Palmový olej

Palmový olej je forma jedlého rostlinného oleje získaného z oplodí palem, nikoli ze semen. Ze semen se připravuje tzv. palmojádrový olej, který má jiné složení.

Palmový olej, vyráběný z palmy olejnice guinejské pocházející ze západní Afriky, se v posledních třiceti letech stal jedním z nejpoužívanějších produktů rostlinné výroby.

Je obsažen v asi polovině všech potravinářských výrobků (margaríny, tuky na smažení, majonézy, omáčky, bramborové hranolky, chipsy, sušenky, jemné pečivo, zmrzlina, čokoláda, ztužené rostlinné tuky, instantní polévky a mléka, cukrovinky, zmrzliny, výživy pro kojence), v kosmetice (šampony, krémy, pěny na holení a mýdlo), v krmivech pro zvířata, v průmyslových mazivech a v biopalivech.

Kvůli pěstování palmy olejnice je ve velkém likvidován původní deštný prales, vede k vymírání zvířat, má široké ekologické i sociální dopady.

Od 13. 12. 2014 je v platnosti Nařízení EU, na základě kterého je u potravin uvádění přesného druhu rostlinného oleje na etiketě povinné.

Zdroje: Wikipedie, Stoppalmovemuoleji.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).