největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
aspartam
aspartam
1
–
16
/
16
Sladidlo aspartam: hrdina z bájí
Naprostá většina textů o aspartamu na laických webech jsou, promiňte, bláboly. Není divné, že by dvě aminokyseliny běžně se vyskytující v potravě mohly způsobit vyhynutí lidstva?
Milan Kvapil
14. 1. 2014
Počet nových komentářů
48
5 vánočních potravin pod drobnohledem
Nakupujete suroviny pro vánoční vaření a pečení? Vyberte správně ořechy, tuk, cukr, vejce a čokoládu a poznejte, v čem nám která surovina prospívá a v čem škodí.
Kateřina Čepelíková
18. 12. 2013
Počet nových komentářů
4
Anna Strunecká: Jak přežít dobu jedovou
ROZHOVOR – Mnohé rady o zdraví a výživě posledních desetiletí dnes neplatí a považujeme je za blamáž. „Má varování budoucnost potvrdí,“ je přesvědčena autorka bestsellerů o „době jedové“.
Lenka Krbcová
8. 10. 2013
Počet nových komentářů
37
Barviva v potravinách míří pod lupu. Jíme jich moc?
Aktualita
Během dalších 7 let se budou přehodnocovat stovky dosud schválených aditiv. Existují obavy, že příjem potravin s jistými barvivy u některých jedinců převyšuje přijatelné denní dávky.
Kateřina Čepelíková
10. 6. 2013
Počet nových komentářů
5
Aspartam se prověřuje i nadále. Jeho bezpečnost stále nebyla potvrzena
Aktualita
Leta letoucí se zkoumá, jestli aspartam škodí, nebo jsou s ním naše těla spřízněna. Úřad pro bezpečnost potravin to měl rozseknout už třikrát, ani teď však své stanovisko nevydal. Proč?
Kateřina Čepelíková
14. 5. 2013
Počet nových komentářů
21
Aspartam ve žvýkačkách vás položí. Když jich bude 415 naráz
Aspartam leží v žaludku kde komu. Kolik ho v sobě vlastně můžeme mít, abychom nepřekročili doporučené množství? Máme jasné příklady a oficiální odpověď na otázku: je aspartam bezpečný?
Kateřina Čepelíková
11. 3. 2013
Počet nových komentářů
36
Kombinace „s cukrem a náhradním sladidlem“ je úplně nesmyslná
Obvykle se tváří jako lehké, zdravé a dietní. Bez kalorií, a přitom sladké. Je to ale něco za něco. Potraviny nadupané sladidly vedou k tomu, abychom se cpali – a ještě měli dobrý pocit.
Táňa Lišková
29. 10. 2012
Počet nových komentářů
8
Kofola sladí stévií. A aspartamem navrch
Stévii výrobci používají jako vějičku na zákazníky. Část sladidel sice stévie nahradila, přesto dominují sladidla umělá, a to právě ta považovaná za nejškodlivější a nejobávanější.
Táňa Lišková
23. 10. 2012
Počet nových komentářů
50
Aspartam je karcinogenní. Pravda, nebo lež?
Aktualita
Všichni chtějí vědět, jestli je E 951 neboli aspartam spouštěčem rakoviny, jak se říká. Evropská agentura pro bezpečnost potravin ho už rok a půl zkoumá, ale dál jen krčí rameny a mlčí.
Redakce
11. 10. 2012
Počet nových komentářů
11
Éčka v nápojích: zbytečná, nebo dokonce nebezpečná
Limonády i džusy obsahují řadu látek, které je přinejmenším zbytečné do sebe ládovat. Speciálně některé konzervanty, barviva a sladidla jsou nežádoucí.
Redakce
2. 10. 2012
Počet nových komentářů
8
Umělá sladidla život neosladí
Některá z běžně používaných sladidel si můžeme dopřát bez obav, jiným je lépe se obloukem vyhnout. Která z nich jsou vlastně bezpečná?
Taťána Kročková
20. 8. 2012
Počet nových komentářů
7
Levné potraviny mizí z regálů nejrychleji
ROZHOVOR – „Dokud budeme kupovat šunty, tak se budou vyrábět,“ říká Ctibor Perlín. Novináře pak kritizuje za to, že média plní katastrofickými zprávami o kvalitě potravin na českém trhu.
Olga Myslivečková
13. 3. 2012
Počet nových komentářů
45
Umělá sladidla sice nemají kalorie, ale zato vyvolávají chuť na sladké
Po konzumaci potravin se sladidly dostane tělo informace ke zpracování cukru. Ten však chybí, a tak mozek vysílá signály, které jen vyvolají další chuť k jídlu.
Veronika Řeháková
10. 1. 2012
Počet nových komentářů
10
Škodlivá éčka neexistují, tvrdí potravináři
Přídatné látky jsou buď povolené, nebo nepovolené, říká Potravinářská komora. Půjdeme-li do extrémů a všechny je zakážeme, pak nevyrobíme třeba nakládané okurky ani tavený sýr, upozorňuje.
Redakce
29. 9. 2011
Počet nových komentářů
42
Budeme jednou zemí cvoků?
Žijeme uprostřed jedů. Můžeme se jim ubránit, nebo nás jednoho dne pohltí? Na nebezpečí některých látek upozorňuje kniha Doba jedová. „Pořád máme možnost volby,“ říká její autorka.
Olga Myslivečková
6. 9. 2011
Počet nových komentářů
12
Brusel prozkoumá bezpečnost sladidla aspartam
O nebezpečí sladidla aspartam a jeho souvislosti s rakovinou se hovoří dlouho. Teď se bude zkoumat, zda jde o jed nebo alternativu pro ty, kdo nechtějí nebo nemohou sladit cukrem.
Redakce
14. 6. 2011
Počet nových komentářů
6
1
–
16
/
16
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji