největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
emulgátory
emulgátory
31
–
56
/
56
První strana
Předchozí strana
1
2
Následující strana
Poslední strana
Máme se bát ozařovaných potravin?
Ionizace potravin je nepřirozená radioaktivní technologie, ovšem podle oficiálních tvrzení bezpečná. Dokonce je prý vhodnější než tepelné ošetření potravin. Tak jednoznačné to ale není.
Petr Havel
25. 9. 2012
Počet nových komentářů
2
Kvalitní chléb v domácí pekárně neupečete
Výhody domácího chleba? Voní a navíc je opravdu čerstvý a teplý. To je ale zřejmě všechno. V domácí pekárně nelze upéci chléb ani kvalitní, ani nutričně optimální, ani déle nevydrží.
Petr Havel
21. 9. 2012
Počet nových komentářů
63
Potvrzeno: S pečivem jíme i část vlasů a nehtů
Jakkoliv se nám to může zdát odporné, do pečiva i čeští výrobci přidávají látku E 920, L-cystein, která se nejčastěji vyrábí z vlasů a kopyt. Našli jsme výrobky, které ji obsahují.
Kateřina Čepelíková
13. 9. 2012
Počet nových komentářů
30
Éčko do pečiva se vyrábí z lidských vlasů nebo štětin prasat
Koblihy, chleba, rohlíky… se pečou, jak známo, z mouky. A do mouky se, jak už je méně známo, přidávají různé látky, které mají za úkol celý proces urychlit a zlevnit. Třeba L-cystein.
Rudolf Náprstek
6. 9. 2012
Počet nových komentářů
10
Pan „Chemie v jídle“: Jen dvanáct potravin se polepšilo
ROZHOVOR – Výrobci nahrazují cukr sladidly, bílou vodu zahustí škrobem a vydávají to za jogurt. Proč? Nejen to prozradí Rudolf Náprstek, zakladatel webů chemievjidle.cz a emulgatory.cz.
Kateřina Čepelíková
4. 9. 2012
Počet nových komentářů
13
Příroda komplikuje výrobu potravin. Přírodně identické látky vyjdou levněji
Přírodní, nebo přírodně identický? V čem je rozdíl? Ve struktuře ani složení ne. Zato v ceně a chování ano. Příroda v potravinách totiž výrobce trochu zlobí. Mění chuť a kazí se.
Petr Havel
31. 8. 2012
Počet nových komentářů
9
Rozpečené versus čerstvé pečivo. Které je lepší?
Jdeme ve šlépějích novelizované vyhlášky o pečivu a u těch nejpovolanějších zjišťujeme, jaký je rozdíl mezi rozpeky a čerstvým pečivem. Různé odpovědi na jednu otázku vás zaskočí.
Kateřina Čepelíková
27. 8. 2012
Počet nových komentářů
25
Čím se barví potraviny?
Jíme i očima, a tak se barví a barví. Hlavně malé děti si na barevné dobroty potrpí. Přitom syntetická potravinářská barviva představují riziko zejména pro ně.
Petr Havel
24. 8. 2012
Počet nových komentářů
2
Jsou ovocná piva cool?
Kde se vzaly, tu se vzaly, internet zaplavily informace o škodlivosti radlerů. Původní upozornění na množství éček v nich obsažených rychle proměnilo letní nápoj v kyselinu plnou jedu.
Lenka Krbcová
23. 8. 2012
Počet nových komentářů
62
Umělá sladidla život neosladí
Některá z běžně používaných sladidel si můžeme dopřát bez obav, jiným je lépe se obloukem vyhnout. Která z nich jsou vlastně bezpečná?
Taťána Kročková
20. 8. 2012
Počet nových komentářů
7
Do správného ovocného nanuku patří kus prasete
Máte rádi ovocné nanuky? Mnohdy v nich žádné ovoce není. Zato v nich jsou věci, které byste nečekali. Dejte si nanuk a podívejte se na náš test, pak už možná nebudete mít chuť.
Kateřina Čepelíková
15. 8. 2012
Počet nových komentářů
6
Kdo má pravdu v případu biopotravin, Billa, nebo Blesk?
Společnost Billa se ohradila proti tvrzení deníku Blesk. Tvrdí: Naše biopotraviny jsou v pořádku. BILLA reaguje na tvrzení v článku zveřejněném v deníku Blesk: „Veškeré výrobky privátní značky Naše bio prodávané v síti supermarketů BILLA odpovídají všem normativním a legislativním požadavkům a jsou zdravotně zcela nezávadné,“ uvádí se v tiskové zprávě společnosti. V souladu s Nařízením Komise Evropského společenství 889/2008 je totiž používání deníkem zmiňovaných látek E250, E331 a E301 v…
Redakce
2. 8. 2012
Počet nových komentářů
8
Nejméně masa obsahují ty nejoblíbenější paštiky - játrové
Játrové paštiky a bůčkové pomazánky jsou u nás populární. Přitom podle předpisů jim stačí jen minimum masa. Zato na jedinou konzervu s paštikou připadá klidně deset přídatných látek.
Petr Havel
4. 7. 2012
Počet nových komentářů
12
Mýty o tavených sýrech: Odpůrci taveňáku desítky let zaspali
Kupovat je nemusíte. Ale zavrhovat tavené sýry jen na základě zavádějících údajů je nesmysl. Mýty třeba tvrdí, že taveňák se dělá z odpadu, odvápňuje kosti a je v něm margarín. Není.
Petr Havel
8. 6. 2012
Počet nových komentářů
53
Chcete vědět, co se skutečně dává do jogurtů?
Nikdo se nechce ládovat zbytečnou chemií, navíc v produktech, které jíme nejen pro chuť, ale také pro zdraví. Jela jsem se podívat, jak se chystají ovocné složky jogurtů a co obsahují.
Lenka Krbcová
26. 4. 2012
Počet nových komentářů
12
Dětská pitíčka: pod matoucími názvy se prodává zatraceně oslazená voda
Jmenuje se to aqua nebo waterrr, ale o čistou vodu nejde ani náhodou. Ani by většině dětí nechutnala, na sladkou chuť jsou zvyklé. Hlavně že je na obalu soutěž nebo samolepka, ne?
Kateřina Čepelíková
19. 3. 2012
Počet nových komentářů
27
Kupujete výrobky se značkou obchodních řetězců?
Supermarkety lákají zákazníky mimo jiné na své vlastní značky. Proč ne, musíte však vědět, co se za tím skrývá. Tzv. privátky, privátní značky, totiž mohou znamenat ledacos.
Anna Příhodová
2. 3. 2012
Počet nových komentářů
10
Sýr, který nikdy neviděl mléko. Který z nich to je?
Kdybych omylem neochutnala, nevěřila bych, že se dá něco podobného vyrobit. A ještě bez uzardění prodávat. „Sýr“ rostlinného původu nemá se skutečným nic společného, i když se tak tváří.
Anna Příhodová
6. 2. 2012
Počet nových komentářů
63
Džem Jahůdka nebo Borůvka nebo... - stejně jsou to hlavně jablka
Možná vám záleží hlavně na sladké chuti a podíl ovoce moc neřešíte. Cukru je v džemech a marmeládách vážně víc než dost, což se o ovoci vždy říct nedá. Kolik ho má být a jaká je realita?
Anna Příhodová
30. 1. 2012
Počet nových komentářů
8
Jídlo z pytlíku – nejhorší jsou levné směsi
Polotovary jsou pohodlné, ale pro zdraví nic moc. Zvlášť když je konzumujete pravidelně. Nemusí to být jen doma – směsi plné polyfosfátů, solí či aromat používají i jídelny či nemocnice.
Redakce
25. 1. 2012
Počet nových komentářů
3
Éčka nejsou jen emulgátory – k čemu slouží přídatné látky v potravinách?
Velké tiskací písmeno E a k tomu tří nebo čtyřmístné číslo – to je označení pro látky, které se přidávají do potravin v různých fázích procesu. A není jich právě málo.
Veronika Řeháková
5. 1. 2012
Počet nových komentářů
3
Škodlivá éčka neexistují, tvrdí potravináři
Přídatné látky jsou buď povolené, nebo nepovolené, říká Potravinářská komora. Půjdeme-li do extrémů a všechny je zakážeme, pak nevyrobíme třeba nakládané okurky ani tavený sýr, upozorňuje.
Redakce
29. 9. 2011
Počet nových komentářů
42
Chcete potraviny bez éček? Nové logo usnadní hledání
Snažíte se vyhýbat některým zpochybňovaným přídatným látkám v potravinách? Namísto pracného zkoumání etiket vám v orientaci pomůže speciální logo na obalu.
Redakce
27. 9. 2011
Počet nových komentářů
9
Dobře utajená éčka
Jsou v podezření, že způsobují nejrůznější potíže. Jenže objevit je v potravinách je čím dál těžší. Proč? Výrobci si totiž na zákazníky vymysleli pěknou fintu.
Lenka Petrášová
26. 3. 2010
Počet nových komentářů
23
Pokus žít zdravě: nakupoval jsem bez „éček“
Zkoušeli jste někdy v supermarketu studovat obaly potravin? A co kdybyste museli u každé potraviny vyloučit přítomnost konzervantů nebo ochucovadel? Jeden takový nákup jsem absolvoval a můžu říct, že to není žádná legrace.
Jan Potůček
7. 7. 2009
Počet nových komentářů
13
Duel: Škodí "éčka" v potravinách, nebo spíše pomáhají?
Éčka neboli konzervanty, barviva, stabilizátory a jiné látky, nás na obalech potravin tak trochu děsí. Vyskytují se zprávy o alergických reakcích, hyperaktivních dětech a jiných zdravotních problémech, které souvisejí s obsahem éček. Jsou opravdu tak nebezpečná?
Ludmila Hamplová
8. 6. 2009
Počet nových komentářů
3
31
–
56
/
56
První strana
Předchozí strana
1
2
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji