největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
Chleba
Chleba
31
–
60
/
82
První strana
Předchozí strana
1
2
3
Následující strana
Poslední strana
Chléb roku 2018: Který je nejlepší?
Chleba roku 2018 volili odborníci na tradiční pekařské slavnosti. Posuzovali senzorické parametry chlebů, s jejichž kvalitou byli většinou velmi spokojeni. Kritizují však dlouhodobě špatně nastavené ceny v maloobchodě.
Redakce
8. 6. 2018
Aplikace ukáže, které potraviny jsou fér
Pomocí aplikace FÉR potravina snadno zjistíte, co přesně jste měli třeba dnes ke snídani. Možná se budete divit. Podívejte se i na další novinky týdne.
Lenka Krbcová
20. 5. 2018
Když chleba, tak se záparou
Zápara a omládek zlepšují vlastnosti chleba a pečiva. Jde o tradiční technologie používané v pekařině, ke kterým se naštěstí někteří pekaři znovu vracejí.
Petr Havel
9. 2. 2018
Supermarkety budou smět použít označení pekárna, jen pokud skutečně budou péci
Komentář
Prodejna s pekárnou, z naší pekárny… Podobná označení slouží jako marketingový nástroj, který má vzbudit dojem, že jde o pečivo upečené přímo na místě. To ale většinou není pravda.
Petr Havel
3. 1. 2018
Počet nových komentářů
9
5 chlebových paradoxů
Komentář
Pekař nepeče, ale rozpéká. Při zdravé výživě zapomínáme na zdravý chléb. Ceny rostou, chleba stojí stejně nebo míň. Vzýváme kvasový chleba, jíme drožďový…
Petr Havel
20. 10. 2017
Počet nových komentářů
3
Jak to doopravdy bylo s kvasem a droždím v chlebu
Taky máte zažité, že kvasový chléb je ten dobrý a ten s droždím špatný? Že malý výrobce peče kvalitní chléb s kvasem a velký… Budete asi překvapeni, jak tomu bylo a je ve skutečnosti.
Lenka Krbcová
21. 9. 2017
Počet nových komentářů
1
Naše Toustárna: Zaměřujeme se na čerstvé jídlo do stovky
Rozhovor
Potřebujete lehký oběd, větší sváču, nebo vám jen docházejí zásoby v chlebníku? Zkuste podnik Naše Toustárna, kterou před dvěma lety založil Honza Demuth. Přestože dlouhá léta vlastnil reklamní agenturu, dnes je z něj holešovický pekař, který peče i toustový chleba.
Kateřina Čepelíková
19. 9. 2017
Proč se žitný chléb peče jen ve formách?
Žitný chléb pečený jako pecen pšeničného chleba? To nejde. Kulatý žitný chléb sice v obchodech najít můžete, ale není pečený bez formy. Za všechno může lepek.
Redakce
16. 5. 2017
Počet nových komentářů
2
Koláčkova pekárna vyrábí 100% žitný chleba, po kterém baží Češi i Němci
Pšenici v Koláčkově pekárně nehledejte. Tady na severu Čech se peče jenom z žita, pěkně po staru za pomoci třístupňově vedeného kvasu. Pan Koláček tu s dcerou vyrábí nejen koláče, ale hlavně chleba, který chutná a vydrží.
Kateřina Čepelíková
16. 3. 2017
Počet nových komentářů
9
Učí péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem, přestože má celiakii
Rozhovor
Gabriela Hradecká je jistě českým unikátem, jako celiak, tedy člověk, který nesmí konzumovat potraviny obsahující lepek, obráží republiku se svým kurzem kváskového pečení. Peče z pšeničné, žitné i špaldové mouky a neochutnává, dá si jedině, když pořádá kurz bezlepkového pečení.
Kateřina Čepelíková
23. 11. 2016
Počet nových komentářů
1
Průzkum tvrdí, že jíme více sladkého pečiva, pekaři s tím nesouhlasí
Svaz pekařů dlouhodobě upozorňuje na propad ve spotřebě chleba a na větší zájem o sladké pečivo, potvrdil to i velký průzkum o nákupním chování domácností. Dotázaní pekaři to tak jednoznačně nevidí.
Kateřina Čepelíková
14. 11. 2016
Počet nových komentářů
1
Padl rekord: Na jednom místě se sešlo 102 druhů chleba
Galerie
Z kvasu i droždí, s chia i ořechy, semínkové i celožitné, řemeslné, podmáslové, kmínové, staročeské i cechovní, takové chleby byly k vidění na oslavách dne chleba, kde padl rekord – sto dva druhů chleba na jednom místě.
Kateřina Čepelíková
24. 10. 2016
Co je tak super na superchlebu
Vyhlášené Pekařství Jan Mašek ve Smržovce peče dva druhy chleba z mouky, která je na rozdíl od mnoha jiných skutečně celozrnná.
Petr Havel
12. 10. 2016
Když je v akci pivo a cukr, prodá se v obchodě o 15 000 rohlíků víc
Kolik toho dneska pekaři upečou? Záleží na mnoha zdánlivě banálních okolnostech. Třeba kolikátého je, jestli se blíží svátek nebo mají v supermarketu slevu na pivo.
Kateřina Čepelíková
30. 5. 2016
Každý Čech loni snědl čtyřicet kilo chleba za tisíc korun
V Česku je sedm stovek pekáren, které napečou milion pecnů chleba denně. Že chleba nejíte? Stejně jste ho dle statistiky loni snědli celých čtyřicet kilogramů.
Redakce
20. 10. 2015
Počet nových komentářů
7
Jak dosáhnout, aby chleba vydržel 14 dnů
Chléb s dlouhou trvanlivostí lze vyrobit i bez chemie. Díky přírodnímu konzervantu vydrží i dva týdny – chutný a bez plísně.
Petr Havel
5. 2. 2015
Počet nových komentářů
10
Dobrý chleba dělá jen dobrá mouka
Jsou informace, které se ke spotřebiteli nedostanou. Třeba tzv. pádové číslo, jež určuje kvalitu pšenice, potažmo mouky. Ale i pro laiky máme pár tipů, jak poznat kvalitní surovinu pro domácí pečení.
Petr Havel
31. 10. 2014
Počet nových komentářů
4
Chcete odlišit chléb z žitného kvásku? Šance by tu byla
Návrh na označování chlebů z kvasu byl, navzdory přání zákazníků, smeten ze stolu. Doufejme, že dočasně. Stalo se tak kvůli tlaku výrobců, kteří kvásek při výrobě chleba nepoužívají.
Petr Havel
7. 3. 2014
Počet nových komentářů
7
Éčka v chlebu jsou daní za trvanlivost
„Klasický“ chléb vyráběný tradičním způsobem z žitného kvasu nezmizel, ale je v menšině. Na trhu má zhruba třetinu. Konkurují mu „vylepšené“ chleby, což se projevuje i na cenách.
Petr Havel
30. 10. 2013
Počet nových komentářů
10
Jedlé etikety dělají i z chleba nosič reklamy
Je to paradox: obal prodává i u nebaleného zboží. Zvýraznit mezi jinými svůj bochník nebo housku umožňují etikety z jedlého papíru. Jde o trend, nebo experiment s nejistým výsledkem?
Petr Havel
28. 8. 2013
Počet nových komentářů
2
Žitný celozrnný chléb má výjimečnou chuť po povidlech
Žitu nebyla věnována taková šlechtitelská pozornost, proto je svou podstatou bližší původní plodině než například pšenice. Jeho nutriční hodnota je velmi vysoká a má i léčebné účinky.
Hana Bačíková
8. 7. 2013
Počet nových komentářů
6
Kamut pšenice nejenom chutná jinak
Kamut je příbuzný starověké tvrdé pšenice. Jeho složení je ale pro člověka vhodnější a chuť je sladší. Na našem trhu najdete kamut chléb, těstoviny, kuskus, a také běžné pečivo.
Hana Bačíková
4. 7. 2013
Počet nových komentářů
4
Kvalitu chleba poznamenává hon za nízkou cenou
Tradiční chléb se rodí den a půl. Rychlovka hotová přes noc nemůže dosáhnout klasické chuti a vůně, ani trvanlivosti. Některé trendy ve výrobě chleba jsou slibné, jiné budí rozpaky.
Petr Havel
11. 6. 2013
Počet nových komentářů
31
Auta se dají dovézt z Číny, kvalitní chléb těžko
ROZHOVOR – Chleba je zapotřebí vyrábět tam, kde se také konzumuje. „Zdokonalovat můžeme třeba ta auta, ale při výrobě chleba bych byl konzervativní,“ říká pekař Ladislav Teisler.
Petr Havel
22. 5. 2013
Do pečiva se derou nové složky. Šanci uspět ale nemají
Pšenice a žito i nadále zůstávají hlavními surovinami při pečení chleba, společnost jim však chtějí dělat i amarant, quinoa, konopí nebo chia semena. Proč, když se to nevyplatí?
Kateřina Čepelíková
4. 2. 2013
Počet nových komentářů
4
Konečně párky, které jsou dětské - nejen názvem
Aktualita
Pročítat se složením všech potravin, které skončí v nákupním vozíku, stojí fůru času. Usnadnit práci vám pomůže logo CEFF, kterým byly oceněny další potraviny bez chemie.
Kateřina Čepelíková
31. 1. 2013
Počet nových komentářů
1
Vykrmte si v lednici kvásek na domácí chleba
Už vás nebaví jíst chleba, kterého se stěží dotkne ruka pekaře? Zkuste si upéct vlastní, z žitného kvásku, který se zdarma rozdává po celé České republice. Stojí za tím pecempecen.cz.
Kateřina Čepelíková
28. 1. 2013
Kdo si mastí kapsu na chlebu? Pekaři to nejsou
Chleba se po šedesáti letech našeho odříkání trochu víc prodává. Žádný zázrak to ale není. Chceme chleba, který umějí prodávat jen řetězce, ale vyrobit ho za desetikorunu neumí nikdo.
Kateřina Čepelíková
30. 10. 2012
Počet nových komentářů
15
Kateřina Cajthamlová: Spotřebitel je líný krájet chleba
Domácí pekárny prý mohou za ohromný pokles spotřeby chleba. „Nesmysl,“ říká Kateřina Cajthamlová, „ženy doma nevaří, natož aby pekly chleba.“ Důvod je mnohem prozaičtější.
Kateřina Čepelíková
22. 10. 2012
Počet nových komentářů
27
Na pranýři visí dalších 41 závadných potravin
Aktualita
Potravinynapranyri.cz za poslední měsíc našly plesnivé piškoty, chleba, oslizlé párečky a klobásy. Výjimkou nebyly ani plesnivé arašídy. Jaké jsou ty konkrétní výrobky a obchody?
Kateřina Čepelíková
19. 10. 2012
Počet nových komentářů
2
31
–
60
/
82
První strana
Předchozí strana
1
2
3
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji