největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
zavařování
zavařování
1
–
18
/
18
Domácí medy, džemy a sirupy z jarních květů
Na zahradě, v sadu, na louce… všude se již brzy objeví květy nejen krásné na pohled, ale také skvělé na výrobu voňavých domácích dobrot – sirupů, „medů“ nebo džemů ze sedmikrásek, levandule, černého bezu, ale třeba i mladých smrkových výhonků.
Redakce
16. 4. 2022
Nejlepší ajvar je domácí
Balkánská specialita – zeleninová čalamáda ajvar má mnoho variant a způsobů využití. V různých verzích ji koupíme nejen na dovolené v Chorvatsku, ale již i u nás. Můžete vyzkoušet také vlastní ajvar, recepty se mírně liší, základ je ale jasný – papriky a zase papriky.
Petr Havel
25. 8. 2021
Rajčata dozrávají. Co s nimi?
RECEPTY: Rajčata, která voní a chutnají, jsou jen ta sezonní, vypěstovaná v místě, kde se konzumují. Je vám líto, že je jejich sezona krátká? Přinášíme tipy, jak jejich chuť uchovat.
Helena Singerová
12. 8. 2021
Trouba, nebo hrnec? Jaká jsou pravidla zavařování
Zavařovat můžeme kdeco a není k tomu zapotřebí speciální vybavení. Na co si dát pozor? A nebojte se experimentovat, třeba přidat do kompotu místo cukru sůl nebo vyzkoušejte netradiční kombinace.
Redakce
8. 7. 2021
Angrešt na kompot se trhá ještě zelený. Hodí se i do marmelády či na koláč
Srstka angrešt, tak zní celé jeho jméno. Drobné ovoce je plné vitamínů a hodí se na pikantní džem, do bublaniny podle rodinného receptu i na želé k masu. Zajímavá a také zdravá je i josta, která kombinuje chuť angreštu s rybízem.
Kateřina M. Košutová
29. 6. 2021
Uchovejte si nevšední bobuloviny a jablka na zimu: okrasná jablíčka, rakytník i jeřabiny
Na konci léta dozrávají ne příliš známé bobuloviny, které však mohou perfektně doplnit zimní zásoby. Zkuste s námi dřínky s chilli jako přílohu k masu nebo mišpuli s kardamomem. Ani z jeřabin nemusí být jen zob pro ptáky, ale třeba výrazná zavařenina.
Kateřina Čepelíková
2. 9. 2020
Domácí marmeláda: stačí obyčejný kastrůlek a vařečka
Velké hrnce, želírovací cukry a pektiny? Kdeže! Uvařit domácí marmeládu může být překvapivě snadné. Stačí ovoce, cukr a obyčejný kastrůlek.
Tereza Víchová
6. 8. 2020
Nejpoužívanější zavařovačka je stále model z minulého tisíciletí
Do skla se zavařené potraviny ukládaly už v 17. století, ale lidé ještě neměli k dispozici víčka, pomáhali si tedy jinými, pro nás značně kuriózními materiály. Ani po zásadním vynálezu gumového těsnění před 140 lety se vývoj zavařovacích potřeb nezastavil. Jak se během let změnila zavařovací sklenice?
Redakce
23. 7. 2020
Netradiční zavařování na zimu: rybíz, ostružiny, višně…
…rebarbora, švestky, cibule, cuketa… Vyzkoušejte méně obvyklé recepty, díky nimž si uchováte ovoce a zeleninu rychle a zdravě.
Monika Poledníková
22. 8. 2019
5 rad pro zavařování bez chemie a cukru
Vyrazili jste na samosběr ovoce a mrazák už praská ve švech? Tak ovoce zavařte. Věřte, že to jde i bez želírovacího cukru i hromady cukru krystalového.
Redakce
19. 6. 2015
Prababičky myslely dopředu: Jak si uchovat zeleninu na zimu
Nejen zelí, ale i kopr, pažitku, papriky a další zeleninu a byliny nakládaly naše prababičky. Našli jsme dokonce recept na kečup z roku 1939.
Blanka Chocová
14. 10. 2014
Počet nových komentářů
4
Recept na pickles je i receptem na posílení imunity
Imunitní systém nepřetržitě vykonává dozor nad celým tělem. Jeho správná činnost je však podmíněna celou řadou faktorů, které jeho funkci ovlivňují ať už kladně nebo záporně. Imunitě můžeme pomoci a mnohdy poměrně jednoduše. Třeba kvašenou zeleninou.
Simona Procházková
30. 9. 2014
Počet nových komentářů
8
Do každého sladkého kompotu patří sůl
Rozhovor
Urodily se vám hromady rybízu, nasbírali jste hektolitr borůvek nebo chcete zpracovat jablka, kterých bude letos extrémně mnoho? Poradíme co a jak skladovat, uchovat, zavařit, naložit, usušit i zamrazit.
Kateřina Čepelíková
29. 8. 2014
Domácí, nebo kupovaný džem? Zavařování stojí za to
Očekávala jsem pohromu v kuchyni a článek o nepovedeném džemu. Nic takového se k mému překvapení nekonalo a já se těším ze své historicky první zavařeniny.
Eva Fryšarová
22. 7. 2014
Počet nových komentářů
6
Šípkové recepty se špetkou nostalgie
Léto má na kahánku a my nejvyšší čas nechat se poslat k šípku. Nejlépe s košíkem. Rudé plody sbírejte jen suché, nepřezrálé a nepřemrzlé. Zimu pak provoní omáčka, zavařenina nebo čaj.
Taťána Kročková
6. 9. 2013
Netradiční plody: kdoule, mišpule a spol.
Klikve, jeřabiny, dřišťál, moruše, trnka… Netradiční plody zpestří jídelníček, jsou dobré a zdravé. Zkuste recept na kdoulový „sýr“, je to bomba a v chladu vydrží i několik měsíců.
Taťána Kročková
16. 8. 2013
Počet nových komentářů
8
Vyzkoušeli jsme zavařovací recepty: Marmeládu podle babičky i moderní pesto
K zavařování mě dovedla nutnost. Když jsem zjistila, co vše se vejde do zavařeniny z krámu, zařekla jsem se, že ji už nikdy nevložím do nákupního košíku. Nezbylo, než si ji vyrobit.
Jana Poncarová
9. 8. 2013
Počet nových komentářů
1
Domácí nanuky s ovocem jsou bez éček, barviv a alergenů
Máte chuť na nanuk? Vyrobte si ho. Není to nic složitého a uděláte pro sebe i své děti daleko víc, než když si ho koupíte. Klasický nanuk mnohdy obsahuje i to, co vůbec nepotřebujete.
Taťána Kročková
22. 7. 2013
Počet nových komentářů
2
1
–
18
/
18
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji