Vitamín C

Funkce vitamínu C

Vitamín C (kyselina askorbová) má širokou paletu fyziologických, biologických, metabolických a dalších funkcí. Především působí antioxidačně – likviduje reaktivní radikály kyslíku i dusíku a současně regeneruje vitamín E. Má vliv také na nervový systém a imunitu. Nedostatečná saturace kyselinou askorbovou negativně ovlivňuje centrální nervový systém, imunitní reakce, detoxikační systémy a kardiovaskulární aparát.

Nejvýhodnější zdroje vitamínu C

  • ovoce (citrusy, jahody, rajčata)
  • zelenina (paprika, květák, meloun, listová zelenina)
  • brambory

Množství absorbovaného vitamínu C je závislé na jeho kvantitě v konzumované stravě – při vyšším příjmu se ho méně vstřebá, tzn. tělo ho méně využije a více vyloučí.

Zvýšená potřeba vitamínu C

Doporučené denní dávky je vhodné zvýšit v případě znečištěného prostředí, kouření, psychické zátěže, infekce a také u těhotných a kojících žen. Zvýšené nároky lze řešit stravou nebo doplňováním formou suplementace.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).