největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
vitaminy
vitaminy
1
–
30
/
51
První strana
Předchozí strana
1
2
Následující strana
Poslední strana
Vitamín D je třeba doplňovat pravidelně, nárazové užívání vyšších dávek škodí srdci a ledvinám
Září je poslední měsíc, kdy ve zdejších zeměpisných šířkách dokážeme pochytat skrz pokožku dostatek vitamínu D, a to včetně zásob na několik týdnů. Od října dále už to nemusí stačit a mnohdy je namístě jeho doplňování v kapslích a podobně. Předtím je ale dobré zjistit si, kolik ho vlastně máme.
Redakce
4. 9. 2024
Zralý meloun poznáte podle toho, že na sobě má pořádnou žlutou skvrnu a duní
Se slunečnými teplými dny se tak nějak automaticky objevuje chuť na meloun. Tělo vám za tuto svačinu jen poděkuje. Melouny totiž obsahují vitamín C, železo, vápník a skoro samou vodu. Vhodné jsou proto i při dietě. Při výběru se zaměřte na vzhled, zvuk, napoví i váha a vůně.
Eva Brendlová
31. 5. 2024
Doporučil vám lékař doplnit vitamin D? Nepřežeňte to, vysoké dávky škodí kostem a srdci
Aktualita
Vitamin D je jeden z mála, který si naše tělo umí vyrobit díky slunci. Ale když je slunečního svitu v zimě nedostatek, často máme vitaminu D deficit. Vhodná je suplementace, ale nesmí se to přehnat. Poradíme vhodnou dávku.
Redakce
19. 1. 2024
Počet nových komentářů
5
Co je v avokádu? Plno vitamínů a ještě něco navíc
Avokádo je plné zdravých tuků a cenných živin, pomáhá ochránit před mrtvicí i infarktem. Jen je třeba mu přijít na chuť. Trpělivost se rozhodně vyplatí, protože patří k nejzdravějším plodům přírody.
Kateřina M. Košutová
23. 5. 2022
Oblíbené je hroznové víno bez pecek. Které hrozny jsou ale nejzdravější?
Hroznové víno je dnes k dostání v řadě podob. Bílé, růžové, fialové, modré… Je moudré ho zařadit do svého jídelníčku, protože má lidskému tělu mnoho co nabídnout nejenom po stránce chuťové, ale také díky obsahu řady zdraví prospěšných látek.
Kateřina M. Košutová
12. 5. 2022
Počet nových komentářů
2
Obyčejná petržel? Vypěstujete ji kdekoli a máte afrodiziakum a lék na srdce v jednom
Petržel, ať už kadeřavá, hladkolistá, či kořenová, zvýrazní chuť mnoha pokrmů. Navíc podpoří zdravé trávení i srdce, což potvrzují i vědecké studie. Jde také o známé přírodní afrodiziakum a zdroj vitamínů.
Kateřina M. Košutová
26. 4. 2022
Hlávková, růžičková i kadeřavá: proč děláme chybu, když nejíme kapustu
Kapusta není příliš oblíbená zelenina, ale má v sobě řadu důležitých živin a umí si poradit s vysokým cholesterolem. Obsahuje například i více vitamínu C než pomeranč.
Kateřina M. Košutová
19. 4. 2022
Počet nových komentářů
2
Ovoce liči má více vitamínu C než citrony nebo pomeranče
Lákavé růžové ovoce liči čínské se musí nejdříve oloupat, aby se dalo jíst. Za tu práci to stojí. Pod slupkou se skrývá dužina s neobyčejnou vůní a delikátní chutí. Na čínském císařském dvoře se liči těšilo velké úctě, a i dnes je gurmány vyhledávanou pochoutkou.
Kateřina M. Košutová
15. 3. 2022
Vitamín C zadarmo? Šípkový čaj. Je třeba ho louhovat, ne vařit
Nejlepším a přirozeným zdrojem vitamínu C jsou šípky. Zcela jednoduše z nich můžeme připravit čaj, nasušit si je do zásoby nebo zpracovat do šípkové marmelády.
Petr Havel
29. 9. 2021
Nejlepší zdroje vitamínů: jaké potraviny obsahují vitamíny D, C a další
Vitamíny jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Posilují imunitní systém, ovlivňují obnovu buněk, podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů a působí jako prevence některých onemocnění. Moc i málo vitamínů je špatně a obojí může vyústit až ve vážná onemocnění. V ČR je nejčastější nedostatek vitamínu D.
Lenka Krbcová
3. 9. 2021
Nejlepší zdroje stopových prvků: jak získat z potravin železo, zinek a další důležité látky
Nejen železo, ale také zinek, selen, jod, měď, chrom či fluor jsou nezbytné pro naše zdraví. Jejich nedostatek nebo nadbytek způsobuje zdravotní problémy. Nadbytečné množství stopových prvků obvykle nepřijmeme prostřednictvím stravy, ale suplementací z různých doplňků stravy.
Lenka Krbcová
2. 9. 2021
Počet nových komentářů
1
Tlak komerce je obrovský. Stačí nám vyvážené jídlo, doplňky stravy nepotřebujeme, říká předseda odborné společnosti
Rozhovor
ROZHOVOR – Pro naše zdraví je nezbytný optimální příjem vitamínů, stopových prvků a minerálů. Stačí nám v malém množství, které můžeme získat z vhodných, přirozených zdrojů, a naše tělo už si s nimi poradí. Jde o komplexní a řízený systém, v němž však výpadek či nadbytek jedné složky způsobí potíže. „Náš problém není nedostatek živin, spíše příliš nevhodného jídla a také alkoholu,“ komentuje lékař a specialista na výživu a metabolismus doc. MUDr. Pavel Těšínský.
Lenka Krbcová
25. 8. 2021
Počet nových komentářů
2
Nedaří se vám otěhotnět? Zkuste nejprve změnit svůj jídelníček
Úspěšnému početí pomůže strava i pohyb. Kdy si ale připustit, že už může jít o problém s plodností? „Otěhotnění není otázkou týdnů, jako spíš měsíců,“ uklidňuje páry lékařka a radí, kdy už hledat cestu ke specialistovi.
Redakce
18. 8. 2021
Rajčata dozrávají. Co s nimi?
RECEPTY: Rajčata, která voní a chutnají, jsou jen ta sezonní, vypěstovaná v místě, kde se konzumují. Je vám líto, že je jejich sezona krátká? Přinášíme tipy, jak jejich chuť uchovat.
Helena Singerová
12. 8. 2021
Vegani a vegetariáni by měli jít každý rok na test krve, doporučují lékaři
Podle lékařů je velmi běžné, že vegani a vegetariáni krátce po počátečním nadšení ze změny stravování a očisty těla od těžkých živočišných tuků narážejí v souvislosti se svou dietou na zásadní zdravotní problém – selektivní podvýživu. Zapomínají si totiž často dávat pozor na to, jestli je jejich strava dostatečně bohatá na látky, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu a jeho nutriční potřeby.
Redakce
17. 10. 2020
Počet nových komentářů
12
Muž, který objevil vitamín K
Vitamíny jsou pojmem, o kterém slýcháme nebo čteme již více než sto let, momentálně téměř každý den díky internetovým reklamám farmaceutických a potravinářských společností. Na druhou stranu je pravdou, že jsou to látky, bez kterých nemůžeme žít.
Bohumil Tesařík
28. 5. 2020
Konzumovat řeřichu se vyplatí každému – i kuřákům
Nejen zjara, nejen doma vypěstovanou a nejen řeřichou setou by si měl alespoň občas každý obohatit svůj jídelníček. Příznivých účinků konzumace řeřichy je podle všeho mnohem víc, než se obvykle uvádí.
Petr Havel
13. 3. 2020
Nechte přerůst ředkvičky, vzniklé lusky chutnají líp
Ředkvičky máme spojené s jarním obdobím a první zeleninou. Tedy hovoříme-li o drobných šťavnatých bulvách. Zkusili jste ale někdy nechat ředkvičky na záhoně o něco déle? Protože to, co se na nich objeví za několik dalších týdnů, je teprve ta pravá lahůdka.
Monika Poledníková
13. 6. 2019
dTest zjišťoval, kolik vitamínů je ve vitamínových přípravcích. Někdy až moc
Zejména v zimě si pro zvýšení imunity nakupujeme celou řadu pixlí plněných tobolkami, tabletkami či kapslemi, v nichž se má skrývat vitamínová síla. Jenže někdy je jí tam až moc. A to také není dobře.
Redakce
30. 1. 2019
Zimní jídelníček podle našich babiček
Lokální, sezónní, bio, málo cukru, bílá mouka jen svátečně… Vše, co je pro nás aktuálním trendem, bylo dřív nejen naprosto běžné, ale často i nutné. Přečtěte si, co bylo základem kuchyně v zimě či jak se Vánoce osladily i bez rafinovaného cukru.
Alena Přídová
13. 11. 2018
Počet nových komentářů
3
Prodlužte si opálení jídlem
Krásné opálení hrozně rychle mizí? Tak letos nemusí. Prozradíme vám totiž, jak jídlem prodloužit bronzový nádech vaší pleti.
Věra Burešová
11. 8. 2018
Jak si připravit kvasnice s obsahem vitamínu D
Vitamín D je pro nás důležitý, pro zdraví potřebujeme jeho pravidelný přísun. Získáme ho pobytem na slunci, které podporuje jeho tvorbu, z vhodných potravin či doplňků stravy. Jedním ze zdrojů vitamínu B jsou i houby vystavené UV záření. To se týká i droždí. Chcete kvasnice s vitamínem D? Dejte je na sluníčko.
Redakce
17. 7. 2018
Kolik zeleniny je akorát? 2× více než ovoce
Zelenina je nenahraditelná. Nutriční terapeutka a vrchní sestra Oddělení léčebné výživy FN Brno vysvětlí, čím je vlastně zelenina tak zajímavá, jaké množství nás „posílí“ a jak se zeleninou správně nakládat.
Kateřina Ondrušová
29. 4. 2018
Nenáročná na pěstování a zpracování: Černá ředkev je dobrá syrová i pečená
Ve srovnání se svojí blízkou příbuznou červenou ředkvičkou je černá ředkev opravdovým ošklivým káčátkem. Lidé si ale tuto černě zbarvenou zeleninu oblíbili z mnohem důležitějších důvodů, než je její vzhled.
Jana Kuklová
12. 4. 2018
17 benefitů citronové vody podle vědců
Šťáva z citronu může být při každodenním užití stejně efektivní jako cvičení. Je zdrojem zdraví prospěšných látek a vědecké studie dokonce potvrzují, že je užitečná i v boji proti rakovině.
Kristina Vacková
27. 3. 2018
Moringu využívá ájurvéda a lidové léčitelství, věda ji zatím opomíjí
Moringa olejodárná je strom s mnoha způsoby využití a účinky na zdraví. Prodává se jako prášek, kapsle, čaj, ve formě listů nebo směsi bylin určených na konkrétní problém.
Redakce
11. 3. 2018
Vědci vyšlechtili zlaté brambory
Tzv. zlaté brambory nejsou sice ze zlata, zato jsou plné vitamínů, a to i těch, které běžné brambory neobsahují.
Redakce
21. 12. 2017
Počet nových komentářů
1
Vitamín D: jak poznáte, že ho máte nedostatek?
Nedostatek vitamínu D, podobně jako dalších vitamínů, se projeví spíše dlouhodobě. Má ale velký vliv na zdraví. Jeho hodnoty můžete zjistit pomocí laboratorních testů.
Redakce
30. 10. 2017
Počet nových komentářů
27
Jezte vejce, ale ne smažená a s uzeninami
Vejce jsou významným zdrojem vitamínu D. Při typickém českém jídelníčku dokonce nejvýznamnějším zdrojem z potravin. Každý z nás sní v průměru dvě stě padesát vajec za rok. Je to moc, nebo málo?
Redakce
1. 9. 2017
Počet nových komentářů
6
Českým dětem chybí vitamín D, ukázala studie. Mají málo slunce
Jsou české děti dostatečně zásobeny vitamínem D? Na tuto otázku se snažila najít odpověď studie Státního zdravotního ústavu.
Redakce
17. 8. 2017
Počet nových komentářů
1
1
–
30
/
51
První strana
Předchozí strana
1
2
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji