největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
margarín
margarín
1
–
16
/
16
Jsou jako máslo? V chuti mezi „máslovými“ roztíratelnými tuky propadla Rama
Test
Roztíratelné rostlinné tuky řada lidí používá namísto másla. A výrobci se snaží tuto iluzi podpořit. Test se zaměřil na to, jak se jim to daří, a prověřil rostlinné tuky s máslovou příchutí nebo s přidaným máslem.
Redakce
23. 10. 2020
Počet nových komentářů
4
Výhody a nevýhody průmyslově vyráběných potravin. Co převažuje?
Průmyslově vyráběným potravinám se velmi často nevyhneme. Co všechno obsahují a proč? Mohou nám škodit? Podle naší přední odbornice, profesorky Jany Dostálové, není důvod je hromadně zatracovat, ale dobře vybírat.
Kateřina Čepelíková
7. 3. 2019
Počet nových komentářů
5
Co se říká o margarínu a co z toho je pravda
Margarín začínal jako náhražka másla. Do jídelníčku evropské populace se zařadil před 150 lety. Suroviny i způsob výroby se vyvíjely a měnily. Margarín si můžete dokonce vyrobit i doma.
Lenka Krbcová
23. 4. 2015
Počet nových komentářů
19
Test margarínů: Čím méně tuku, tím více vody
Test
Čím méně tuku margaríny obsahují, tím více je v nich vody. O to více je také zapotřebí přídatných látek, které drží tyto dvě odpuzující se složky pohromadě. Jak dopadly roztíratelné tuky v podrobném testu?
Redakce
8. 4. 2015
Počet nových komentářů
1
Levné tuky do vánočního cukroví nepatří
Rozhovor
Vyberete-li levný tuk k pečení vánočního cukroví, může se vám to nepěkně vymstít. Těsto bude drobivé, po upečení popraská a ani chuťově nebude valné. Podle čeho vybrat vhodný tuk na pečení?
Kateřina Čepelíková
1. 12. 2014
Počet nových komentářů
3
Margarín se přestal vyrábět metodou ztužování
Aktualita
Margarín je umělé zlo, které do kuchyně nepatří, myslí si spousta lidí. Podle aktuálně vydané analýzy neoprávněně. Margaríny se totiž už nějaký ten pátek nevyrábějí nevhodnou metodou ztužování.
Kateřina Čepelíková
10. 7. 2014
Počet nových komentářů
8
Škodlivé tuky – víte, kde je hledat?
Vznikají při průmyslovém ztužování rostlinných tuků. Jejich pravidelná konzumace poškozuje lidské zdraví. Víte, kde najdete rizikové tuky?
Karolína Hlavatá
26. 5. 2014
Hrají si na mléko a přitom jsou z vody. Poznáte to?
Možná už roky kupujete napodobeniny mléčných výrobků a ani o tom nevíte. Výrobci jsou vynalézaví a prodejci s nimi drží krok. Podívejte se na ty nejznámější náhražky na trhu.
Kateřina Čepelíková
25. 2. 2013
Počet nových komentářů
4
Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu
Vánoční cukroví podle receptů po babičce se peče i v cukrárnách, nešizené a dobré koupíte i na trhu nebo internetu. Máme pro vás tipy, kde pořídit cukroví z másla, vajec a bez náhražek.
Kateřina Čepelíková
7. 12. 2012
Jak používat tuky v kuchyni
Váháte, po jakém tuku sáhnout, pokud zrovna pečete či smažíte? Jaký olej se hodí do salátů a čím namazat krajíc chleba? Poradí výživový poradce Michal Jeník.
Redakce
28. 8. 2012
Mýty o tavených sýrech: Odpůrci taveňáku desítky let zaspali
Kupovat je nemusíte. Ale zavrhovat tavené sýry jen na základě zavádějících údajů je nesmysl. Mýty třeba tvrdí, že taveňák se dělá z odpadu, odvápňuje kosti a je v něm margarín. Není.
Petr Havel
8. 6. 2012
Počet nových komentářů
53
Margaríny mají do umělé hmoty asi tak daleko jako tuha k diamantu
Za svou negativní image vděčí margaríny jednak počátku minulého století a tehdejším technologiím. Pověst jim ale kazí i dodnes opakované nesmysly. Třeba že Rama je z 99,99 % plast…
Petr Havel
21. 3. 2012
Počet nových komentářů
19
Hledejte spojení "čerstvé máslo", vyhnete se mraženému výrobku
Po vajíčkách berou vědci na milost i máslo – škodí méně než nekvalitní rostlinné tuky. Ale klíčová je ona kvalita. Máslo, které hibernovalo v mrazáku, rychleji podléhá zkáze a žlukne.
Petr Havel
14. 3. 2012
Počet nových komentářů
3
Ne každý olej "na smažení" se k němu skutečně hodí
Na některých olejích se smažit nedá vůbec, na jiných jen chvíli. A co byste čekali od oleje, u nějž výrobce uvádí: „Může vydávat specifický zápach. Jeho nesporná výhoda je nižší cena.“
Anna Příhodová
21. 2. 2012
Počet nových komentářů
33
Věčný souboj: máslo, nebo margarín?
Zalistujeme-li v kuchařkách našich babiček, slovo margarín tam nenajdeme. Peklo se, vařilo a smažilo na sádle nebo másle. To je ale dnes „veřejným nepřítelem číslo jedna“. Oprávněně?
Vladimíra Bohatová
2. 8. 2011
Počet nových komentářů
38
Margarín nebo máslo, cukr nebo sladidlo... Kdo se v tom má vyznat
Margarín místo másla, umělá sladidla, fluorizovaná voda, sůl i zubní pasta. Doporučení tvrdí: Budete zdraví jako rybičky! Jiní doplňují: Jako rybičky v jezírku s toxickým odpadem.
Lucie Tomanová
10. 11. 2010
Počet nových komentářů
12
1
–
16
/
16
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji