největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
mořské plody
mořské plody
1
–
15
/
15
Slepice už se v klecích chovat nebudou. Ale nově do nich můžeme uvrhnout chobotnice
Chobotnice jako zvíře samotářské, zvídavé a inteligentní by mělo skončit ve velkochovech. Poptávka po hlavonožcích je vyšší než nabídka. Ve Španělsku už proto zkoumají možnosti rozvoje chovu v síťových klecích. Proč bychom takový chov neměli dopustit?
Kateřina Čepelíková
27. 10. 2021
Tradiční balzamikový ocet zraje nejméně 12 let a do pokrmů ho stačí jen pár kapek
Původem z Itálie, ale získal si oblibu napříč světem. Aby byl skutečně kvalitní, musí projít náročným procesem výroby, který je chráněný zákonem. Lze zakoupit i levnější varianty, ale je třeba velké obezřetnosti při výběru.
Kateřina M. Košutová
29. 7. 2021
Dvakrát mražené krevety mají mnohem nižší kvalitu
Dají se připravit mnoha různými způsoby, podle řady receptů. Krevety na pánvi, na grilu, krevety s těstovinami nebo v rizotu… Vždy ale záleží na jejich kvalitě, a ta je dána jednak jejich druhem a dále zacházením s krevetami a počtem mražení.
Petr Havel
18. 6. 2021
Vědci už vědí, proč jdou tak dobře dohromady šampus a ústřice
Ústřice a šampaňské – tahle kombinace není projev snobství, ale má svou logiku a důvod. Vědci odhalili, co je spojuje.
Pavel Houser
26. 12. 2020
Mořské plody v rozkladu a silný zápach čekaly na celníky v dodávce
Aktualita
Přes sto kilo zkažených ryb a mořských živočichů mířilo do České republiky. Státní veterinární správa (SVS) na to přišla při společné kontrole s celníky v Českých Budějovicích.
Redakce
26. 8. 2020
Počet nových komentářů
2
Jak si doma uvařit kraba
Jak dlouho se vaří krab? Častý dotaz, kolem něhož panují některé mýty. Uvařit kraba není nic složitého a jde to rychle, i když se jedná o větší kus.
Petr Havel
12. 12. 2019
Počet nových komentářů
1
Jak uvařit italskou polévku: živé slávky nikdy nezmrazujte
Polévka z mušlí a jedlých slávek, označována obvykle jako „Zuppa di Pesce“, je zdravá středomořská specialita. Připravit si ji můžeme i doma.
Petr Havel
11. 5. 2018
Jak to chodí v rybích továrnách ve Vietnamu
Galerie
Už jste někdy viděli rybí továrny ve Vietnamu, kde se zpracovávají ryby a další mořské plody? Nabízíme zajímavý pohled za zdi vietnamských továren.
Redakce
30. 9. 2015
Proč nejíst s rybou měkkýše? Kvůli alergii
Slávka jedlá, ústřice, olihně (calamari), sépie nebo chobotnice – to jsou nejznámější zástupci skupiny měkkýšů, která patří mezi alergeny. Typická je zkřížená alergie.
Petr Havel
27. 3. 2015
Počet nových komentářů
3
Jak vařit chobotnici? Rychlostí kilo za hodinu
Jak si pochutnat na chobotnici? Mé dosavadní, nepříliš četné zkušenosti s konzumací těchto mořských potvor nebyly zrovna povzbuzující. To se změnilo. Stačilo splnit tři podmínky.
Petr Havel
10. 10. 2014
Počet nových komentářů
12
České dravé ryby v obchodech chybí
Zpracovnu v Čakovicích opustí každý den sedm tun rybích produktů. Podíl tuzemské produkce je bohužel mizivý. Naši producenti nedokáží nabídnout potřebné množství především dravých ryb.
Petr Havel
16. 4. 2014
Počet nových komentářů
5
Asijskou kuchyni v českém čínském bistru neochutnáte. Ani náhodou
Pokud na dovolenou vyrážíte dál než na chatu na Šumavě, pak vám přijdou vhod rady delegátky, která procestovala kus světa. Poví nám, jak se stoluje, jí a pije v Číně, Indii a Vietnamu.
Kateřina Čepelíková
8. 8. 2013
Pozor na histamin v rybím mase
Rybí maso patří k nejzdravějším. Nesprávné opracování nebo skladování však skrývá riziko tvorby nadlimitního množství histaminu. Jeho vysoká konzumace pak způsobuje pseudoalergii.
Petr Havel
13. 2. 2013
Počet nových komentářů
2
Zrádná máslová ryba: vyvolává olejový průjem
Pamakrela tmavá, zvaná také Oilfish či u nás máslová ryba, patří k darům moře, které nemůžeme jíst jen tak. Jedovatá je třetina mořských ryb. U máslové ryby je maximální porce 170 gramů.
Petr Havel
6. 2. 2013
Počet nových komentářů
13
Mořské plody jsou zdravé, ale i rizikové
Mořské potvory v jistých ohledech nemají konkurenci, obsahují řadu prospěšných látek. Potenciální nebezpečí představují hlavně za syrova, ale i tomu se lze při správném postupu vyhnout.
Petr Havel
22. 8. 2012
Počet nových komentářů
4
1
–
15
/
15
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji