Biopotraviny

Termín biopotraviny se používá pro potraviny vyrobené z ekologicky vypěstovaných produktů (eko). Ekologické zemědělství je jedním z prostředků trvale udržitelného rozvoje a od roku 1994 je součástí zemědělské politiky Evropské unie. V České republice i v Evropě je ekologické zemědělství uznávanou metodou a je přesně legislativně definováno.

Jde o šetrný způsob hospodaření, který dbá na životní prostředí a jeho jednotlivé složky stanovují zákazy či omezení při používání látek a postupů, které znečišťují a zatěžují životní prostředí anebo zvyšují rizika kontaminace potravního řetězce. Ohleduplné zpracovatelské postupy při výrobě biopotravin vylučují použití syntetických látek, syntetických minerálních hnojiv, syntetických preparátů a herbicidů.

Z hlediska potravinové legislativy se za biopotraviny neboli ekopotraviny považují potraviny z ekologicky vyprodukovaných surovin (nikoli s využitím genetických manipulací). Platí pro ně všechny předpisy jako pro běžné potraviny, ale pokud je použito označení „ekologické“, „EKO“, „BIO“ nebo příslušný grafický znak nebo jakýkoli údaj poukazující na ekologický, organický, přírodní nebo biologický způsob výroby, musí být splněny další legislativní požadavky a musí být získáno příslušné osvědčení.

Balené biopotraviny vyprodukované, kontrolované a certifikované v ČR tak musí na obale obsahovat: české biologo tzv. biozebru, evropské biologo, označení původu surovin a kód kontrolní organizace.

Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství ČR

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).