největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
brambory
brambory
1
–
30
/
64
První strana
Předchozí strana
1
2
3
Následující strana
Poslední strana
Kalorická hodnota příloh se dá snížit, přitom budete mít stále plný talíř a zhubnete
Ať už se snažíte zhubnout, nebo jen chcete omezit příjem zbytečných kalorií, poradíme vám, jak ponechat objem jídla na talíři stejný, ale přitom snížit jeho energetickou hodnotu. Nebo přílohy přidat, ale vydatnost jídla zvýšit jen málo. Žádná kouzla a čáry, jen vaření s nápady.
Kateřina Čepelíková
24. 4. 2024
Vynechávají brambory a hubnou. Což ale neznamená, že se po přílohách tloustne
Když nebudeš jíst pečivo a žádné přílohy, kila půjdou dolů sama. Tuhle větu už jste určitě někdy slyšeli, a je pravdivá od a do ž. Jen je třeba si uvědomit, že to není dlouhodobě udržitelný stav a většina lidí v takovém stravovacím režimu nedokáže být dlouhodobě šťastná a plná energie.
Kateřina Čepelíková
3. 4. 2024
Počet nových komentářů
1
Do kynutého knedlíku nepatří kypřicí prášek ani toustový chléb. A jak nepokazit bramborový?
Rozhovor
Dnes si knedlík nemusíte dopřát jenom ke svíčkové nebo guláši. Existují vynikající varianty, které doprovodí zvěřinu, zeleninová jídla, nebo dokonce asijské speciality. Poradíme, jak zvládnout bramborový i kynutý houskový od A do Z.
Kateřina Čepelíková
29. 9. 2023
Restaurace vsadily na jedinou surovinu. Kde vaří z brambor a kde servírují avokádo?
Restaurací zaměřujících se na jeden konkrétní produkt rychle přibývá. A stávají se stále oblíbenějšími. Které podniky staví menu hlavně na jedné surovině nebo jídle, a přesto, nebo právě díky tomu uspěly?
Kateřina Čepelíková
21. 10. 2022
Hranolky z českých brambor jsou mnohem lepší než z holandských, tvrdí bramboráři
Když kupujete brambory, díváte se, odkud pocházejí, a pokud je to možné, sáhnete po tuzemských? Čeští bramboráři usilují o to, aby k zákazníkům mířily v prvé řadě jejich produkty. A třeba hranolky jsou z nich mnohem lepší, tvrdí.
Petr Havel
6. 10. 2022
Nenechte se oklamat, kupujte jen skutečná povidla. Nebo si je snadno udělejte doma
Povidla mohou být nejen ze švestek, ale i z jablek, hrušek či meruněk. Mohou být dokonce přislazovaná, ačkoli se traduje, že nikoliv. Musí však v každém případě obsahovat mnohem vyšší podíl ovoce než marmelády.
Petr Havel
5. 10. 2022
Počet nových komentářů
1
Kotrč kadeřavý je vzácná houba, ale teď se dá najít. Chutná výtečně
Přinést teď z lesa košík plný hub není těžké. Díky ideálním podmínkám se dají najít i houby, které jsou vzácné – třeba velice chutné kotrče. Dříve se na Moravě tomuto hřibu říkalo beraní hlava, v atlase jej ale najdete pod názvem kotrč kadeřavý. Co si z něj můžete připravit?
Taťána Kročková
19. 9. 2022
Počet nových komentářů
1
Méně vody a lepší chuť – to jsou letošní rané brambory z ČR
Letošní tuzemská sklizeň raných brambor je v plném proudu. A tento rok jim počasí přálo, což se má odrazit i na kvalitě.
Petr Havel
13. 6. 2022
Lokše – bramborové placky za pár korun
Tato tradiční pochoutka z Moravy a Slovenska patří k dnes nepříliš využívaným, přitom výborným a levným přílohám z brambor. Recept na základní variantu lokše si vystačí s pouhými dvěma surovinami a trochou soli.
Petr Havel
1. 12. 2021
Počet nových komentářů
4
Brambory Q CZ mají být lepší než jiné
Na tuzemský trh zamíří šetrněji produkované brambory, které nesou označení Q CZ, a výrobky z nich. V obchodech byste je zatím hledali marně, ale to se prý již brzy změní.
Petr Havel
26. 11. 2021
Jahody budou letos později, nová mapa nabídne seznam pěstitelů i samosběru
Čeští zemědělci nabízejí mapu a seznam míst, kde je nyní možné zakoupit tuzemské brambory přímo od pěstitelů, a to ve vašem blízkém okolí. V sezóně přibudou kontakty na pěstitele ovoce a zeleniny a přehled možností samosběru jahod.
Petr Havel
28. 4. 2021
6 potravin, ze kterých získáte zdravé sacharidy a netloustne se po nich
Ve světě výživy se sacharidům mnohdy neprávem přisuzuje, že po nich člověk tloustne. Neměli bychom je však všechny házet do jednoho pytle. Kvalitní sacharidy mají v jídelníčcích své místo. Které to jsou a jak by měla skladba jídelníčku a zařazení sacharidů do stravy u běžného člověka vypadat?
Redakce
11. 1. 2021
Nejlepší bramborový salát potřebuje loupat brambory horké. A taky domácí majonézu
Připravit předem a dát odležet, nebo je lepší čerstvý? Jaké do něj patří brambory a proč je důležité, kdy se loupou? Zjistili jsme u odborníků na tradiční pochoutku, co má vliv na výslednou chuť bramborového salátu.
Tereza Víchová
20. 12. 2020
Počet nových komentářů
7
Nejlepší bramborový knedlík: vždycky s vejcem a raději na páře
Dáme sbohem mazlavým bramborovým knedlíkům a tvrdým šiškám. Pod taktovkou toho nejzkušenějšího kuchaře se vyvarujeme začátečnických chyb i zažitých nešvarů. Ode dneška už budou bramborové knedlíky jedna báseň.
Kateřina Čepelíková
12. 11. 2020
V Čechách máme novou turistickou atrakci. Bramboromat
Propagovat nové odrůdy svých brambor pomocí bramboromatu? A proč ne, VESA Velhartice, firma, která šlechtí a prodává nové odrůdy brambor, si na nezájem nemůže stěžovat. Bramboromat doplňuje stovkami kilogramů brambor denně.
Kateřina Čepelíková
16. 10. 2020
Nové a rané brambory nejsou totéž. A proč je někdo prodává omyté a jiný ne?
Běžně jim říkáme „nové brambory“ a jíme je především ve slupce nebo tzv. na loupačku. Jenže nové brambory jsou něco úplně jiného než hlízy s jemnou, loupající se slupkou, které tak báječně chutnají s tvarohem nebo kysanou smetanou. Jde o brambory velmi rané a jejich sklizeň u nás právě začala.
Lenka Krbcová
11. 6. 2020
Počet nových komentářů
1
Jak křupou brambůrky nebo párky, změří nový přístroj
Aktualita
Nejlepší chipsy jsou ty nejkřupavější a teď to půjde změřit. Na Mendelově univerzitě v Brně vyvinuli vědci speciální přístroj, který sleduje míru akustické odezvy na mechanické narušení určitých typů potravin.
Redakce
18. 5. 2020
V pytli s kmínem vydrží brambory i půl roku
Speciální pytel na brambory má tři vrstvy. V jedné je vložený malý sáček s přírodními výtažky z kmínové silice. Tak obal zpomaluje klíčení brambor. Zembag brání také zelenání, vysychání, hnilobě a plísni.
Petr Havel
29. 1. 2020
Počet nových komentářů
1
Bramborové přesňáky: tradiční placky s povidly a mákem
Přesňáky jsou plněné bramborové placky, které se v jiných regionech nazývají také „lokše“ nebo „patenty“. Vyzkoušejte tradiční kyjovský recept s povidly a mákem. Připravit si je ale můžeme i s mnoha jinými náplněmi, nasladko i naslano.
Petr Havel
3. 5. 2019
Jaké jídlo vás čeká na Kanárských ostrovech
Brambory tu prý kdysi vařili v mořské vodě. Proto je i dnes dělají tak slané, že papas arrugadas připomínají spíše pečené brambory. K nim nesmí chybět omáčka mojo. Další kanárskou specialitou, kterou je nezbytné ochutnat, je mouka připravená z upraženého obilí nazývaná gofio.
Jana Kuklová
18. 4. 2019
Počet nových komentářů
1
Test halušek: které obsahují nejvíce brambor?
Aktualita
Bramborové halušky jsou hotové raz dva, pokud si je tedy koupíte jako polotovar. Vybírat můžete mezi sušenými, chlazenými nebo hluboce zmrazenými. Které jsou nejlepší, co se složení a výživových hodnot týče?
Redakce
21. 3. 2019
Jaké brambory nejíst? Staré, vysušené, zelené nebo silně naklíčené
Látka solanin se v bramborách vyskytuje přirozeně, ale její vyšší množství může vést až k otravě. Jak správně zacházet s bramborami, abyste předešli zdravotním potížím?
Redakce
14. 1. 2019
Bramborová kaše: nemixovat, ušťouchat, napařit
Jak připravit výbornou bramborou kaši a nepřipravit se přitom vařením o vitamíny? Stačí znát pár jednoduchých zásad. Vyzkoušejte náš recept na babiččinu bramborovou kaši s mlékem nebo smetanou a s cibulkou.
Petr Havel
9. 1. 2019
Počet nových komentářů
4
Vyzkoušejte „bramborovou kaši“ z topinamburů
Bramborová kaše, tradiční to tuzemská příloha k hlavním jídlům, se celkem logicky a běžně připravuje – z brambor. Možnou variantou je však také kaše z hlíz slunečnice topinambur, která je klasické bramborové kaši blízce příbuzná.
Petr Havel
31. 10. 2018
Počet nových komentářů
1
Nekupujte bramborové noky, připravte si je jako šéfkuchař
Bramborové noky jsou malé jemné knedlíčky, které chutnají božsky. Tedy pokud si je nekoupíte jako polotovar, ale zkusíte si je připravit podle rad Romana Pauluse. A klidně i s hříbkovou omáčkou, i na tu totiž máme recept.
Kateřina Čepelíková
17. 10. 2018
Počet nových komentářů
2
Co všechno patří do guláše
Čtyři guláše, desítky různých receptů, variací, složení, příprav i zahuštění. Někde nechybí smetana, jinde červené víno či odblaněný mozek. A jak připravujete zabijačkový, hovězí, bramborový a segedínský guláš vy?
Kateřina Čepelíková
11. 6. 2018
Počet nových komentářů
3
Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky
Vařené, pečené a šťouchané brambory, hranolky, krokety, bramborové knedlíky i kaše. Brambory samy o sobě jsou zdravé, příloh z nich je celá řada, ale musíte vědět, jak je připravit.
Veronika Pourová
19. 3. 2018
Jak se rodí Bohemia Chips
Při výrobě chipsů se spotřebuje hodně speciálního oleje, hodně brambor, ale vůbec nejvíc se tu spotřebuje vody. Proč? Nejen to jsme jeli zjistit do výrobny Bohemia Chips v Choustníku v jižních Čechách.
Kateřina Čepelíková
26. 12. 2017
Vědci vyšlechtili zlaté brambory
Tzv. zlaté brambory nejsou sice ze zlata, zato jsou plné vitamínů, a to i těch, které běžné brambory neobsahují.
Redakce
21. 12. 2017
Počet nových komentářů
1
Patří gothaj do bramborového salátu?
Salám, vejce, hrášek jsou asi tři nejspornější suroviny, pokud jde o složení vánoční klasiky. Patří do bramborového salátu? Ano, nebo nikdy?
Lenka Krbcová
21. 12. 2017
Počet nových komentářů
6
1
–
30
/
64
První strana
Předchozí strana
1
2
3
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji