největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
Zdravá výživa
Zdravá výživa
91
–
120
/
780
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Linecké ze špaldové mouky a další tipy na zdravé vánoční cukroví
Vánoce se bez voňavého cukroví neobejdou. Jenže tradiční české cukroví není zrovna vzorem zdravé stravy. Pokud nechcete přes svátky hřešit, ale současně se nedovedete cukroví vzdát, vyzkoušejte zdravější varianty cukroví.
Redakce
4. 12. 2021
Kombucha – probiotický nápoj z čaje nejen pro trávení
S kombuchou se poprvé setkali během studií v Americe, po návratu v ČR podobný nápoj hledali marně. Začali ho proto sami vyrábět. Říkají si JZT Ferments a kvašený probiotický nápoj z čaje a kultury bakterií a kvasinek „SCOBY“ teď produkují ve velkém a v různých verzích.
Petr Havel
24. 11. 2021
Sirup z agáve není tak zdravý, jak se myslelo
Agáve je léčivou bylinou i okrasou zahrádek nenáročnou na pěstování, sirup z ní ale příliš zdravý není. V minulosti měla agáve velký význam, po staletí se tato rostlina využívá i v lidovém léčitelství.
Kateřina M. Košutová
22. 11. 2021
Porovnání olejů – přehledná čísla o tom, co který obsahuje
Vyznat se v rostlinných jedlých olejích se může zdát nesnadné. Dýňový, chia, lněný, makový, olivový, ořechový, palmový, řepkový, sezamový, slunečnicový… Odborníci předkládají data založená na reálných rozborech olejů, která pomohou v orientaci.
Petr Havel
19. 11. 2021
Počet nových komentářů
8
Co dělat, když senior ztrácí chuť k jídlu
Ztráta chuti k jídlu je v pokročilém věku běžná a mnohdy vede až k podvýživě. Opatření jsou jednoduchá, ale někdy musí zasáhnout lékař. Podceňování pak vede až k vážným zdravotním problémům, prodlužuje také léčbu a hospitalizaci.
Helena Singerová
19. 11. 2021
Vsadili na zázvor. Projekt Zázvoruj vymýšlí nápoje, olej, sirup či med
Zázvoruj je projekt pro radost, který spojuje lásku ke gastronomii, online marketingu a chuť experimentovat právě se zázvorem. Vždycky prý přijde někdo, kdo se zeptá: A tohle byste se zázvorem taky uměli? Začne pátrání po recepturách, zkoušení, improvizování, ochutnávání. Zázvor totiž není jen do čaje…
Petr Havel
18. 11. 2021
Vrátí se projekt Mléko do škol i do školek? Odborníci to doporučují
Analýzy ukazují nedostatek mléka a mléčných produktů u dětí předškolního věku. V reakci na tato zjištění se mluví o opětovném rozšíření projektu „Mléko do škol“ i na předškolní zařízení. Děti v rámci tohoto projektu dostávají mléko a neochucené výrobky z něj zcela zdarma.
Petr Havel
10. 11. 2021
Počet nových komentářů
1
Co jíst před a po tréninku? Důležité je nehladovět
Správně zvolené potraviny před a po sportovním výkonu mohou mít pozitivní vliv na výkon, efektivnější nabírání svalové hmoty či naopak ztrátu tělesného tuku. Nemalý vliv mají i na regeneraci po fyzické zátěži. Jak vypadá ideální jídelníček při pohybové aktivitě?
Redakce
9. 11. 2021
Byznys s oříšky strmě roste. Košík.cz představil privátní značku Mr. Nutly
Aktualita
Spotřeba oříšků v Česku podle e-shopu Košík.cz roste a online trh s nimi se každý rok skoro zdvojnásobí. A podle odhadů expertů boom této superpotraviny není u konce – naopak se s ním rodí nový miliardový byznys. Toho chce online supermarket využít a do segmentu vstupuje se svou vlastní privátní značkou Mr. Nutly & friends.
Redakce
5. 11. 2021
Jogurt, řecký jogurt, skyr a vla – v čem se liší mléčné výrobky
Kromě klasického jogurtu obchodníci nabízejí další, u nás dosud méně známé varianty, jako jsou řecký jogurt, skyr nebo nově i mléčný dezert vla. V čem se liší a jaké opodstatnění má jejich zařazení do jídelníčku?
Redakce
5. 11. 2021
Počet nových komentářů
2
Běžný slunečnicový olej není vůbec vhodný na smažení. Hledejte speciální označení
Stále se to opakuje, a stále se to plete… Slunečnicový olej můžeme vnímat coby zdravou potravinu – pokud na něm nebudeme smažit. Existuje ovšem výjimka, a tou jsou speciální odrůdy označované jako „high oleic“.
Petr Havel
3. 11. 2021
Počet nových komentářů
2
Před heřmánkem smekni, před bezem klekni. Výrobce sirupů uchová i bezovou vůni
Renata a Radek Vondrákovi pěstují a zpracovávají černý bez v krajině pod legendárním vrchem Blaník. Jejich produkty z květů a plodů bezu se pyšní označením bio. Vyrábějí čaje, sirupy, mošty i marmelády. „Od začátku jsme si vytkli za cíl produkovat výrobky nejvyšší kvality, teď hledáme zákazníky, kteří naši snahu ocení,“ říkají na Farmě Křížov. To se jim postupně daří.
Petr Havel
20. 10. 2021
Himálajská růžová sůl: nemá zdaleka takový přínos pro zdraví, jak se tvrdí
Její jemně růžová barva láká. Když se k tomu přidají i marketingová tvrzení o tom, jak nesmírně pozitivní vliv má na lidské zdraví, získává další plusové body. Odborníci ale upozorňují na to, že mnoho z těchto údajných zdravotních benefitů není potvrzeno žádným výzkumem.
Kateřina M. Košutová
19. 10. 2021
Počet nových komentářů
1
Máte připravenou imunitu na podzim?
Podzim, začátek školního roku a méně slunečních paprsků se podepisuje na naší odolnosti vůči chorobám. Jak otužit svoji imunitu, aniž by člověk musel do studené vody?
Helena Singerová
14. 10. 2021
Počet nových komentářů
9
Šlechtění plodin pro zdraví – proč se nebát geneticky upravených potravin
Komentář
KOMENTÁŘ – Editace genů dokáže zvýšit nutriční hodnotu zemědělských surovin, aby obsahovaly více vitamínů či stopových prvků. Vědci dokáží také naopak snížit množství určitých látek v rostlinách a tím zabránit nežádoucím jevům při jejich konzumaci. Nic z toho zatím nelze vzhledem k evropské legislativě v praxi využít.
Petr Havel
12. 10. 2021
Antioxidanty pomáhají proti civilizačním onemocněním, pozor na předávkování
Antioxidanty jsou v posledních letech poměrně často skloňovaným pojmem. Mají v organismu nezastupitelnou úlohu, pomáhají udržet jeho dobrý zdravotní stav a předcházet onemocněním. Je však důležité spoléhat spíše na pestrou stravu než na syntetické doplňky. Ty mohou naopak škodit.
Kateřina M. Košutová
11. 10. 2021
Počet nových komentářů
2
Nápady potravinářského inženýrství: značení Nutri-score je matoucí
Komentář
KOMENTÁŘ – Nutri-score – novinka ve značení potravin pomocí písmen a barevného semaforu – je přinejmenším sporná. Stejně jako snahy o to, zavést ji povinně. Plošné dělení potravin na zdravé a nezdravé je nesmysl, podobné značení ke zdravému stravování příliš nepřispěje a k lepší orientaci spotřebitele už vůbec ne.
Petr Havel
6. 10. 2021
Koenzym Q10 potřebuje každá buňka v těle
Antioxidant koenzym Q10 hraje v lidském těle důležitou úlohu, a to zejména při tvorbě energie a při jejím využití. Podporuje správnou funkci řady orgánů i tělesnou výkonnost a pomáhá také zpomalit procesy, které s sebou přináší stárnutí. Výzkumy ukazují, že má rovněž potenciál zlepšit průběh některých onemocnění.
Kateřina M. Košutová
30. 9. 2021
Jak jíst dobře a levně? Odborníci učí nakupovat a vařit lidi v nouzi
Paradoxně lidé, kteří mají finanční problémy, mají větší sklony k obezitě, týká se to bohužel již i jejich dětí. Příčinou je někdy neznalost, neochota vařit, ale i složitá životní situace či finanční a další potíže. Zdravé jídlo přitom nemusí být dražší, ujišťují odborníci z projektu Zdravá 5. A v praxi to dokazovali obyvatelům pražského azylového domu.
Lenka Krbcová
30. 9. 2021
Vitamín C zadarmo? Šípkový čaj. Je třeba ho louhovat, ne vařit
Nejlepším a přirozeným zdrojem vitamínu C jsou šípky. Zcela jednoduše z nich můžeme připravit čaj, nasušit si je do zásoby nebo zpracovat do šípkové marmelády.
Petr Havel
29. 9. 2021
Co můžeme sami udělat proti nadýmání
Nadýmání po jídle nemusí být problém, lze mu předejít několika snadnými způsoby. Základní rada zní – všímejte si, po čem míváte potíže. Pak pomůže některé z poměrně jednoduchých opatření.
Kateřina M. Košutová
28. 9. 2021
V klíčku česneku je to nejlepší, dávat pryč jeho střed je škoda
Dva až tři stroužky česneku denně, to je podle expertů tip pro zdraví. Radí také, co udělat, aby byl česnek dobře stravitelný a dostali jste z něj skutečně to nejlepší. Některá tradovaná doporučení totiž podle odborníků nedávají smysl.
Petr Havel
20. 9. 2021
Počet nových komentářů
4
Olivy, zdraví a kalorie: zdání klame
Jsou olivy zdravé? Je něco na tom, že v těhotenství by se jíst neměly? Kolik mají kalorií? Jaký rozdíl je mezi černými a zelenými olivami? A olivami s peckou a bez pecky?
Kateřina M. Košutová
17. 9. 2021
Počet nových komentářů
1
Jak snadno vyřešit zdravé svačiny do školy, po kterých to dítěti bude myslet
Dítě potřebuje pravidelný přísun živin. Svačiny, ač dělané s láskou, jsou mnohdy úmornou rutinou. Co by měla dětská svačina obsahovat, aby děti neměly hlad a byly soustředěné, a přitom nám to nezabralo příliš času?
Helena Singerová
15. 9. 2021
Je možné solit stejně, ale náhražkou soli? Nejlepší cestou je nedosolovat
Nadměrná a zdraví škodlivá spotřeba soli vede vědce a výzkumníky k hledání cest, jak v populaci snížit spotřebu soli, tedy chloridu sodného. Tím by se mimo jiné omezila rizika kardiovaskulárních chorob.
Petr Havel
9. 9. 2021
Počet nových komentářů
3
Cizrna neboli maso chudých na českých zahradách?
Oblíbena zejména v Asii a možná již brzy častěji i původem z České republiky. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně se totiž zaměřují na adaptaci cizrny pro naše podmínky.
Redakce
3. 9. 2021
Počet nových komentářů
1
Nejlepší zdroje vitamínů: jaké potraviny obsahují vitamíny D, C a další
Vitamíny jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Posilují imunitní systém, ovlivňují obnovu buněk, podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů a působí jako prevence některých onemocnění. Moc i málo vitamínů je špatně a obojí může vyústit až ve vážná onemocnění. V ČR je nejčastější nedostatek vitamínu D.
Lenka Krbcová
3. 9. 2021
Nejlepší zdroje stopových prvků: jak získat z potravin železo, zinek a další důležité látky
Nejen železo, ale také zinek, selen, jod, měď, chrom či fluor jsou nezbytné pro naše zdraví. Jejich nedostatek nebo nadbytek způsobuje zdravotní problémy. Nadbytečné množství stopových prvků obvykle nepřijmeme prostřednictvím stravy, ale suplementací z různých doplňků stravy.
Lenka Krbcová
2. 9. 2021
Počet nových komentářů
1
Avokádová pomazánka a další tipy, jak jíst zdravě, a přitom levně
Stravovat se zdravým a chutným způsobem nemusí být náročné časově ani finančně. Díky několika zásadám lze jídelníček postavit na levných a zároveň výživných potravinách. Vyzkoušejte recepty na pomazánku z avokáda nebo celozrnné špaldové sušenky.
Redakce
1. 9. 2021
Nejlepší zdroje minerálních látek. Co jíst, abychom měli dostatek vápníku, hořčíku a draslíku
Minerály patří spolu s vitamíny a stopovými prvky k látkám nezbytným pro naše zdraví. Naše tělo si je – až na výjimky – neumí vyrobit samo, a proto mu je musíme dodávat vhodným jídlem. Odborníci připravili příklady, z nichž získáte dostatek tzv. mikronutrientů.
Lenka Krbcová
1. 9. 2021
91
–
120
/
780
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji