největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
chemie v jídle
chemie v jídle
31
–
54
/
54
První strana
Předchozí strana
1
2
Následující strana
Poslední strana
Přijmou prodejci pesticidů kodex jako farmaceuti?
Existuje nepřeberné množství mezinárodních dnů něčeho. Některé jsou všeobecně známé (žen, dětí,…), jiné méně. Mezi ty druhé určitě patří 3. prosinec coby Mezinárodní den bez pesticidů.
Richard Šedý
4. 12. 2015
Skutečně se snižuje spotřeba pesticidů? Jak kdy a jak kterých
Pokud bychom naložili nebezpečné chemikálie určené k ochraně rostlin mezi lety 2009 až 2013 na kamiony, každý rok by jich jelo zhruba dvě stě šedesát devět a vytvořily by přes pět a čtvrt kilometru dlouhou kolonu.
Richard Šedý
3. 11. 2015
Kde se bere chemie v potravinách? Nejde jen o hnojiva
Všichni znají pesticidy. Prostředí pro výrobu potravin ale nezatěžují chemií jen chemická hnojiva, nežádoucích látek je víc – a z více zdrojů.
Petr Havel
11. 9. 2015
Počet nových komentářů
6
Pokud systém kontroly ochrany rostlin kulhal, nyní se stal zcela chromým
Chemie je přece i v kosmetice, tak proč vám vadí v jídle, podivili se zástupci ministerstva zemědělství na semináři o pesticidech. Vlajky chemických obrů při vchodu do objektu naznačovaly ráz celé akce.
Richard Šedý
7. 9. 2015
Zpráva: 84 % podzemních vod je kontaminováno
Ty tam jsou doby, kdy byla podzemní voda symbolem nejčistší tekutiny, které se mohl člověk v přírodě napít. Kontaminace podzemních vod v ČR stále roste, zem je zatížena chemií.
Petr Havel
4. 9. 2015
Počet nových komentářů
1
Bodový systém: Průměrný řidič a průměrný zemědělec
Nový bodový systém vypadá, jako by si jej přímo na míru napsala chemická lobby výrobců pesticidů. A důsledek?
Richard Šedý
24. 6. 2015
Vědci o rakovině: Efekt chemikálií kolem nás se musí sčítat
Účinky chemických látek, jimž jsou lidé pravidelně vystaveni, a jejich karcinogenní potenciál byly dosud posuzovány spíše jednotlivě. Je třeba zabývat se kombinacemi všudypřítomných chemikálií a vývojem rakoviny, upozorňují nyní odborníci.
Redakce
23. 6. 2015
Počet nových komentářů
6
Nejvíce pesticidů mohou obsahovat jahody, pozor i na slupku citrusů
Rozhovor
Portfolio pesticidů je bohaté a proměnné. Objevují se nové druhy, některé se najdou v dovezených potravinách. „V praxi se sleduje kolem čtyři sta padesáti látek,“ říká profesorka Jana Hajšlová.
Richard Šedý
28. 5. 2015
Citlivější přístroje odhalí nelegální používání pesticidů na polích
Aktualita
Odborníci hledají způsob, jak odhalovat nezákonné praktiky při používání přípravků k ochraně rostlin. Nyní představili novinku pro zjišťování pesticidů přímo na polích.
Redakce
9. 2. 2015
Ošetření bez chemie nemusí zvyšovat cenu potravin
Používání alternativních nechemických prostředků nemusí nutně vést ke zdražení produkce. Bohužel benevolentní přístup k dodržování zákonů nahrává výrobcům chemie a tím i jejímu používání.
Richard Šedý
17. 12. 2014
Intenzivní zemědělství zhoršilo kvalitu potravin
Jedovaté ovoce a zeleninu opravdu nejíme, ale chemie by mohlo být na polích méně. Navíc průmyslově a za pomoci chemických přípravků pěstované produkty již dávno neobsahují to, co dříve.
Petr Havel
11. 12. 2014
Počet nových komentářů
3
Test citronů: Zbavíme se omytím pesticidů?
Test
„Chemicky ošetřeno. Doporučujeme opláchnout.“ Tato cedulka u bedny citronů v pražském supermarketu mě zaujala. Nakolik pomůže takové „opláchnutí“, abychom citrusy zbavili nežádoucí chemie?
Lenka Krbcová
10. 7. 2014
Počet nových komentářů
25
Je bezpečné jíst kůru citrusů? Limetky z Alberta ne
Aktualita
TEST – Citrony, limetka, máta – ingredience oblíbených letních nápojů. Test zjišťoval, zda jsou zdravotně nezávadné a jestli konzumace chemicky ošetřené kůry představuje riziko.
Lenka Krbcová
22. 8. 2013
Počet nových komentářů
2
To aseptická linka vyrobí trvanlivé mléko, ne chemie
Balené vody, ledové čaje, mléko, smetana, to jsou výrobky, které v uzavřeném obalu vydrží na krámě třeba půl roku. Jsou za tím kouzla a čáry, nebo jsou důvody mnohem prozaičtější?
Kateřina Čepelíková
31. 7. 2013
Počet nových komentářů
11
Hermelínový salát z Globusu je urážkou spotřebitele
Vítěz ankety o nej-ÉČKO-vější potravinu nasbíral nejvíce trestných bodů „díky“ více než 30 přídatným látkám. Dalšími kandidáty anticeny byly saláty, pomazánky i pochoutky pro děti.
Lenka Krbcová
19. 12. 2012
Počet nových komentářů
17
Test: Z 10 dětských jogurtů vyloženě zklamal jediný
Možná se vám taky nezdají veselé barvy v jogurtech pro děti. Někdy je to chemie, jindy příroda. Našli jsme i jogurt se složením na 13 řádků a barvivem, jehož původ nezná ani výrobce.
Kateřina Čepelíková
12. 11. 2012
Počet nových komentářů
25
Anticena: Vybírá se nej-ÉČKO-vější potravina. Zapojte se!
Aktualita
Blog o jídle, éčkách a potravinách CoJíme.cz vyhlásil anketu o nej-ÉČKO-vější potravinu, kterou je možné koupit v českých supermarketech.
Lenka Krbcová
31. 10. 2012
Aspartam je karcinogenní. Pravda, nebo lež?
Aktualita
Všichni chtějí vědět, jestli je E 951 neboli aspartam spouštěčem rakoviny, jak se říká. Evropská agentura pro bezpečnost potravin ho už rok a půl zkoumá, ale dál jen krčí rameny a mlčí.
Redakce
11. 10. 2012
Počet nových komentářů
11
Potraviny bez éček? Certifikát dostalo 70 výrobků
Zkoumáte etikety potravin? Máte přehled o tom, jaká éčka se do nich přidávají? Zatím je stále těžké nakoupit kvalitně a bez zbytečné chemie. Možná se ale začíná blýskat na lepší časy.
Jana Poncarová
4. 10. 2012
Počet nových komentářů
4
Nádory z geneticky modifikované kukuřice?
Kontroverzní studie francouzských vědců má prokazovat rakovinotvorné účinky GM kukuřice. Podle jejích kritiků však byla použita velmi nestandardní statistická metoda.
Jaroslav Petr
3. 10. 2012
Počet nových komentářů
4
Potvrzeno: S pečivem jíme i část vlasů a nehtů
Jakkoliv se nám to může zdát odporné, do pečiva i čeští výrobci přidávají látku E 920, L-cystein, která se nejčastěji vyrábí z vlasů a kopyt. Našli jsme výrobky, které ji obsahují.
Kateřina Čepelíková
13. 9. 2012
Počet nových komentářů
30
Rizika GMO? Neliší se od jiných
Označení GMO je vnímáno všeobecně negativně. Bitvu pro a proti geneticky modifikovaným organismům řídí byznys. Genetika ale je cestou k růstu zemědělské produkce i kvality potravin.
Petr Havel
7. 9. 2012
Počet nových komentářů
72
Éčko do pečiva se vyrábí z lidských vlasů nebo štětin prasat
Koblihy, chleba, rohlíky… se pečou, jak známo, z mouky. A do mouky se, jak už je méně známo, přidávají různé látky, které mají za úkol celý proces urychlit a zlevnit. Třeba L-cystein.
Rudolf Náprstek
6. 9. 2012
Počet nových komentářů
10
Pan „Chemie v jídle“: Jen dvanáct potravin se polepšilo
ROZHOVOR – Výrobci nahrazují cukr sladidly, bílou vodu zahustí škrobem a vydávají to za jogurt. Proč? Nejen to prozradí Rudolf Náprstek, zakladatel webů chemievjidle.cz a emulgatory.cz.
Kateřina Čepelíková
4. 9. 2012
Počet nových komentářů
13
31
–
54
/
54
První strana
Předchozí strana
1
2
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji