největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
přílohy
přílohy
1
–
25
/
25
Vynechávají brambory a hubnou. Což ale neznamená, že se po přílohách tloustne
Když nebudeš jíst pečivo a žádné přílohy, kila půjdou dolů sama. Tuhle větu už jste určitě někdy slyšeli, a je pravdivá od a do ž. Jen je třeba si uvědomit, že to není dlouhodobě udržitelný stav a většina lidí v takovém stravovacím režimu nedokáže být dlouhodobě šťastná a plná energie.
Kateřina Čepelíková
3. 4. 2024
Počet nových komentářů
1
Lokše – bramborové placky za pár korun
Tato tradiční pochoutka z Moravy a Slovenska patří k dnes nepříliš využívaným, přitom výborným a levným přílohám z brambor. Recept na základní variantu lokše si vystačí s pouhými dvěma surovinami a trochou soli.
Petr Havel
1. 12. 2021
Počet nových komentářů
4
Když jíte konjakové těstoviny, musíte hodně pít
Konjakové těstoviny jsou nový druh přílohy, který proniká na český trh. Jejich použití je univerzální, protože nemají žádnou výraznou chuť, jsou raz dva připravené, ale je bezpodmínečně nutné na ně hodně pít. Jinak hrozí i udušení.
Kateřina Čepelíková
18. 5. 2021
Domácí pelmeně překvapí jednoduchou přípravou
Snadné na přípravu podle ověřeného receptu, nenáročné na suroviny a možnost téměř nekonečného množství variant – tak lze stručně charakterizovat pelmeně, hlavní pokrm či přílohu, kterou si může prakticky každý připravit sám doma.
Petr Havel
10. 2. 2021
Neuvěřitelné knedlíky: dýňové noky ke svíčkové a knedlík k rybě
Říká se, že klasika se neomrzí, ale platí to i o knedlících? Možná je na čase vyměnit klasický houskový knedlík ke svíčkové za dýňové nočky nebo za houskový knedlík s mandlemi. Vyzkoušejte netradiční knedlíkové přílohy.
Kateřina Čepelíková
26. 11. 2020
Knedlík z rýže – jak uvařit z toho, co máme zrovna doma
Přibližně pro čtvrtinu obyvatel planety představuje rýže základní a vůbec nejkonzumovanější potravinu. Není to přitom vůbec špatná volba, a už vůbec ne špatná v současné situaci.
Petr Havel
24. 3. 2020
Nekupujte bramborové noky, připravte si je jako šéfkuchař
Bramborové noky jsou malé jemné knedlíčky, které chutnají božsky. Tedy pokud si je nekoupíte jako polotovar, ale zkusíte si je připravit podle rad Romana Pauluse. A klidně i s hříbkovou omáčkou, i na tu totiž máme recept.
Kateřina Čepelíková
17. 10. 2018
Počet nových komentářů
2
Pečivo jako příloha? Trvanlivá bageta je odstrašující příklad
I pečivo může být dobrá složka oběda nebo večeře. Ale záleží na tom, o jakém pečivu se bavíme a co si k němu dáme.
Veronika Pourová
12. 9. 2018
Počet nových komentářů
3
Ovesné vločky, jak je neznáte: na slano, coby zdroj energie i tajná zbraň při hubnutí
Oves nejčastěji jíme v podobě ovesných vloček, do müsli, granoly či ovesných kaší. Tedy coby samostatná jídla. Nejde sice o klasickou přílohu, ale díky svým vlastnostem se ovesné vločky začínají prosazovat i coby součást řady nesladkých pokrmů.
Veronika Pourová
25. 7. 2018
Zdravé přílohy: Je žito lepší než pšenice?
Pokračování seriálu o přílohách je tentokrát věnováno žitu. Najdeme ho v pečivu i chlebu, z žitné mouky si můžeme připravit knedlíky nebo placky, žito lze zakoupit i jako celé zrno, které se dá použít místo klasické přílohy. Existují dokonce i žitné těstoviny.
Veronika Pourová
18. 7. 2018
Příprava ječných krup zabere půl hodiny a rozhodně stojí za to
Ječmen obsahuje řadu cenných látek a ječné kroupy jsou zdrojem vlákniny, beta-glukanů a vitamínů. Na vaření krup není nic složitého, můžete je jednoduše přidat do svých oblíbených receptů, třeba do polévek, jako doplněk salátů nebo místo rýže do rizota.
Veronika Pourová
5. 6. 2018
Počet nových komentářů
1
Kukuřice z plechovky skutečně není vhodná příloha
Kukuřice jako příloha je dobrou volbou pro zpestření jídelníčku. Polenta, tortilla či kukuřičné chlebíčky mají své výhody, ale i nevýhody. U kukuřice z plechovky je pak problematický zejména značný obsah cukru.
Veronika Pourová
15. 5. 2018
Nejíte pohanku? Velká škoda
Pohanku můžeme připravit jako skutečně zdravou přílohu nebo ji chytře přidat do řady jídel. Vždycky nám to jen prospěje. Její účinky jsou překvapivé a recepty jednoduché.
Veronika Pourová
17. 4. 2018
Počet nových komentářů
2
V čem tkví zrada luštěnin
Čočka, fazole, hrách, cizrna… Všechny druhy luštěnin jsou zdravé, některé však nadýmají, jiné jsou náročné na přípravu, fazole v nálevu zase mohou obsahovat zbytečný cukr. Co s tím?
Veronika Pourová
9. 4. 2018
Počet nových komentářů
1
Internet je plný zdravých receptů na bulgur
Bulgur má pověst typicky zdravé přílohy, a tu si i právem zaslouží. Jde totiž o nalámaná celá zrna pšenice. No a?
Veronika Pourová
3. 4. 2018
Nejchudší je bílá rýže
Množství pro tělo užitečných látek ovlivňuje spíše způsob zpracování než odrůda rýže. Parboiled si uchová vyšší obsah vitaminů a minerálů, skvělá je rýže celozrnná. Roli hraje i to, jak ji uvaříte.
Veronika Pourová
26. 3. 2018
Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky
Vařené, pečené a šťouchané brambory, hranolky, krokety, bramborové knedlíky i kaše. Brambory samy o sobě jsou zdravé, příloh z nich je celá řada, ale musíte vědět, jak je připravit.
Veronika Pourová
19. 3. 2018
6 druhů rýže: V čem se liší jasmínová a basmati? Která lepí a která se sype?
Nemusíme domů kupovat stále stejný druh rýže. Na trhu jich je celá řada a každá se hodí k jinému pokrmu. Naučíme vás připravit rýži basmati i jasmínovou a poradíme, k čemu se hodí rýže černá a červená.
Kateřina Čepelíková
16. 3. 2018
Počet nových komentářů
2
Kuskus má pověst zdravé přílohy – zaslouží si ji?
Kuskus je často vnímán jako typicky zdravá příloha, proto někoho možná překvapí, že jde v podstatě o těstovinu a opět záleží, zda je kuskus celozrnný, nebo klasický a na jaký způsob si ho připravíte.
Veronika Pourová
12. 3. 2018
Počet nových komentářů
3
Knedlíky: jak z nich udělat zdravé jídlo bez zbytečných kalorií
Knedlíky – pro mnohé ztělesnění nezdravého jídla. Když se však podíváme na složení, zjistíme, že nic tak hrozného neobsahují, a pokud použijeme celozrnné pečivo a mouku, dokonce můžeme získat přílohu velmi vhodnou.
Veronika Pourová
5. 3. 2018
Jsou těstoviny vhodná příloha, nebo dietní chyba?
Těstoviny jsou zdravá příloha – omyl. Těstoviny jsou nezdravá příloha – taky omyl. Nejde ani tak o těstoviny samotné, jako o to, s čím – a nebo bez čeho – je servírujeme.
Veronika Pourová
26. 2. 2018
Pšeničné přílohy nelze házet do jednoho „nezdravého“ pytle
Obiloviny jsou neodmyslitelnou součástí lidské výživy. Poskytují jeden z nejvýznamnějších zdrojů energie, avšak liší se mezi sebou svou kvalitou.
Veronika Pourová
29. 1. 2018
Zapomenuté potraviny: Kroupy k zamilování
Ječné kroupy nesměly chybět ve spížích našich prababiček, poctivá kroupová polévka už ale v našem jídelníčku moc často nefiguruje. Ochuzujeme se? Velice.
Blanka Chocová
27. 10. 2014
Počet nových komentářů
4
Přílohy se škrobem vyvolávají falešný pocit bezpečí
Přílohy k jídlu chtějí rozumné zacházení, chyba je velké množství i jejich úplné vynechávání, obsahují důležité látky. Škrtnutí příloh v dietě vede navíc k jojo efektu.
Eva Fryšarová
23. 9. 2014
Počet nových komentářů
10
Dlouhý jídelní lístek – špatné znamení
Nesmyslně rozsáhlá nabídka jídel není obvykle signálem dobré restaurace. Tady se asi hraje na „pytlíky“. Čeho si ještě všímat? Příloh, cen a záchoda.
Petr Havel
17. 4. 2013
Počet nových komentářů
23
1
–
25
/
25
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji