největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
salát
salát
1
–
23
/
23
Přeceňované druhy zeleniny. Tyhle vašemu zdraví zase tak moc neprospějí
Je každá zelenina zdravá? V tom smyslu, že neškodí zdraví, nejspíše ano. Každá potravina má ostatně v jídelníčku svou roli. Zelenina ale také není vždy vyloženě zdraví prospěšná. Některé druhy jsou například chudé na živiny nebo mají jiné nedostatky – proto velmi záleží na tom, jakým způsobem je do jídelníčku zařadíte.
Rhiana Horovská
19. 2. 2024
Počet nových komentářů
3
Quinoa, netradiční dietní příloha plná bílkovin. Už jste ji ochutnali?
Drobná semena, která se dají uvařit na sladký i slaný způsob, znaly už dávné jihoamerické civilizace. Považovali quinou za posvátnou potravinu a moderní věda jim v tomto názoru dává svým způsobem za pravdu. Pochutnat si na ní mohou bez obav i lidé s celiakií a jako jedna z mála rostlin vám dodá slušnou porci bílkovin.
Kateřina M. Košutová
16. 9. 2022
Samé zdravé jídlo, a přesto kila navíc? Vyzrajte na letní stravovací prohřešky
Přibrali jste přes léto nějaké to kilo navíc, i když si myslíte, že jste se stravovali vzorově? Ke grilovanému masu jen salát, večer jen bílé víno a sem tam zmrzlina? Chyby lze najít i ve zdánlivě zdravém jídelníčku.
Kateřina Čepelíková
29. 8. 2022
Sedm rad pro opravdu zdravý salát k obědu
Salát k obědu? Ano. Zeleninový salát jako příloha k masu? Ano. Samotný zeleninový salát? Ne. Jak nutričně vyvážit jídlo, které bývá nejvíce energicky bohaté, tedy oběd? Radili jsme se s výživovou specialistkou.
Kateřina Čepelíková
3. 8. 2022
Jaké sýry se hodí do salátů?
Sýry můžete do salátu krájet, strouhat, přidávat rozpečené, ale i rozmíchané v zálivce. Které druhy a jak kombinovat? A navíc poradíme, které sýry ladí s fíky a proč mozzarellu nesolíme.
Kateřina Čepelíková
13. 7. 2022
Sám seje a pleje. Za Prahou poli se zelím vévodí unikátní robot
Reportáž
Nikam nespěchá a je velmi přesný. Řeč je o novince jednoho z pěstitelů v Polabí. Unikátním robotovi, jenž využívá umělou inteligenci a energii ze slunce. Spatřit při práci jsme ho mohli díky exkurzi pro děti z Dětského domova Most. Pořádal ji Nadační fond Albert v rámci vzdělávacího programu Zdravá 5.
Hana Válková
30. 6. 2022
Jak pěstovat microgreens? Překvapivě snadno
Líbilo by se vám nasypat semínka do misky, zalít, deset dní je nechat růst a pak už jen sklízet microgreens, energií nabité mikro rostlinky? Bez zalévání, kropení a jiné péče? Poradíme, jak na to.
Redakce
30. 3. 2022
Herbafabrica – továrna na čerstvé bylinky: rostou bez hlíny jen pod dozorem počítače
Pěstují bylinky i saláty ve speciálních kontejnerech, které sami vymysleli. Trojice nadšenců ze startupu GreeenTech tím šetří vodu, zkracuje cestu zeleniny k zákazníkovi a umožňuje pěstování ve městech i na malých plochách. Prakticky kdykoli a kdekoli.
Kateřina Čepelíková
6. 9. 2021
Nedaří se vám otěhotnět? Zkuste nejprve změnit svůj jídelníček
Úspěšnému početí pomůže strava i pohyb. Kdy si ale připustit, že už může jít o problém s plodností? „Otěhotnění není otázkou týdnů, jako spíš měsíců,“ uklidňuje páry lékařka a radí, kdy už hledat cestu ke specialistovi.
Redakce
18. 8. 2021
Tradiční balzamikový ocet zraje nejméně 12 let a do pokrmů ho stačí jen pár kapek
Původem z Itálie, ale získal si oblibu napříč světem. Aby byl skutečně kvalitní, musí projít náročným procesem výroby, který je chráněný zákonem. Lze zakoupit i levnější varianty, ale je třeba velké obezřetnosti při výběru.
Kateřina M. Košutová
29. 7. 2021
Pro a proti řepky. Olej má univerzální využití
Řepkové oleje jsou vlastně dva – rafinovaný, který běžně užíváme zejména na smažení, a nerafinovaný řepkový olej, který se stejně jako ten olivový hodí k přípravě salátů.
Petr Havel
24. 4. 2020
Počet nových komentářů
13
Jak ochutit salát moderně a rychle, i když to vůbec neumíte
Připravit si ke grilovanému masu nebo hamburgeru dobrý salát je trochu věda. Člověk musí vědět, které suroviny spolu ladí a jaká se k nim hodí zálivka. Necháte se inspirovat šéfkuchaři?
Kateřina Čepelíková
9. 5. 2019
Jak poznat, že ledový salát není uvnitř hořký
Ledový salát je univerzální salát, který se hodí do všech letních sendvičů a chutná prakticky každému, tedy pokud není hořký. Jak si nezkazit chuť špatnou koupí?
Kateřina Čepelíková
23. 5. 2018
Počet nových komentářů
1
Na těchto polích letos vyroste jedenáct milionů salátů
Salát si ve skleníku pěstujeme jen my a naše babičky, velcí producenti sázejí sazeničky rovnou na pole, skleníky totiž přijdou na miliony eur. Jak se saláty v Česku pěstují nám prozradil zástupce největšího pěstitele v zemi.
Kateřina Čepelíková
12. 7. 2017
Kofola koupila výrobnu salátů Titbit
Aktualita
UGO trade, jejíž většinový vlastník je Kofola, koupila salátovou divizi Titbitu. Jednoho z největších výrobců salátů v naší zemi. Proč se majitelé zbavili výdělečného podniku, co bude s podnikem dělat UGO trade?
Kateřina Čepelíková
2. 6. 2017
Počet nových komentářů
3
I salát může být kalorickou bombou. Nač si dát pozor?
Lupení, spousta zeleniny, říkáte si, že zdravější oběd už ani mít nemůžete? Ale co ta slanina, dresink a smažené krutony? Vyvarujte se drobností, které zdravý salát mění v kalorickou bombu. Tady jsou zdravé tipy odborníka.
Susan Bowermanová
13. 5. 2016
Baby mangold je takový sladký špenát
Neznáme jeho chuť ani využití, proto v obchodě často saháme po osvědčeném ledovém salátu nebo rukole. A to si baby mangold nezaslouží, je příjemně nasládlý a nehodí se snad jen do dortu.
Redakce
20. 2. 2015
Počet nových komentářů
1
Jak ušetřit za léky a kosmetiku? Skliďte záhon
Rajčata, mrkev, cuketa, okurky… Zelenina, kterou teď sklízíme a třeba už ani nevíme, co s ní, se hodí i jinam než do hrnce. Můžeme ji využít pro zdraví našeho těla i pokožky.
Simona Procházková
13. 8. 2013
Deset nejoblíbenějších salátů: nej je ledový
V obchodech je k mání kolem dvaceti různých druhů salátů. Víte, jak s kterým nakládat, k jaké úpravě se hodí a jak podpoří naše zdraví? Nabízíme přehled deseti nejoblíbenějších druhů.
Kateřina Čepelíková
6. 8. 2013
Počet nových komentářů
2
Čekanka, chřest, špenát: dietní zelenina ve vašem jídelníčku
K rozumnému hubnutí patří zelenina. Při dietě je doporučeno zvýšit konzumaci vhodných druhů, naopak by se měl na čas snížit příjem ovoce.
Soňa Zimčíková
27. 6. 2013
Počet nových komentářů
1
Jak obědvá poslanec a jak dělník?
Co obědvá nejčastěji rozhlasový moderátor? Srovnávali jsme jeho hlavní chod s tím, který do sebe souká poslanec, učitel, ajťák i dělník. Našli jsme rozdíly ve stolování i cenách.
Kateřina Čepelíková
27. 11. 2012
Počet nových komentářů
36
Letos budou Vánoce instantní
Rozhodnuto. Letos se nebude péct cukroví, smažit kapr ani dochucovat salát. Vyrazím na nákup „z pytlíku“ a podívám se, jestli si štědrovečerní menu dokážu nakoupit v běžném obchodě.
Kateřina Čepelíková
22. 11. 2012
Počet nových komentářů
7
Dusičnanů v listové zelenině se není třeba příliš bát
Zelenina je sice symbolem zdravého stravování, obsahuje však ze všech hlavních surovin k výrobě potravin i k samotné konzumaci nejvíce dusičnanů. Panika ale není na místě.
Petr Havel
13. 8. 2012
1
–
23
/
23
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji