale jeho nadbytek dokonce škodí. Výrobci i jejich reklama o tom zatím taktně mlčí.
Petr Havel
14. 3. 2014
Počet nových komentářů
14
Nic není tak pomíjivé jako doporučení, co jíst
Nová zjištění o cholesterolu a antioxidantech obrací naruby předchozí tvrzení. Ani tato nebudou definitivní. Zdravotní a nutriční doporučení se mění – a měnit se budou dál.
Petr Havel
10. 2. 2014
Počet nových komentářů
11
Bobule plné vitamínů
Hrozny vinné révy kupujeme hlavně kvůli chuti, aniž si uvědomujeme, jakou moc mají malé bobule. Poslouží i pro hubnutí. Při odtučňovací kúře, pro zdraví i na mlsání je důležitá kvalita.
Simona Procházková
25. 9. 2013
Počet nových komentářů
2
Houby vitamín D neobsahují, ale ozařte je UV a vyrobí ho
Sají „jako houby“, nejen to špatné ze svého okolí. Houby s vitamíny v lese nerostou, možná je ale časem najdeme v supermarketu vedle mrkve. Osvícené houby umí vyrobit vitamín D.
Petr Havel
11. 9. 2013
1
–
16
/
16
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji