největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
zemědělství
zemědělství
1
–
30
/
44
První strana
Předchozí strana
1
2
Následující strana
Poslední strana
Není pšenice jako pšenice. Tahle obsahuje dvakrát více bílkovin než setá
Zařadit pšenici jednozrnku a dvouzrnku do jídelníčku má své pádné důvody, jde o české superpotraviny, které jsou lehce stravitelné, obsahují řadu minerálů a dost bílkovin. Poradíme, jak si přípravu zlehčit i kam pšenici zařadit, aby vám chutnala.
Redakce
23. 5. 2024
Vědci začnou přimíchávat mikroplasty do krmiv pro drůbež a do půdy s obilím
Aktualita
Podle údajů OSN najdeme jen v mořích přes 50 bilionů částic mikroplastů, což je pětset krát více, než kolik je hvězd v naší galaxii. Zatímco ve vodách jsou mikroplasty zmapované podrobně, v jiných oblastech přesnější data chybí. A proto se vědci rozhodli zjistit, jak se plastové částice šíří v zemědělství.
Redakce
12. 1. 2024
Počet nových komentářů
2
Hranolky z českých brambor jsou mnohem lepší než z holandských, tvrdí bramboráři
Když kupujete brambory, díváte se, odkud pocházejí, a pokud je to možné, sáhnete po tuzemských? Čeští bramboráři usilují o to, aby k zákazníkům mířily v prvé řadě jejich produkty. A třeba hranolky jsou z nich mnohem lepší, tvrdí.
Petr Havel
6. 10. 2022
Budou děti ve školách dostávat krom kravského mléka i rostlinné nápoje?
I letos budou tvořit součást stravování dětí na prvním stupni základních škol výrobky z kravského mléka v rámci programu Školní mléko. V budoucnosti by se mohl stát alternativou klasického mléka i alternativní rostlinný nápoj ze sóji, rýže a podobně. Prosazují to například ochránci životního prostředí, proti jsou mimo jiné potravináři.
Petr Havel
3. 10. 2022
Počet nových komentářů
4
Jak poznáte skutečné biopotraviny od těch, které se tak jen tváří
Čím dál více lidí klade důraz na kvalitu potravin a logicky se při nákupu řídí i tím, co se píše na obalech výrobků. Bohužel, výrobci někdy označením klamou a snaží se naznačit, že výrobek je bio – takový přídomek však mohou mít jen potraviny splňující přísná a jasně daná pravidla. A ještě jedna věc, bio neznamená vždy zdravý nebo dietní.
Redakce
23. 9. 2022
Kumulovaný dopad chemických látek na člověka nikdo nezkoumá, tvrdí výrobce biopotravin
Rozhovor
„Biopotraviny jsou v zásadě dražší všude, ale rozdíl v nákupním košíku biopotravin a standardní verze není ve vybraných státech tak markantní, jako je tomu například u nás,“ říká Kamil Lisal, jeden ze tří majitelů firmy Semix.
Kateřina Čepelíková
25. 8. 2022
Povinná evidence domácí drůbeže je nepřijatelná napříč EU. Platit nebude
Komentář
V Evropské unii už od roku 2016 platí povinnost registrovat chovy drůbeže, a to i ty dvorkové. Zatím platí výjimka, ale na stole je zpřísnění uvedených pravidel. Platit by ale nemělo.
Petr Havel
21. 7. 2022
Studenti zemědělské univerzity získali unikátní centrum, budou vyrábět i vlastní značku potravin
Aktualita
V areálu České zemědělské univerzity v Praze začal fungovat specializovaný pavilon, který má pomoci studentům této vysoké školy zjistit, jak fungují potravinářské firmy. V rámci výuky by měli začít studenti vyrábět i vlastní značku potravin.
Petr Havel
12. 7. 2022
Proč ČR vyváží suroviny, které pak dováží zpracované zpět
KOMENTÁŘ – ČR exportuje do zahraničí vlastní dotace i nedostatkové komodity. Místo abychom tyto zemědělské suroviny zpracovali a získali potraviny s vyšší přidanou hodnotou, vyvážíme je do zahraničí.
Petr Havel
1. 7. 2022
Počet nových komentářů
3
Pomalu rostoucí kuřata: změní drůbežáři způsob chovů?
V drůbežářství začínají být trendem pomalu rostoucí kuřata. Nabízejí benefity pro zákazníky a ukazuje se, že ani jejich cena nemusí být nutně o moc vyšší než u drůbeže chované co nejrychleji.
Petr Havel
23. 6. 2022
Mrkev kupte malou a zbavte ji natě, radí předseda zelinářů
Mrkev je jeho srdeční záležitost. Zelinář Petr Hanka po ní pojmenoval i webové stránky své farmy, kde pěstuje kromě jiného různé kombinace odrůd mrkve, aby mohl zákazníkům nabídnout čerstvou zeleninu po velkou část roku.
Petr Havel
17. 6. 2022
Méně vody a lepší chuť – to jsou letošní rané brambory z ČR
Letošní tuzemská sklizeň raných brambor je v plném proudu. A tento rok jim počasí přálo, což se má odrazit i na kvalitě.
Petr Havel
13. 6. 2022
Zakázané ovoce? Komentář k informacím o pesticidech
Komentář
Téměř jako poplašná zpráva (a takové vyznění měli její autoři nepochybně na mysli) vyznívají nedávno publikovaná data v dokumentu s názvem Zakázané ovoce (Forbidden fruit), který vydala nevládní organizace Pesticide Action Network Europe (PAN Europe).
Petr Havel
31. 5. 2022
Počet nových komentářů
1
Obchodní řetězce se chovají diktátorsky, tvrdí šéf ovocnářské unie
Rozhovor
ROZHOVOR – V Česku dlouhodobě klesá produkce ovoce, stejně jako plochy, na kterých se ovoce pěstuje. „Za posledních třicet let z naší krajiny zmizelo jen u profesionálních ovocnářů deset milionů ovocných stromů,“ popisuje předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Důvodů je podle něj několik. Tím hlavním je nedostatečný odbyt a cenová politika obchodních řetězců.
Redakce
24. 5. 2022
ČR prokázalo nízkou spotřebu pesticidů, i potraviny máme „čisté“
Tuzemské potraviny z českých surovin téměř neobsahují pozůstatky pesticidů. Dokazují to pravidelné analýzy kontrolních úřadů. A v mezinárodním srovnání máme třetí nejnižší spotřebu pesticidů v Evropské unii.
Petr Havel
20. 5. 2022
Počet nových komentářů
2
Sójový olej jako varianta. Vyrábí ho i sedlák na Hané
V nabídce rostlinných jedlých olejů může hrát větší roli dosud méně známý sójový olej. Má výhody jak pro zákazníky, tak pro zemědělce i krajinu. Navíc by mohl částečně nahradit slunečnicový olej standardně dovážený z Ukrajiny.
Petr Havel
6. 5. 2022
Počet nových komentářů
1
Analýza zjistila olovo v polích u dálnice. Znamená to, že je v jídle?
Komentář
KOMENTÁŘ – Obsahují potraviny z plodin z tuzemských polí pozůstatky olova či jiné rizikové látky? S rizikem kontaminace z půdy to není tak jednoznačné, jak by se z některých aktuálních zpráv mohlo zdát.
Petr Havel
22. 4. 2022
Farmáři z Brna: kousek od centra pěstují čerstvá rajčata i saláty
Rodinná Farma Ráječek pěstuje na dohled od Špilberku na polích i ve sklenících saláty, rajčata a další zeleninu pro firmy i zákazníky z Brna a okolí. Prodává také farmářské bedýnky plné lokální zeleniny.
Petr Havel
20. 4. 2022
Na ukrajinských farmářích závisí rozvojový svět, říká šéf slovenské potravinářské komory
Rozhovor
ROZHOVOR – Válka na Ukrajině může mít vážné dopady na rozvojový svět, který je nejvíce závislý na dovozu obilí. „Nelze vyloučit, že v těchto zemích dojde k potravinovým konfliktům,“ domnívá se předseda Slovenské zemědělské a potravinářské komory Emil Macho. Nevylučuje ani následné cenové šílenství na světových a evropských burzách.
Redakce
19. 3. 2022
Počet nových komentářů
6
Ošetřování plodin bez chemie: proč EU nepodporuje vosičky a biopostřiky
Komentář
KOMENTÁŘ – Chemické postřiky lze nahradit různými druhy hmyzu (čmeláky a vosičkami ad., tzv. „bioagens“) nebo biopostřiky s využitím mikroorganismů. Chceme potraviny bez chemie, ale snahy snižovat její používání v zemědělství zatím komplikuje evropská legislativa.
Petr Havel
11. 2. 2022
Počet nových komentářů
4
Farma Člupy: splněný sen o ekologickém hospodaření
Nezatížení zemědělskou minulostí a stereotypy, ale s ochotou učit se. Se zkušeností z Nového Zélandu a nechutí strávit život v uzavřených prostorech. Manželé Šediví se pustili do dobrodružství jménem ekofarma.
Petr Havel
3. 2. 2022
Jak se pěstuje pepř, komodita, která se brzy může stát luxusem?
Největší producent pepře na světě pěstuje pepř způsobem, který by se ekologicky smýšlejícím lidem nezamlouval. Přesto se drancování půdy v jihovýchodní Asii rozmáhá, protože cena pepře stoupá a poptávka roste. Najdou se ale i pozitivní příklady pěstování.
Kateřina Čepelíková
7. 12. 2021
Počet nových komentářů
1
Farma Děpoltovice: Čajové máslo vyrábějí z vlastní sladké smetany, v tom je unikátní
K zemědělství musíte mít vztah, říká Jiří Kubernát z rodinné farmy v Děpoltovicích. Pýchou podniku je máslo, které je vyráběno tradičním způsobem stloukáním v máselnici z pasterizované smetany v bio kvalitě.
Redakce
5. 12. 2021
Brambory Q CZ mají být lepší než jiné
Na tuzemský trh zamíří šetrněji produkované brambory, které nesou označení Q CZ, a výrobky z nich. V obchodech byste je zatím hledali marně, ale to se prý již brzy změní.
Petr Havel
26. 11. 2021
Za každou krásnou fotkou vinohradu je tvrdá dřina, říká vinařka
Rozhovor
ROZHOVOR – Vinařství Čačík je členem spolku vinařů Autentista Moravia Magna. Ve vinici omezili veškeré konvenční preparáty na ochranu rostlin a více zapojili lásku k přírodě. Začali vyrábět vína tak, jak je vyráběli naši předkové.
Redakce
23. 10. 2021
Počet nových komentářů
1
Zlatá farma: na Hané spojili chov, výrobu, prodej a relaxaci
Chovají původní české plemeno skotu Čestr, díky kterému získávají lahodné mléko. Z něj ve vlastní minimlékárně zpracovávají čerstvé a zakysané výrobky, patří také k hrdým dodavatelům sýrárny Brazzale Moravia. Zlatá farma z Hané ale nabízí ještě víc.
Petr Havel
27. 11. 2020
Nová data o znečištění půdy: stále platí – u silnice raději nic nesbírat
Půda a rostliny nejenom u cest mohou obsahovat zbytky rizikových látek. Místo olova je aktuálně největším problémem v zemědělské půdě kadmium. Co všechno v naší půdě přebývá a co jí naopak chybí?
Petr Havel
11. 11. 2020
Počet nových komentářů
2
Potravinová revoluce: genetická editace má Nobelovku, není to GMO
Přínos editace genů byl oceněn Nobelovou cenou. Mluví se o ní jako o jednom z největších objevů 21. století; využití má nejen v medicíně, ale velkou měrou právě v zemědělství a potravinářství.
Petr Havel
4. 11. 2020
Nakolik jsou pole v Česku plná zemědělských jedů?
Komentář
KOMENTÁŘ – Ačkoli se spotřebitelé v ČR dozvídají z různých zdrojů téměř denně o nadměrném, nebo prostě o nějakém používání zemědělské chemie na našich polích, reálná skutečnost je trochu jiná.
Petr Havel
9. 9. 2020
Počet nových komentářů
6
Co potřebujeme, aby v obchodech byla česká zelenina? Vodu
Komentář
KOMENTÁŘ – Pro zvýšení produkce naší zeleniny je nutné budovat závlahy. Mluví se o různých opatřeních, jak zvýšit potravinovou soběstačnost České republiky. Bez dostatku vody to ale nepůjde.
Petr Havel
19. 8. 2020
Počet nových komentářů
1
1
–
30
/
44
První strana
Předchozí strana
1
2
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji