největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
omega-3
omega-3
1
–
26
/
26
Mozková mlha přináší zpomalené myšlení a špatné soustředění. Co ji způsobuje?
Už jste někdy byli tak unavení, že vás souvislé myšlenky obcházely obloukem, nebo jste se zasekli a museli číst znovu a znovu stejnou větu, abyste s námahou pochopili její smysl? Zatímco u zdravých lidí jde o dočasný stav, který obvykle zmizí poté, co se dobře vyspí a odpočinou si, pro lidi s mozkovou mlhou je to realita každodenního života.
Kateřina M. Košutová
20. 2. 2023
Sójové „mléko“: jaké jsou jeho přednosti a nutriční složení?
V porovnání s jinými rostlinnými nápoji může mít sójové „mléko“ s ohledem na některá dřívější tvrzení o potenciálních rizicích jeho konzumace méně příznivců. Jak moc se liší v nutričním složení od sójových bobů, jaké má zdravotní a nutriční benefity a nač si dát pozor?
Kateřina M. Košutová
16. 8. 2022
Porovnání olejů – přehledná čísla o tom, co který obsahuje
Vyznat se v rostlinných jedlých olejích se může zdát nesnadné. Dýňový, chia, lněný, makový, olivový, ořechový, palmový, řepkový, sezamový, slunečnicový… Odborníci předkládají data založená na reálných rozborech olejů, která pomohou v orientaci.
Petr Havel
19. 11. 2021
Počet nových komentářů
8
Majonéza – proč je považována za nezdravou, když je to olej a vejce?
Jím majonézu, dělá to nutně můj jídelníček špatným? Její hlavní složky jsou zdravé, tak v čem je problém? Záleží, jakou majonézu jíte, a hlavně jak často a s čím ji jíte.
Karolína Otavová
6. 10. 2020
Počet nových komentářů
6
Chytřejší a zdravější: 10 benefitů omega-3 mastných kyselin u dětí
Jezte ryby! Nebo alespoň rybí tuk… Přední odborníci na výživu poukazují na důsledky nízké konzumace omega-3 mastných kyselin (nejen) u dětí a popisují přínosy vyvážené stravy, v níž v podmínkách ČR právě omega-3 velmi často chybí.
Petr Havel
23. 9. 2020
Počet nových komentářů
1
Jezte ryby – i když je v nich trochu rtuti, vzkazují odborníci
Stopy rizikových látek v rybím mase by podle odborníků neměly odrazovat od jeho konzumace. A to dokonce ani u dětských příkrmů. Nezdravé rtuti je v nich velmi málo a přínosy jednoznačně převažují.
Petr Havel
5. 8. 2020
Počet nových komentářů
2
Velký přehled rybích konzerv a pomazánek. Rozdíly v obsahu zdravých tuků jsou ohromné
TEST – Odborníci Státního zdravotního ústavu porovnali obsah vybraných omega-3 mastných kyselin v rybích konzervách a pomazánkách. Výsledky je překvapily.
Lenka Krbcová
6. 6. 2020
Omega-3 podle studie nechrání proti rakovině. Jíme snad „zdravé tuky“ zbytečně?
Omega-3 mastné kyseliny představují obrovský byznys, skutečná prospěšnost těchto látek je však sporná. Nová studie jejich zdravotní přínosy prakticky nepotvrzuje.
Pavel Houser
18. 3. 2020
Jste těhotná? Nezapomeňte na tuky
Tuky jsou důležitou složkou výživy budoucích matek. V těhotenství mají klíčový význam pro vývoj plodu. Jaké potraviny by neměly v jídelníčku těhotné a kojící ženy chybět?
Redakce
25. 2. 2020
Zákeřné Vánoce: Depresi můžeme mít i ze smaženého a tučného jídla
Na vznik deprese může mít vliv i přejídání a nevhodný jídelníček. Jak se ale zařídit o Vánocích, svátcích typických tím, že občas až nezřízeně hodujeme? Místo kapra si dejte lososa a rozhodně zapomeňte na celodenní půst i pivo „na trávení“.
Tereza Víchová
19. 12. 2019
Češi trpí na nedostatek omega-3. Jak jste na tom vy?
Naše tělo pro správné fungování potřebuje celou řadu vitamínů a minerálů. Některé si dokážeme vytvořit sami a jiné látky musíme dodávat pomocí správné stravy. Jednou z nich je i omega-3. Jaké jsou účinky, dávkování a zdroje v potravinách?
Michaela Polcarová
27. 11. 2019
Důležité omega-3 mastné kyseliny nově získáme i z chleba
Chléb obohacený o omega-3 mastné kyseliny je skvělou možností, jak si obohatit zdroje těchto pro naše zdraví nezbytných látek. Brzy se objeví v českých obchodech.
Petr Havel
6. 3. 2019
Počet nových komentářů
2
Správné tuky neškodí
Docent Stanislav Sekretár ze Slovenské technické univerzity v Bratislavě se zabývá jak pozitivními účinky rostlinných olejů na lidské zdraví, tak i tím, jak zabránit tomu, aby se tyto blahodárné vlastnosti rostlinných olejů nezničily nevhodným zacházením.
Jana Kuklová
29. 10. 2018
Počet nových komentářů
3
Jak si jídelníčkem a sportem snížit hladinu cholesterolu
Bezmála polovina české populace se nachází v riziku srdečně-cévních onemocnění na základě zvýšené hladiny cholesterolu v krvi a přes šedesát procent těchto lidí o svých zdravotních komplikacích ani neví.
Veronika Pourová
4. 9. 2018
Kapři se „vylepšují“ krmivem
Tak jako klasický kapr i tzv. funkční kapr mává ploutví v českých rybnících, tělo mu zdobí šupiny a útroby mnoho drobných kostí. Jak je tedy možné, že konzumace omega3 kapra dokáže zlepšit zdraví už po jednom měsíci?
Kateřina Čepelíková
9. 12. 2014
Počet nových komentářů
1
Margarín se přestal vyrábět metodou ztužování
Aktualita
Margarín je umělé zlo, které do kuchyně nepatří, myslí si spousta lidí. Podle aktuálně vydané analýzy neoprávněně. Margaríny se totiž už nějaký ten pátek nevyrábějí nevhodnou metodou ztužování.
Kateřina Čepelíková
10. 7. 2014
Počet nových komentářů
8
Budeme rybí tuk pěstovat na polích?
Jen izolovaného rybího tuku se ročně vyrobí asi milion tun. Zásoby mořských ryb se tenčí a poptávka po nich roste, i kvůli víře v prospěšnost omega-3. Vědci proto testují „rybí tuk“ z rostlin.
Pavel Houser
30. 1. 2014
Počet nových komentářů
1
Kokosový a palmový olej – velmi levné tuky, kterým je lépe se vyhnout
Naším problémem není tuk, ale spíše typy tuků, které konzumujeme. Laciné tropické tuky většina firem používá k výrobě různých druhů potravin. Počínaje pečivem až po trvanlivé potraviny.
Hana Bačíková
21. 8. 2013
Počet nových komentářů
41
Šupinatá kůže je příznakem nedostatku tuku v jídle
Lidé po celém světě konzumují příliš mnoho „špatného“ tuku. Samozřejmě všechny tuky nejsou špatné a jejich příjem ovlivňuje naše zdraví. Důležité jsou hlavně omega-3 mastné kyseliny.
Hana Bačíková
6. 8. 2013
Počet nových komentářů
7
Polsko má desítky intenzivních chovů sladkovodních ryb, my dva
Ryba je zdravá, chutná… a drahá. To poslední už tak zcela neplatí. Na trhu jsou například cenově velmi dostupní pstruzi, bohužel – ze zahraničích „továren na ryby“.
Petr Havel
13. 6. 2013
Počet nových komentářů
7
Pangas je sladkovodní ryba ze znečištěné řeky
Je oblíben z mnoha důvodů. Kvalita pangase je však závislá na kvalitě vody, obsahu přídatných látek a dalších parametrech. Ani sebekvalitnější nikdy nebude mít přednosti mořské ryby.
Jana Poncarová
7. 11. 2012
Počet nových komentářů
15
Každá potravina obsahuje něco zdraví prospěšného
Tím, jak žijeme a jak se stravujeme, se můžeme řadě nemocí vyhnout. Podle dietoložky Karolíny Hlavaté to platí zejména pro civilizační choroby, ale také zánětlivá a jiná onemocnění.
Karolína Hlavatá
7. 11. 2012
Počet nových komentářů
14
Nám neznámé potraviny jedli už Inkové
Quinoa, chia, noni nebo baobab jsou méně známé rostlinné produkty, které se dají jíst. A nejen to. Právem se řadí mezi nutričně nabité potraviny s výraznými léčivými účinky.
Taťána Kročková
11. 9. 2012
Počet nových komentářů
1
Rybí saláty nazvané„s jogurtem“ jsou plné majonézy
Máte dva saláty, jeden se jmenuje „v majonéze“ a druhý „s jogurtem“. Co je základem toho jogurtového? Že by ryby? Jogurt? Kdepak, majonéza. Dokonce je jí tam víc než v tom s majonézou.
Lenka Krbcová
22. 6. 2012
Počet nových komentářů
10
Olivový olej má konkurenta - řepkový je v mnohém lepší
Řepky máme plné žluté lány, ale podpora řepkového oleje není výsledkem tuzemské lobby. Doporučují ho i renomované zahraniční společnosti pro výživu. Nejlepší olej na našem trhu: řepkový!
Petr Havel
16. 5. 2012
Počet nových komentářů
62
Za vitamíny utrácíme čím dál víc peněz
Říká se, že v Americe teče do záchodu nejdražší moč na světě. To proto, že právě v USA polykají lidé nejvíc potravinových doplňků. A Češi se co do vitaminů Západu přibližují.
Redakce
28. 2. 2012
Počet nových komentářů
2
1
–
26
/
26
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji