největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
lokální potraviny
lokální potraviny
1
–
30
/
30
Nový Kaufland sází na regionální potraviny a moderní technologie
Na pomezí Prahy-Křeslic a Čestlic v okrese Praha-východ byl v tomto týdnu otevřen nový Kaufland. Je již pátým maloobchodním řetězcem, který v tamní komerční zóně nabízí prodej potravin, přesto se od jiných liší. Podívejte se, co všechno zákazníkům nabízí.
Kateřina Čepelíková
15. 4. 2022
Pěstuje a prodává microgreens: čerstvou zeleninu a bylinky v mikro provedení
V zemědělství zažívají neuvěřitelný rozkvět tzv. microgreens, tedy mikrozelenina či mikrobylinky. Jejich filozofie zaujala také Tomáše Leciána. Založil městskou farmu Micro Zelda, kde pěstuje zdravé výhonky zcela bez chemie.
Redakce
1. 2. 2022
Chystají se velké změny ve značení potravin
Komentář
KOMENTÁŘ – Plánované změny v označování potravin mohou zlepšit orientaci spotřebitelů a také přinést proměnu na trhu s jídlem. Rýsují se novinky v oblasti uvádění údajů o minimální trvanlivosti nebo využití barevného semaforu pro rozlišení zdravých potravin.
Petr Havel
29. 12. 2021
Počet nových komentářů
2
Jsem šťastný řezník, říká někdejší student filozofie. Prodává maso i hotovky ve sklenici
„Řeznictví je dřina, ale krásná,“ tvrdí Zdeněk Absolon. Rodina vlastní malé řeznictví v pražském Braníku. Vedle masa a uzenin nabízí také hotové pokrmy zavařené ve sklenici. V sortimentu má české klasiky od rajské omáčky po selský hovězí guláš. Ten se může chlubit oceněním Regionální potravina pro rok 2020 a byl zařazen do Příběhů regionálních potravin.
Redakce
23. 11. 2021
10 let Sklizena: Bylo to vysilující, ale neměnil bych, říká zakladatel sítě prodejen potravin
Rozhovor
ROZHOVOR – David Kukla před deseti lety otevřel první prodejnu Sklizeno. Od té doby se mnoho věcí změnilo, firma spojila síly hned s několika dalšími hráči na trhu, mj. i s e-shopem Rohlík.cz, a vytvořila silnou skupinu v oblasti prodeje kvalitních potravin.
Kateřina Čepelíková
22. 11. 2021
Obnovil výrobu tvarůžků na Hané. Jmenují se tvargle
David Kapsia začínal na Hanácku s vlastním minipivovarem. Do zámeckého sklepení ve Velké Bystřici původně nastěhoval pivní sudy. Poté, co zde obnovil sto let starou tradici tvarůžkové výroby, zrají tu také tvarůžky neboli tvargle.
Redakce
17. 11. 2021
Okurky označují laserem, nepotřebují nálepky ani plastové obaly
Salátové okurky z Čerstvě utrženo jsou nově značeny ekologicky – pomocí laseru. Mimo jiné se tak chtějí odlišit od konkurence ze zahraničí.
Redakce
21. 8. 2021
Počet nových komentářů
1
Rajčata dozrávají. Co s nimi?
RECEPTY: Rajčata, která voní a chutnají, jsou jen ta sezonní, vypěstovaná v místě, kde se konzumují. Je vám líto, že je jejich sezona krátká? Přinášíme tipy, jak jejich chuť uchovat.
Helena Singerová
12. 8. 2021
Řetězec COOP testuje výdejní boxy namísto prodejny
Maloobchodní řetězec COOP rozšiřuje nabídku služeb svým zákazníkům. Již nějakou dobu zkouší online prodej zboží ze svého sortimentu, nyní testuje výdejní boxy s potravinami v malých obcích, kde schází kamenný obchod.
Petr Havel
11. 8. 2021
Tuzemských třešní prodají tuny, zahraniční neberou. Projekt Česká farma v řetězci Billa
Kolik ovoce a zeleniny v supermarketech je původem z České republiky? Jak kde. Jedním z projektů, které se zaměřují na podporu lokálních dodavatelů a potravin, je Česká farma v prodejnách Billa.
Lenka Krbcová
9. 8. 2021
Světlo na konci tunelu? Pro dobro českých potravin
Komentář
KOMENTÁŘ – Tuzemští pěstitelé, zpracovatelé potravin a maloobchod se mnohdy vzájemně příliš „nemuseli“ a situaci nepomáhalo ani ministerstvo zemědělství. Aktuální ocenění prodejců české zeleniny je tak cestou ke zvýšení odbytu tuzemských produktů a nadějí do budoucna.
Petr Havel
6. 8. 2021
Chcete českou zeleninu přímo od pěstitele? Najdete ho na mapě
Česká zelenina má svoji mapu. Pro milovníky čerstvých a lokálních potravin ji připravila Zelinářská unie Čech a Moravy. Najděte si nejbližšího pěstitele a nakupte u něj výhodně.
Redakce
5. 7. 2021
Jen z daného regionu. Billa nabízí lokální potraviny malých výrobců a má jich stále víc
Možná jste si již v supermarketu někdy všimli regálu s označením Billa regionálně. Ale možná nevíte, co si v něm vlastně můžete koupit a jaký je jeho smysl.
Lenka Krbcová
30. 6. 2021
Počet nových komentářů
4
Farma Dráb: konzervy podle receptur z časů Rakouska-Uherska, ale v barvách trikolory
Prodávají třeba „starou krávu“ nebo „českou svini“, což je ovšem hovězí a vepřové ve vlastní šťávě. Biofarma Dráb z Dolního Bezděkova na Kladensku chová vlastní dobytek a vyrábí masné produkty a konzervy. S pomocí moderních technologií, avšak podle tradičních receptur.
Petr Havel
28. 6. 2021
Přišli s unikátním automatem na maso, další projekt je Farmářský dům
Sedláci startují další formu prodeje lokálních produktů. Farmářský dům Vrchlabí nabízí u nás dosud neznámý prodej – z masomatu. Koupíte tu maso přímo od chovatelů, do budoucna včetně zvěřiny a ryb. A mají i další plány.
Petr Havel
1. 3. 2021
Šnek do české kuchyně patří, říkají majitelé šnečí farmy
Šneky mají rádi a starají se jim o dobré podmínky. Ostatně pasou je i venku, ve speciálně upraveném výběhu. Rodinná šnečí farma je producentem masa z hlemýžďů i již hotových delikates.
Petr Havel
2. 10. 2019
Počet nových komentářů
1
Hospodaření úředníků poškozuje farmářské trhy
Komentář
Farmářské trhy na Jiřáku kopírují někdejší kauzu Kubáň. Pořadatel z ničeho vydupe úspěšné tržiště, načež ho radnice vyžene a nahradí vlastním organizátorem. A pak už se jede z kopce…
Petr Havel
14. 6. 2019
Počet nových komentářů
1
Jezme čerstvě: 7 zdravých potravin, které u nás rostou
V době přeplněných hypermarketů jsme si zvykli, že máme kdykoliv k dispozici vše, na co si vzpomeneme. Někdy ale není špatné zkusit přijímat to, co nám aktuálně nabízí příroda v našem okolí. Má to hned několik výhod.
Alena Přídová
29. 5. 2019
Počet nových komentářů
5
Jak vybrat nejlepší med
Med bychom měli nakupovat zejména přímo od včelařů. Jak dokládají výsledky kontrol, vyhneme se tak řadě prohřešků, které provázejí medy ze supermarketů.
Petr Havel
17. 1. 2019
Morava z první ruky: novinářka založila mapu lokálních výrobců
Když se novinářka a spisovatelka Adéla Knapová přestěhovala z Prahy zpět na Moravu, zjistila, že i na malé jihomoravské vesnici je problém sehnat lokální potraviny. Rozhodla se proto s pomocí svého muže Radka vytvořit katalog drobných zemědělců a malých producentů kvalitních potravin.
Jana Kuklová
26. 11. 2018
Proč jsou na některých trzích farmáři, ale jinde překupníci
Upřímně řečeno – je to problém téměř od samého začátku. Avšak nejsou trhy jako trhy – na některých překupníky nenajdete.
Petr Havel
11. 7. 2018
Počet nových komentářů
2
Sedláci brázdí už i internet
Nemám sílu, čas ani bydliště v centru velkoměsta, a přesto si můžu nakoupit farmářské potraviny. Už i internet brázdí moderní sedláci, kteří nabízejí své produkty.
Kateřina Čepelíková
21. 8. 2014
Počet nových komentářů
3
Komunitní zahrady: Pražák zahradníkem
Galerie
Pěstování zeleniny uprostřed města, tzv. „urban gardening“, se stává i v globálním měřítku stále populárnější. Podobné městské zahrady najdete tak i v New Yorku, Londýně nebo Melbourne. Holešovická „Prazelenina“ chce na tuto tradici navázat.
Redakce
9. 6. 2014
Česká jablka = drahá jablka? Cenu nezvedá zahraniční konkurence
Kilo jablek dodávají naši pěstitelé do maloobchodu zhruba za 12 korun. Za kolik je pak řetězce prodávají? Podívejte se. Jak dlouho budeme kupovat drahá jablka?
Petr Havel
23. 10. 2013
Počet nových komentářů
6
Komunitní zahrady pěstují zeleninu i sousedské vztahy
Svěží ovoce k snídani, čerstvá zelenina do salátu, voňavé bylinky… Tyto představy se mi líbí. Má to však háček. Bydlím v paneláku uprostřed sídliště. Ještě že vznikají zahrady v pytli.
Beáta Bačíková
20. 9. 2013
Počet nových komentářů
2
Farmářské prodejny Sklizeno nabídnou víc než dosud
Aktualita
Farmářské prodejny Sklizeno rostou jak houby po dešti, aktuálně jsou v Česku čtyři a do léta přibudou další tři. V čem budou nové, lepší a čím ohromí? Prozradí jejich zakladatel.
Kateřina Čepelíková
3. 4. 2013
Počet nových komentářů
1
Pět důvodů, proč nakupovat lokální potraviny
Lokální potraviny jsou mantrou všech, kdo se zajímají o kvalitní a dobré jídlo. Cena by neměla být jediné, co rozhoduje o našem nákupu, říká majitel prodejny „s opravdovým jídlem“.
Redakce
20. 8. 2012
Počet nových komentářů
8
Podpora lokálních potravin v řetězcích je žádoucí. Rozhodne spotřebitel
Nebudeme si lhát do kapsy – většina lidí nakupuje většinu potravin v supermarketech. V zahraničí je běžné, že i tam najdou lokální produkty. U nás o to usiluje projekt Z našeho kraje.
Petr Havel
17. 8. 2012
Počet nových komentářů
6
Festival chutí, to je Jídlo z blízka
Farmářské suroviny v degustačním menu můžete ochutnat už od 9. července ve třinácti brněnských restauracích. Nechte se zlákat chutí opravdového jídla.
Redakce
6. 7. 2012
Jíst pomalu? Ano. Ale organizovat se kvůli tomu?
Když před několika lety vzniklo hnutí Slow Food neboli Pomalé jídlo jako protipól rychlého občerstvení – fast foodu, znělo to dobře. Jenže se to nějak zvrtlo.
Anna Příhodová
23. 2. 2012
Počet nových komentářů
3
1
–
30
/
30
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji