největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
čočka
čočka
1
–
14
/
14
Děti vidí čím dál hůře. Lékaři viní mobily a to, že školáci skoro nechodí ven
Méně času stráveného venku, častější vystavování se umělému světlu a sledování obrazovek na blízko. Těmito důvody vysvětlují lékaři, proč za poslední dvě desetiletí tak přibylo lidí s krátkozrakostí. Oční vada označovaná také jako myopie se většinou začne projevovat už v dětství.
Radka Wallerová
1. 7. 2024
Co je vláknina a jak prospívá lidskému zdraví?
Dostatek vlákniny ve stravě si spojujeme především se správným fungováním střev. Má však řadu dalších benefitů pro lidské tělo a procesy, které se v něm odehrávají. Kolik vlákniny denně by měl člověk sníst a které potraviny jsou na ni bohaté? A na co si dát pozor?
Kateřina M. Košutová
18. 8. 2022
Které vitamíny a další látky podporují zdravý imunitní systém?
Fungování imunitního systému lidského těla je nesmírně složité. Jeho úkolem je bránit organismus před infekcemi i patogeny a nevyvážený životní styl může jeho práci pořádně ztížit. Jak lze podpořit správnou funkci imunitního systému a které vitamíny a jiné látky jsou v tom dobrými pomocníky?
Kateřina M. Košutová
7. 7. 2022
Jak se vyrábí luštěninové těstoviny
Luštěninové těstoviny začala společnost Green Apotheke vyrábět před čtyřmi lety, a to přímo z luštěnin, které si mlela na kamenném mlýnu. Dnes už je výroba o kus dál a těstoviny tu vyrábí ze speciálně upravené luštěninové mouky.
Kateřina Čepelíková
25. 5. 2021
Luštěniny změnily svou tvář. Vaří se pět minut a chutnají jako těstoviny
Vaří se pět minut a chutnají jako těstoviny. Přitom neztratily nic z nutričních benefitů luštěnin. Luštěninové těstoviny jsou novinka s bohatým využitím. Bez namáčení, bez nadýmání a s výbornou chutí.
Kateřina Čepelíková
11. 5. 2021
Počet nových komentářů
2
Moderní luštěniny: když se z čočky stane těstovina
Luštěniny bychom měli mít na talíři dvakrát až třikrát týdně. Jenže namáčení nějakou dobu trvá, stejně tak vaření. Naštěstí už existují luštěniny ve formě, o níž se nám dříve ani nesnilo. Rychle využitelné a nesmírně chutné.
Kateřina Čepelíková
19. 2. 2021
Nakličovat semena lze i bez drahých misek. Stačí vám kelímek od jogurtu
Nemůžete se dočkat vlastních výpěstků a sklizně? Můžete si čas do jara ukrátit klíčením. Ať už vezmete jakékoliv semínko ze spíže, lze v něm díky vodě a péči aktivovat živiny a mnohé důležité látky.
Redakce
16. 2. 2021
Domácí klíčení: tipy výživových poradců
Rostlinné klíčky a výhonky jsou zdrojem celé řady zdraví prospěšných látek. Klíčení zvládnou i začátečníci. Zkusit můžete řeřichu, vojtěšku, mungo, čočku nebo čím dál oblíbenější pohanku.
Veronika Řeháková
21. 5. 2018
V čem tkví zrada luštěnin
Čočka, fazole, hrách, cizrna… Všechny druhy luštěnin jsou zdravé, některé však nadýmají, jiné jsou náročné na přípravu, fazole v nálevu zase mohou obsahovat zbytečný cukr. Co s tím?
Veronika Pourová
9. 4. 2018
Počet nových komentářů
1
4 barvy čočky: Proč není jedno, kterou jíte
Čočka hnědá a tmavozelená jsou klasika, na červenou jsme si pro její výhody už také zvykli. Nejnovějším druhem čočky v našich kuchyních je čočka černá zvaná beluga.
Redakce
9. 6. 2016
Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů
Čočka má mnohé výhody, a nemusí dokonce ani nadýmat, když víte, jak na to. Každá z barevných variant čočky se hodí trochu na něco jiného, ale tradiční českou polévku si připravíme z hnědé čočky.
Petr Havel
24. 2. 2016
Počet nových komentářů
3
Černou čočku nemusíte namáčet
Luštěniny obecně moc nekonzumujeme, odrazuje nás dlouhá doba přípravy, máčení i následně nafouknuté břicho. To ale ještě neznáme černou čočku a fígle proti nadýmání.
Redakce
11. 1. 2016
Luštěniny jsou cenným zdrojem bílkovin
Fazole, čočka, cizrna či hrách jsou opravdovými energetickými zázraky. Vyživují organismus, zasytí, jsou lehce stravitelné a téměř bez kalorií…
Simona Procházková
28. 11. 2013
Počet nových komentářů
3
Luštěniny: dobrý důvod k namáčení
Luštěniny jíme míň a míň. A je to škoda. Vedle mnoha pozitiv mají snad jediné negativum. Ale proč myslíte, že je už naši předci namáčeli?
Petr Havel
2. 11. 2012
Počet nových komentářů
2
1
–
14
/
14
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji