Hlavní navigace
největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Témata
»
pečivo
pečivo
61
–
90
/
125
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
Následující strana
Poslední strana
Fuj, rohlík! Proč je pečivo strašákem a je to strach oprávněný?
Dříve nás v našich jídelníčcích děsila vejce či máslo. Dnešními „smrťáky“ jsou cukr a pečivo. Opravdu se musíme pečiva bát?
Blanka Chocová
22. 3. 2017
Počet nových komentářů
18
Koláčkova pekárna vyrábí 100% žitný chleba, po kterém baží Češi i Němci
Pšenici v Koláčkově pekárně nehledejte. Tady na severu Čech se peče jenom z žita, pěkně po staru za pomoci třístupňově vedeného kvasu. Pan Koláček tu s dcerou vyrábí nejen koláče, ale hlavně chleba, který chutná a vydrží.
Kateřina Čepelíková
16. 3. 2017
Počet nových komentářů
9
Obchody nabízejí více dopékaného pečiva
Komentář
Sortiment pečiva dopékaného přímo v obchodech se rozšiřuje. Tzv. bake-off pečivo je trend, potvrzují prodejci. A zájem zákazníků roste.
Petr Havel
14. 2. 2017
Počet nových komentářů
1
Průzkum tvrdí, že jíme více sladkého pečiva, pekaři s tím nesouhlasí
Svaz pekařů dlouhodobě upozorňuje na propad ve spotřebě chleba a na větší zájem o sladké pečivo, potvrdil to i velký průzkum o nákupním chování domácností. Dotázaní pekaři to tak jednoznačně nevidí.
Kateřina Čepelíková
14. 11. 2016
Počet nových komentářů
1
Proč je zdravější pečivo dražší
Čeští pekaři představili pekárenské trendy: méně lepku, více tradice a vyšší nutriční hodnoty. Jak ale poznáte, že jde o skutečně celozrnný výrobek, a proč se jako kvasný chléb může označovat cokoli?
Petr Havel
9. 11. 2016
Počet nových komentářů
8
Strouhanka se nevyrábí ze starých rohlíků
Víte, kdy se prodá nejvíce strouhanky? Když rostou houby. V Penamu k její výrobě vyčlenili jednu obrovskou halu, ve které strouhanka vzniká od základu. Tedy od kynutí těsta po pečení až ke strouhání.
Kateřina Čepelíková
16. 8. 2016
Počet nových komentářů
13
Proč v Penamu nesypou koblihu moučkovým cukrem?
Navštívili jsme pekárnu Penam v Českým Budějovicích, kde nám sám ředitel závodu ukázal, jak se tu ručně motají vánočky i jak poznáme tu nejlepší koblihu. Vyrazte s námi na průzkum tajných pekařských zákoutí. Nic nám nezůstalo utajeno.
Kateřina Čepelíková
31. 5. 2016
Počet nových komentářů
38
Když je v akci pivo a cukr, prodá se v obchodě o 15 000 rohlíků víc
Kolik toho dneska pekaři upečou? Záleží na mnoha zdánlivě banálních okolnostech. Třeba kolikátého je, jestli se blíží svátek nebo mají v supermarketu slevu na pivo.
Kateřina Čepelíková
30. 5. 2016
Proč máme prasklý chléb nejraději?
Také si v obchodě vybíráte chléb podle velikosti praskliny? A čím větší, tím lepší? Dobře děláte, díky prasklině jsou tyto chleby totiž chutnější.
Kateřina Čepelíková
25. 5. 2016
Počet nových komentářů
1
Celozrnné pečivo není pro malé děti. Odkdy ho mohou jíst?
Je nedílnou součástí zdravého jídelníčku, ale pouze dospělých. Děti starší tří let smí celozrnné pečivo jednou týdně, mladší vůbec. Vláknina ve všech celozrnných potravinách může malým dětem způsobit i vážné zažívací potíže.
Blanka Chocová
8. 4. 2016
Počet nových komentářů
11
Pekař Mikula: Neumím vyrobit rohlík za šedesát pět halířů
Rozhovor
„Kdysi bylo jen v Turnově nějakých patnáct obchodníků s potravinami, kteří odebírali pečivo od menších pekařů. S nástupem supermarketů se vše změnilo. Museli jsme najít vlastní cestu,“ říká Jiří Mikula, který dnes peče pro celý Český ráj a chystá se na Prahu.
Kateřina Čepelíková
30. 3. 2016
Počet nových komentářů
2
Kam pro mazanec a za kolik?
Mazanec seženete prakticky všude. Připravili jsme pro vás přehled akčních cen v hypermarketech, supermarketech, online prodejnách potravin i některých malých pekárnách.
Michaela Michalcová
23. 3. 2016
Počet nových komentářů
2
Tmavé pečivo není vypečenější, ale louhované
Možná jste si někdy všimli označení „louhované pečivo“. Zavání vám to něčím nepěkným? Většinou jde o preclíky a bagety a technologii používanou hlavně v Německu.
Petr Havel
28. 12. 2015
Počet nových komentářů
11
Čech sní průměrně 759 kilo jídla za rok. Víme, co přesně
Kolik čeho sníme? Český statistický úřad vytvořil prezentaci, ze které je patrné, jak se mění naše stravovací zvyky v průběhu uplynulých šedesáti pěti let.
Redakce
7. 12. 2015
Ruční pečení pod širým nebem
Galerie
Pekárna Kabát uspořádala unikátní ukázku pekařského řemesla. Pekli profesionálové i kolemjdoucí. Testovaly se poctivé náplně bez chemických přísad a ochutnávalo pečivo podle tradičních receptur a bez náhražek.
Redakce
18. 9. 2015
Nedávejte do lednice rajčata, meloun ani citrony
Pořádek v lednici vám ušetří čas při hledání, ale i energii. Víte, co do lednice patří a na jaké místo?
Redakce
10. 9. 2015
Počet nových komentářů
29
Jak dosáhnout, aby chleba vydržel 14 dnů
Chléb s dlouhou trvanlivostí lze vyrobit i bez chemie. Díky přírodnímu konzervantu vydrží i dva týdny – chutný a bez plísně.
Petr Havel
5. 2. 2015
Počet nových komentářů
10
Co s tvrdým pečivem? Rozsvítit
Galerie
Jak jinak využít ztvrdlé bagety a housky než na strouhanku nebo pro slepice? Japonská designérka Yukiko Morita z nich tvoří unikátní svítidla. Jmenují se Pampshades a jsou skutečně z pečiva. Takže nevyhazovat…
Redakce
25. 11. 2014
Staňte se pekařem. Není nad domácí housky
Onehdá se českou kotlinou šířila zpráva, že i obyčejná houska obsahuje na třicet ingrediencí. Tak si zkusme upéct domácí housky, a to jen ze čtyř surovin. Zvládne je i začátečník.
Kateřina Čepelíková
14. 11. 2014
Počet nových komentářů
9
Dobrý chleba dělá jen dobrá mouka
Jsou informace, které se ke spotřebiteli nedostanou. Třeba tzv. pádové číslo, jež určuje kvalitu pšenice, potažmo mouky. Ale i pro laiky máme pár tipů, jak poznat kvalitní surovinu pro domácí pečení.
Petr Havel
31. 10. 2014
Počet nových komentářů
4
Rohlík.cz přiveze nákup do hodiny a půl
Aktualita
Nenávidíte fronty a přeplněné obchody? Potraviny si můžete objednávat i po internetu, od prvního září vám k tomu poslouží i e-shop Rohlik.cz, za kterým stojí Tomáš Čupr ze Slevomatu.
Redakce
17. 9. 2014
Počet nových komentářů
3
Před dvaceti lety jsme jedli 2× více hovězího než dnes
Za posledních dvacet let se leccos změnilo. I v potravinářství a spotřebě konkrétních potravin. Jíme více ryb a méně sádla, jak nám odborníci radí? Stoupá spotřeba chleba a zeleniny?
Kateřina Čepelíková
15. 7. 2014
Počet nových komentářů
58
Honza Šmikmátor napekl stovky chlebů. Naučí to i vás
Rozhovor
Upéct chleba není věda. Zkušený pekař objasní všechny záludnosti spjaté s jeho přípravou, kynutím i pečením. Pak už si na vlastní chleba troufnete i vy.
Kateřina Čepelíková
28. 5. 2014
Počet nových komentářů
9
Slováci objevili Ameriku: Dávkovač na rohlíky
Aktualita
Na Slovensku čtyři roky vyvíjeli dávkovač na rohlíky, který by měl zvýšit hygienu prodeje. Nikdo už vám pečivo neosahá, rohlíky nepromáčkne a nepoprská. Je to prý světová novinka. Skutečně?
Kateřina Čepelíková
8. 4. 2014
Počet nových komentářů
11
Chcete odlišit chléb z žitného kvásku? Šance by tu byla
Návrh na označování chlebů z kvasu byl, navzdory přání zákazníků, smeten ze stolu. Doufejme, že dočasně. Stalo se tak kvůli tlaku výrobců, kteří kvásek při výrobě chleba nepoužívají.
Petr Havel
7. 3. 2014
Počet nových komentářů
7
Vánoční cukroví podle dnešních receptů má hodně tuku. No a co?
3:2:1. Takový bývá podíl mouky, tuku a cukru při vánočním pečení. Máslo v cukroví i vánočce lze více či méně či úplně nahradit rostlinnými tuky. Jenže z hlediska chuti je nepřekonatelné.
Petr Havel
6. 12. 2013
Počet nových komentářů
3
Éčka v chlebu jsou daní za trvanlivost
„Klasický“ chléb vyráběný tradičním způsobem z žitného kvasu nezmizel, ale je v menšině. Na trhu má zhruba třetinu. Konkurují mu „vylepšené“ chleby, což se projevuje i na cenách.
Petr Havel
30. 10. 2013
Počet nových komentářů
10
Housky se prodávají víc než rohlíky. Rozdíl v nich je jediný
Za housku většinou zaplatíme víc než za rohlík, přesto se prodávají mnohem lépe. Jaký je rozdíl mezi houskou a rohlíkem a po čem se v obchodech jen zapráší, prozradí mistr pekař.
Kateřina Čepelíková
1. 10. 2013
Počet nových komentářů
36
Jedlé etikety dělají i z chleba nosič reklamy
Je to paradox: obal prodává i u nebaleného zboží. Zvýraznit mezi jinými svůj bochník nebo housku umožňují etikety z jedlého papíru. Jde o trend, nebo experiment s nejistým výsledkem?
Petr Havel
28. 8. 2013
Počet nových komentářů
2
Kamut pšenice nejenom chutná jinak
Kamut je příbuzný starověké tvrdé pšenice. Jeho složení je ale pro člověka vhodnější a chuť je sladší. Na našem trhu najdete kamut chléb, těstoviny, kuskus, a také běžné pečivo.
Hana Bačíková
4. 7. 2013
Počet nových komentářů
4
61
–
90
/
125
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji