největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
olej
olej
1
–
30
/
69
První strana
Předchozí strana
1
2
3
Následující strana
Poslední strana
Arašídy se hodí i do guláše, do buchty či k výrobě svíček
Arašídy, chcete-li buráky, nejsou jen ta slaná dobrota k televizi. Jsou i skvělou kulinářskou přísadou do teplé kuchyně. Kde rostou, jak se sklízí a kolik bychom jich denně měli sníst?
Redakce
6. 9. 2024
Rizika grilování snížíte, když použijete elektrický gril. Marinádu udělejte vždy novou
Grilování je jedna z kulinářských metod, kterou zvládne snad každý. Ale ne každý zná pravidla, která je třeba dodržovat, aby nám po příjemném grilování nebylo zle nebo abychom si nezadělávali na dlouhodobé zdravotní problémy.
Redakce
3. 7. 2024
Olej z řízků do dřezu? Zapomeňte, patří do speciálních kontejnerů, stejně jako olej z rybiček a máslo
Předvánoční i vánoční období je v tuzemských domácnostech tradičně charakterizováno vyšší spotřebou tuků, a to nejen kvůli smažení kapra nebo řízků ke štědrovečerní večeři. Oslava stíhá oslavu, vaříme a smažíme více než jindy. Bohužel však použitý olej neumíme správně likvidovat. Jaká jsou pravidla?
Redakce
8. 12. 2023
Počet nových komentářů
10
I na slunečnicovém oleji můžete smažit, je ale potřeba vybrat ten správný
Aktualita
Slunečnicový olej patří mezi Čechy k nejoblíbenějším a mnoho lidí na něm i smaží. Tento druh přitom není na takovou úpravu vhodný. Výjimkou jsou oleje z nových odrůd slunečnic. Časopis dTest oleje otestoval a ukázalo se, že právě tyto druhy jsou ke smažení dokonce ještě vhodnější než například doporučovaný řepkový olej.
Anna Dvořáková
27. 11. 2023
Na čem smažit rybu? Určitě ne na ghí ani na másle
Ryba, zejména pak kapr, se v českých domácnostech často smaží na oleji, ale možná, že letos chcete zvolit jiný tuk. Sádlo, máslo nebo ghí? Proč ten který zvolit, nebo nezvolit.
Kateřina Čepelíková
19. 12. 2022
Na smažení je lepší řepkový než slunečnicový olej. Kokosový olej moc zdravý není
Na trhu najdeme velké množství nejrůznějších olejů. Některé jsou vhodnější pro využití za studena, jiné snesou i vysoké teploty. Jak se v nich vyznat? A čím vlastně prospívají našemu zdraví?
Kateřina M. Košutová
22. 11. 2022
Počet nových komentářů
2
Sójový olej jako varianta. Vyrábí ho i sedlák na Hané
V nabídce rostlinných jedlých olejů může hrát větší roli dosud méně známý sójový olej. Má výhody jak pro zákazníky, tak pro zemědělce i krajinu. Navíc by mohl částečně nahradit slunečnicový olej standardně dovážený z Ukrajiny.
Petr Havel
6. 5. 2022
Počet nových komentářů
1
Místo palmového oleje vyvinuli olej z řas. Evropě to nepomůže
Komentář
KOMENTÁŘ – Výrobci potravin hledají náhradu za kontroverzní palmový olej. Alternativa oleje z řas, vyvíjená nyní v Singapuru, není však v praxi v Evropské unii téměř použitelná.
Petr Havel
6. 4. 2022
Počet nových komentářů
1
Na eukalyptus sází tradiční medicína a zkoumá ho i věda. U oleje pozor
Patří k nejvyšším stromům na světě, je zdrojem dřeva, celulózy a slouží i jako palivo. Jeho silice jsou využívány v lidovém léčitelství mnoha národů a připisují se jim mnohé pozitivní účinky zejména pro jejich údajný mikrobiální efekt. Uplatnění nacházejí také v kosmetice.
Kateřina M. Košutová
25. 11. 2021
Porovnání olejů – přehledná čísla o tom, co který obsahuje
Vyznat se v rostlinných jedlých olejích se může zdát nesnadné. Dýňový, chia, lněný, makový, olivový, ořechový, palmový, řepkový, sezamový, slunečnicový… Odborníci předkládají data založená na reálných rozborech olejů, která pomohou v orientaci.
Petr Havel
19. 11. 2021
Počet nových komentářů
8
Běžný slunečnicový olej není vůbec vhodný na smažení. Hledejte speciální označení
Stále se to opakuje, a stále se to plete… Slunečnicový olej můžeme vnímat coby zdravou potravinu – pokud na něm nebudeme smažit. Existuje ovšem výjimka, a tou jsou speciální odrůdy označované jako „high oleic“.
Petr Havel
3. 11. 2021
Počet nových komentářů
2
Jak se z nebezpečné řepky stala řepka jedlá
Významnou součástí řepkového oleje byla v minulosti kyselina eruková, která je zdraví škodlivá. A je pravda, že takový olej se k jídlu nehodil. Od té doby se ovšem složení oleje z řepky významně změnilo, nyní je zcela bezpečný a patří k nejkvalitnějším olejům vůbec.
Petr Havel
19. 5. 2021
Počet nových komentářů
9
Novinky mezi olivovými oleji si užijí děti i milovníci řízků
Mezi olivovými oleji máme několik zajímavých nováčků. Řepkovo-olivový si nalijete do salátu i do pánve na smažení, ty další dva naservírujete i malým dětem, které by neměly protestovat.
Kateřina Čepelíková
28. 1. 2021
Majonéza – proč je považována za nezdravou, když je to olej a vejce?
Jím majonézu, dělá to nutně můj jídelníček špatným? Její hlavní složky jsou zdravé, tak v čem je problém? Záleží, jakou majonézu jíte, a hlavně jak často a s čím ji jíte.
Karolína Otavová
6. 10. 2020
Počet nových komentářů
6
Bojkot palmového oleje nemá logiku, tvrdí odborník na tuky
Konzumace palmového oleje není třeba se přehnaně bát. Říká to docent Jiří Brát, autor publikace na toto téma a expert na problematiku potravinářských olejů, technologií a výživy.
Petr Havel
4. 9. 2020
Počet nových komentářů
4
Výběr olivového oleje: pár jednoduchých pravidel ušetří vaše peníze
Jeho chuť a vlastnosti oceňovali už ve starověku a dodnes je jednou z nejběžnějších ingrediencí, která se v kuchyni používá. V řadě zemí světa patří mezi základní suroviny, zejména v těch, kde se lidé ve zdraví dožívají vysokého věku. Kde všude se dá použít olivový olej a na co se zaměřit při jeho nákupu?
Kateřina M. Košutová
21. 7. 2020
Počet nových komentářů
2
Pro a proti řepky. Olej má univerzální využití
Řepkové oleje jsou vlastně dva – rafinovaný, který běžně užíváme zejména na smažení, a nerafinovaný řepkový olej, který se stejně jako ten olivový hodí k přípravě salátů.
Petr Havel
24. 4. 2020
Počet nových komentářů
13
Restaurace fritují na olejích nevhodných k lidské spotřebě. Problém má každá šestá
Potravinářská inspekce zjistila, že 16 % restaurací připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji nebo nečistí fritézy. Situaci považuje za neuspokojivou.
Redakce
29. 2. 2020
Počet nových komentářů
1
Test řepkových olejů
Slunečnicový olej není kvůli vyššímu podílu polynenasycených mastných kyselin příliš vhodný na smažení, naopak rafinované oleje z řepky je možné pro použití za vysokých teplot doporučit. Jak dopadl test řepkových olejů?
Redakce
21. 1. 2020
Počet nových komentářů
2
Vynechat cukr a olej? Experti radí, jak zdravě jíst a bezpečně hubnout
Začátek nového roku obvykle doprovázejí také nová životní předsevzetí. Jedním z nejčastějších bývá plán jíst zdravě a zhubnout, ke kterému nás v lednu mnohdy motivují i poněkud těsné džíny po vánočním hodování. Ne všechny diety jsou ale z dlouhodobého hlediska prospěšné. Na server Vitalia.cz se tak obrátila jedna ze čtenářek s otázkou, zda je například dobré z jídelníčku zcela vyřadit cukry a oleje. Co na to odborníci?
Veronika Šmídová
21. 1. 2020
Počet nových komentářů
1
Jak nepokazit vánoční smažení? Z pánve nesmí stoupat kouř
Bez typické vůně, která se line z pánve s řízky a kaprem, si asi ty pravé Vánoce nelze představit. Správně připravená smažená dobrota ale není samozřejmost. Zkazit ji může třeba špatná kvalita strouhanky nebo způsob přípravy masa a smažení.
Tereza Víchová
23. 12. 2019
Počet nových komentářů
2
Extra panenské olivové oleje jsou často podvod
Test
Kontroly potravinářské inspekce ukázaly klamání spotřebitelů u třetiny hodnocených olivových olejů. Údajně extra panenské olivové oleje – neboli extra virgin – jsou sice drahé, ale jejich kvalita neodpovídá označení.
Redakce
14. 11. 2019
Počet nových komentářů
5
Kvůli řepce bychom neměli zanevřít na řepkový olej
Přestože se řada lidí domnívá, že z běžně dostupných rostlinných jedlých olejů je nejkvalitnější olej olivový, případně slunečnicový, je ve skutečnosti nejlepší olej řepkový.
Petr Havel
12. 6. 2019
Počet nových komentářů
1
Výhody a nevýhody průmyslově vyráběných potravin. Co převažuje?
Průmyslově vyráběným potravinám se velmi často nevyhneme. Co všechno obsahují a proč? Mohou nám škodit? Podle naší přední odbornice, profesorky Jany Dostálové, není důvod je hromadně zatracovat, ale dobře vybírat.
Kateřina Čepelíková
7. 3. 2019
Počet nových komentářů
5
Exkluzivní domácí bylinkové octy a oleje
V obchodech stojí docela dost peněz. Přitom na jejich domácí výrobě není vůbec nic složitého. Ostatně, podle našich receptů to můžete sami vyzkoušet a posoudit. Připravte si vlastní ochucovadla podle svých chuťových buněk.
Monika Poledníková
3. 1. 2019
Tuk vylitý do dřezu tvoří hmotu podobnou betonu
Olej po smažení a další tuky, které vylijeme do dřezů a toalet, způsobují ucpávání kanalizace a škody za miliony. Na rozdíl od betonu je tuková ucpávka pružná a nelze ji rozbít.
Petr Havel
14. 12. 2018
Počet nových komentářů
3
Správné tuky neškodí
Docent Stanislav Sekretár ze Slovenské technické univerzity v Bratislavě se zabývá jak pozitivními účinky rostlinných olejů na lidské zdraví, tak i tím, jak zabránit tomu, aby se tyto blahodárné vlastnosti rostlinných olejů nezničily nevhodným zacházením.
Jana Kuklová
29. 10. 2018
Počet nových komentářů
3
Muži jsou tlustší než ženy, přestože více sportují
Jak jsou na tom Češi a Slováci s váhou, sportem a výživou? Kdo jí více luštěnin, jaký olej preferujeme a proč ženy moc nesportují? To všechno sledoval nejnovější mezinárodní průzkum.
Kateřina Čepelíková
18. 9. 2018
Počet nových komentářů
1
Oleje Bartoš: Naše jméno na obalu je záruka kvality
Nejdříve chtěli lisovat olej a pohánět jím zemědělské stroje, nakonec za studena lisovaný olej prodávají ve vysoké kvalitě pro kulinární účely. Jak vznikají v jihomoravském Lanžhotu Oleje Bartoš a proč nenesou označení bio, když mnohé bio jsou?
Kateřina Čepelíková
15. 3. 2018
Řepkový olej: studie zpochybnila, že je zdravý
Komentář
Skutečně řepkový olej škodí, jak tvrdí nová studie? Její autoři podávali pokusným myším tolik oleje, že by to porazilo i brontosaura.
Petr Havel
12. 1. 2018
Počet nových komentářů
10
1
–
30
/
69
První strana
Předchozí strana
1
2
3
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji