největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
konzervace
konzervace
1
–
7
/
7
Jídlo se jen kvasilo, sušilo či zavařovalo. Ledničky přišly docela nedávno, ty první vypadaly takhle
V dnešní době si jen těžko dovedeme představit, že bychom neměli ledničku. Je zárukou čerstvosti potravin. Ale je tomu opravdu tak? Konzumujeme kvalitnější potraviny než naši předkové? A jak vlastně oni uchovávali jídlo, aby jim dlouho vydrželo a nekazilo se?
Taťána Kročková
31. 10. 2023
Burgery a párky bez masa se musí jmenovat jinak, chtějí výrobci
Na trhu přibývá produktů rostlinného původu, které používají zavedené názvy potravin z masa. Zdaleka již přitom nejde jen o již dříve diskutovaný veganský burger, ale také párky, klobásy, řízky nebo právě veganské maso. Producenti masa jsou proti.
Petr Havel
14. 9. 2022
Počet nových komentářů
1
Nejpoužívanější zavařovačka je stále model z minulého tisíciletí
Do skla se zavařené potraviny ukládaly už v 17. století, ale lidé ještě neměli k dispozici víčka, pomáhali si tedy jinými, pro nás značně kuriózními materiály. Ani po zásadním vynálezu gumového těsnění před 140 lety se vývoj zavařovacích potřeb nezastavil. Jak se během let změnila zavařovací sklenice?
Redakce
23. 7. 2020
Doplatil na převoz ledu a šel sedět. Masný průmysl si pak namastil kapsy
Víte, jak se kdysi konzervovaly potraviny? Podobně jako dnes. Když se ale Frederic Tudor pokusil převézt na lodi velké množství ledu za účelem výnosnějšího obchodu s potravinami, napoprvé příliš neuspěl. On to však nevzdal…
Taťána Kročková
18. 6. 2019
10 možností, jak uchovat houby
Nejobvyklejším způsobem zužitkování přebytků hub je sušení, ale to není zdaleka jediná možnost. Zkuste houby zmrazit, prosolit nebo naložit.
Redakce
13. 9. 2018
Prababičky myslely dopředu: Jak si uchovat zeleninu na zimu
Nejen zelí, ale i kopr, pažitku, papriky a další zeleninu a byliny nakládaly naše prababičky. Našli jsme dokonce recept na kečup z roku 1939.
Blanka Chocová
14. 10. 2014
Počet nových komentářů
4
Potraviny „jako“ čerstvé: Pasterace nebo paskalizace?
Uchovávat potraviny v čerstvém stavu nejde na věky, ale dá se tomu více či méně šetrně pomoci. Bez chemie, za pomoci působení teploty či vysokého tlaku. Podíváme se na jejich výhody a nevýhody.
Kateřina Čepelíková
30. 9. 2014
Počet nových komentářů
1
1
–
7
/
7
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji