největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
cukr
cukr
31
–
60
/
115
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
Následující strana
Poslední strana
Ovocné přesnídávkové kapsičky – přeslazená svačinka
Test
Dáváte svým dětem pravidelně k svačině přesnídávkové kapsičky? Proč by ne. Jsou praktické a děti je milují. Možná vás ale překvapí, kolik obsahují přidaného cukru.
Redakce
18. 2. 2020
Vynechat cukr a olej? Experti radí, jak zdravě jíst a bezpečně hubnout
Začátek nového roku obvykle doprovázejí také nová životní předsevzetí. Jedním z nejčastějších bývá plán jíst zdravě a zhubnout, ke kterému nás v lednu mnohdy motivují i poněkud těsné džíny po vánočním hodování. Ne všechny diety jsou ale z dlouhodobého hlediska prospěšné. Na server Vitalia.cz se tak obrátila jedna ze čtenářek s otázkou, zda je například dobré z jídelníčku zcela vyřadit cukry a oleje. Co na to odborníci?
Veronika Šmídová
21. 1. 2020
Počet nových komentářů
1
Snídaňové cereálie jsou sladkost. Mouka a cukr, jinak skoro nic
Test
TEST – Spotřebitelská organizace dTest upozornila na problém ve složení výrobků, které si spojujeme se zdravou výživou. Přitom většina z otestovaných cereálií obsahovala zejména cukr a jen minimum vlákniny a proteinů.
Redakce
15. 1. 2020
Snižování množství cukrů v jogurtu má své meze
Nejezte ten cukr, zhubnete, slyšíme všude kolem sebe, a když ve složení jogurtu najdeme nějaké cukry, odkládáme ho. Jenže jogurt bez cukrů, to není jen tak.
Kateřina Čepelíková
2. 10. 2019
Zrada ochucených mléčných výrobků
Ochucené, nebo neochucené mléčné výrobky? Je mezi nimi i jiný, než pouze chuťový rozdíl. Jestli si hlídáte váhu, může špatný výběr jogurtů, kefírů a dalších mléčných produktů hrát značnou roli ve váš neprospěch.
Karolína Otavová
12. 9. 2019
Výrobci sladí i jídla pro nejmenší děti. Je to zbytečné a škodlivé
Sotva sedící miminko nebo batole v kočárku třímá v ručce sušenku. Běžný obrázek. Je vyrobená z nejlepších obilovin, ale nejen z nich. Obsahuje přidaný cukr a není ho málo. Celosvětová epidemie obezity tak může začínat už v plenkách. Dokud my, rodiče, nezačneme číst etikety. Ne vše „dětské“ je totiž to nejlepší pro děti.
Tereza Víchová
16. 7. 2019
Půl litru limonády denně je maximum
Stačí vypít něco málo přes půl litru slazeného nealkoholického nápoje a naplníte tím doporučenou spotřebu cukru na celý den. Snížit spotřebu cukru lze nejlépe právě výběrem vhodných nápojů.
Petr Havel
28. 6. 2019
Počet nových komentářů
2
Metabolická rovnováha je absolutním základem našeho zdraví, říká bioložka
Rozhovor
Co je to metabolická rovnováha a proč je naprosto nezbytné jí dosáhnout, když chceme zhubnout? Poradí nám bioložka Ivana Stenzlová, která řadu let pomáhá lidem jak se závislostí na cukru, tak i s vařením jídel, která chutnají a pomáhají hubnout.
Kateřina Čepelíková
21. 4. 2019
Levandulový, pomerančový a další netradiční medy, po kterých se utlučete
Med je oblíbeným sladidlem už od dávných dob. Avšak dnes se nám na talíř dostávají i netradiční druhy medu, které rozhodně stojí za to vyzkoušet. Naše babičky je neznaly, ale my můžeme mlsat nejrůznější druhy z celého světa. Pojďte ochutnat s námi.
Monika Poledníková
5. 3. 2019
Rostliny pro sladký život: Neznámá přírodní sladidla
O škodlivosti či neškodlivosti sladidel se odborníci neustále přou. Obvykle zamítají bílý i třtinový cukr. Mnozí z nich také agáve a jsou i tací, kteří odmítají třeba stévii. Mezi rostlinami jsou však další varianty, kterými si můžeme přisladit.
Monika Poledníková
31. 1. 2019
Počet nových komentářů
1
10 potravin, v nichž byste cukr nečekali. Ale je tam
Snažíme se jíst zdravě, kupujeme si zeleninu, luštěniny… Ale pozor, pokud tyto potraviny nakupujete již připravené, ve formě určitého polotovaru, je pravděpodobné, že obsahují více cukru, než tušíte.
Lenka Krbcová
9. 10. 2018
Čokoláda bez cukru: Marketing s projímavými účinky
Vyhýbáte se cukru? A víte, že některé potraviny, které se pyšní tímto označením, jsou namísto toho ochuceny umělými sladidly? Nejlepší čokoláda bez cukru je ta bez náhradních sladidel.
Petr Havel
3. 10. 2018
Cukr – správná volba, nebo skrytá hrozba?
O cukru slýcháme v dnešní době spíše samá negativa. Odstranit veškerý cukr z jídelníčku dospělých a dětí přesto není nutné. Jak s ním zacházet, aby vám neškodil?
Kateřina Ondrušová
14. 6. 2018
Počet nových komentářů
1
Jeden muffin má víc cukru, než je dávka na celý den
Je známo, že s cukrem bychom to neměli přehánět. A to s jakýmkoli cukrem, ať se už jmenuje jakkoli. Přidaný cukr je jednou z nejhorších složek moderní stravy. Nedodává tělu žádné živiny, ale pouze kalorie, což může náš metabolismus dlouhodobě poškodit.
Kristina Vacková
31. 5. 2018
Počet nových komentářů
2
Radši tu a tam něco nezdravého než příliš mnoho zdravého
Tři odborníci, tři otázky. Margit Slimáková, Radkin Honzák a Hanka Zemanová odpovídali na to, jaké chyby ve stravování nejčastěji děláme a jak to lze napravit.
Kateřina Čepelíková
22. 5. 2018
Počet nových komentářů
2
Meníčko: Tesco a potravinová banka vaří Zbytkoládu
Ochutnávka novinek týdne: Prague Food Festival láká na 10 kulinárních trendů. Košík.cz posiluje nákupy na víkend. Jihočeské marmelády mají medaile z mistrovství světa. Nestlé vyrábí tyčinku s o třetinu nižším obsahem cukru.
Lenka Krbcová
15. 4. 2018
dTest: Instantní kakaa obsahují i 80 % cukru
Aktualita
Kupujete dětem instantní kakajíčko, které zaléváte mlékem? Dostáváte tak jedním nápojem do dítěte víc cukru, než by mělo spotřebovat během jednoho dne. V nápojích je i velké množství soli a malé množství kakaa.
Redakce
12. 4. 2018
Počet nových komentářů
5
Co se stane, když zavedete vysoké daně za sladkosti
Pokud chcete sladký život, v Norsku vás momentálně nečeká. Země zavedla „daň z cukru“. Velká Británie ji bude v dubnu následovat. Je to dobrý nápad?
Kristina Vacková
20. 3. 2018
Počet nových komentářů
10
Proč se stáváme závislými na sladkém
Proč je přidaný cukr takový problém, na jakém principu vzniká návyk a co s námi udělá? „Kdysi to byla evoluční výhoda, dnes je to problém. A u dětí to platí dvojnásobně,“ říká profesor Ruprich.
Redakce
14. 3. 2018
Počet nových komentářů
1
Kokosový cukr, nebo palmový? Cena je podobná, složení se liší
Obsah výživových látek mají kokosový a palmový cukr mírně rozdílný. Jejich použití je pestré a některé recepty již přímo počítají s těmito variantami sladidel. Kokosový cukr má svůj význam i pro diabetiky a při hubnutí.
Kateřina Čepelíková
6. 3. 2018
Kostkovému cukru je právě 175 let
Dříve se cukr prodával jako homole, která se velkým nožem krájela na neforemné kousky, až manželka ředitele cukrovaru přišla s nápadem vyrábět cukr v kostkách. Jak se ze sypkého kostkový cukr vyrobí?
Kateřina Čepelíková
24. 1. 2018
Počet nových komentářů
4
Ochucené cukry je nejlepší vyrobit si doma
Vanilka, skořice, citrusy… nádherně provoní vánoční cukroví. Můžete je přidat ve formě ochucených cukrů. Obchody jich nabízejí celou škálu, není však nad domácí výrobky. Připravíte je celkem snadno.
Petr Havel
9. 12. 2017
Moučka, nebo krupice? Cukry na vánoční pečení
Také někdy váháte, jaký cukr použít na přípravu vánočních pokrmů? Cukr moučku, krystal, krupici? Případně – jaké jiné druhy a verze cukrů jsou vhodné?
Petr Havel
6. 12. 2017
Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem
Vanilínový cukr neobsahuje skutečnou vanilku, ale její náhražky. V čem se liší a jak si vyrobit domácí cukr z pravé vanilky?
Petr Havel
3. 12. 2017
Máslo zdražilo, cukr by měl zlevnit. Víme proč
Komentář
Končí cukrové kvóty. Konec regulace trhu s cukrem v Evropské unii by měl snížit jeho cenu, a ne naopak, jak se občas tvrdí.
Petr Havel
4. 10. 2017
Rostlinné sirupy místo cukru: odborníci nesouhlasí
Vypadají TAK zdravě. Jsou přírodní, a navíc bio. Podle odborníků jde ale o omyl zdravé výživy, minimálně u některých druhů rostlinných sirupů.
Lenka Krbcová
3. 8. 2017
Počet nových komentářů
5
Ochucené minerálky jsou méně sladké
Příliš sladké, nebo moc slané, takové jsou dnešní potraviny a nápoje. To se má změnit. V ochucených minerálkách již obsah cukru klesá, od roku 2012 skoro o deset procent.
Petr Havel
14. 6. 2017
Počet nových komentářů
3
Co místo cukru? Coca-Cola mění vzhled i složení
Celosvětový trend je snižovat obsah cukrů ve slazených nápojích. Tyto tendence se začínají postupně promítat do změny receptur nebo technologických postupů výrobců těchto nápojů. Tedy i do produktů společnosti Coca-Cola, včetně stejnojmenné vlajkové lodi tohoto výrobce.
Petr Havel
4. 3. 2017
Počet nových komentářů
33
Zvýšení daně na sladkosti? U nás by to nefungovalo, říká odborník z IKEMu
Sladkosti určitě patří k potravinám, které nejvíce ohrožují naši váhu. Když máme slabou vůli, pomohou light potraviny, menší balení, nebo snad vyšší daň za cukrovinky?
Redakce
15. 12. 2016
Počet nových komentářů
4
Nestlé vyvinulo nový typ cukru, mohl by snížit obezitu
Aktualita
Výrobce cukrovinek, společnost Nestlé, oznámil vynález, který má snížit spotřebu cukru. Potraviny prý budou chutnat stejně sladce, ale obsah cukru bude o čtyřicet procent nižší.
Redakce
6. 12. 2016
Počet nových komentářů
3
31
–
60
/
115
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji