největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
zvěřina
zvěřina
1
–
22
/
22
Kořenář radí, jak ochutit zvěřinu. Protože sůl a pepř nestačí
Sůl a pepř jsou sice ti nejdůležitější pomocníci v kuchyni, ale na zvěřinu jednoduše nestačí. Abyste ze zvěřiny dostali maximum, musíte přidat trochu aromatického koření. Naštěstí takového, které máte všichni doma.
Redakce
4. 11. 2022
Počet nových komentářů
1
Zvěřinu si teď můžete koupit přímo od lesníků
Je to docela paradox – ačkoli jsou ryby a zvěřina všeobecně považovány za jedny z nejkvalitnějších produktů živočišné výroby, pohybuje se již mnoho let spotřeba těchto produktů v Česku na velmi nízké úrovni.
Petr Havel
12. 10. 2022
Naložit jelení na guláš? U masa z farmového chovu to není nutné
I jelenovitá zvěř je chována na farmách, maso z ní mívá ještě vyšší kvalitu než u volně žijící zvěřiny. Když například podle receptu připravujete jelení guláš nebo jiné dušené pokrmy, výhody masa z farmového chovu oceníte.
Petr Havel
25. 2. 2022
Šéfkuchař Sapík: Letos upečeme 280 svatomartinských hus. Rezervace máme plné
Rozhovor
ROZHOVOR – Podzim je každoročně zasvěcen zvěřině, a začátkem listopadu i husám. Šéfkuchař Jaroslav Sapík z vyhlášené Restaurace U Sapíků na Klokočné má letos husy až z Francie a zvěřině zasvětil novou kuchařku.
Kateřina Čepelíková
11. 11. 2021
Bývalý zájezdní hostinec dnes žije prodejem zvěřinových klobás
Kdysi se tu občerstvovali pošťáci při cestě z Vídně do Prahy, dnes na kasárenské křižovatce u Jihlavy zastaví mnoho z projíždějících řidičů. Důvodem je celkem obyčejný stánek, a hlavně udírna, z níž voní zvěřinové klobásy a další pochoutky.
Petr Havel
30. 4. 2021
Počet nových komentářů
4
Zvěřina, to má být víc než jelení guláš z nejlevnějších kostek masa
Kvalitní jídlo dělá vždy kvalitní surovina. I u zvěřiny platí, že způsob usmrcení ovlivní kvalitu masa. Pokud už si zvěřinu pořídíme nebo si ji dáme v restauraci, jsou to navíc nejčastěji nejlevnější jelení kostky. Proto jídlo nenadchne a zvěřina upadá na popularitě.
Petr Havel
7. 10. 2020
Zvěřina by měla být k mání přímo z lesa a již opracovaná
Dobrá zpráva je, že dostupnost zvěřiny pro spotřebitele roste a dle všeho i dále poroste. Teď ještě dotáhnout variantu, kdy budou mít lidé možnost koupit zvěřinu přímo v místě honitby již opracovanou, tedy staženou a nahrubo naporcovanou.
Petr Havel
21. 8. 2020
Počet nových komentářů
2
Vojenské lesy začaly prodávat zvěřinu veřejnosti
K rozšíření nabídky a hlavně dostupnosti zvěřiny pro konečného spotřebitele se rozhodl netradiční „výrobce“ potravin – státní podnik Vojenské lesy a statky. Prodává vysoce jakostní zvěřinu z vlastních honiteb.
Petr Havel
20. 2. 2020
Překupníci zvěřinu levně nakoupí a vám draze prodají. Změní se to?
Komentář
KOMENTÁŘ – Pouhý jeden kilogram na osobu a rok dosahuje u nás spotřeba zvěřiny. Důvodů tohoto stavu je přitom celá řada – nízká dostupnost a výběr produktů ze zvěřiny, platná legislativa, a to zejména ta evropská, a také vysoké ceny zvěřiny na trhu.
Petr Havel
24. 1. 2020
Riziko olova z broků a rybářských olůvek v potravinách – řeší EU imaginární nebezpečí?
Komentář
Podzim je sezónou honů a výlovů. Je proto namístě otázka, jak moc olova obsahují zvěřina a ryby a zda je důvod k obavám při jejich konzumaci. A zda je potřeba zákaz olověných broků a rybářských olůvek, o který usiluje Evropská unie.
Petr Havel
9. 10. 2019
Počet nových komentářů
2
Nejchutnější je mladý bažant. Upečete ho rychleji
Jedním z všeobecně známých pokrmů považovaných za zajímavé a také za veskrze oblíbené je takzvané „kuře à la bažant“. Ještě atraktivnějším pokrmem je ale bažant jako takový, přičemž optimální doba ke zpestření jídelníčku bažanty se pomalu blíží.
Petr Havel
18. 9. 2019
Kontroly na farmářských trzích 2017: padaly pokuty za statisíce
Loni na farmářských trzích provedli inspektoři přes tři sta kontrol, a přestože tam zákazník očekává vyšší kvalitu produktů, inspektoři našli celou řadu pochybení. Nejčastěji šlo o nedostatky v označování potravin a prokazování jejich původu.
Redakce
23. 3. 2018
Jeleni na třešních
Milovníci kreslených seriálů o baronovi Prášilovi si možná vzpomenou na epizodu, ve které se baron vydá na lov jelenů, ale při setkání s kořistí mu dojdou náboje a na jelena tak vypálí třešňové pecky…
Petr Havel
17. 6. 2016
Počet nových komentářů
4
Na trhu zvěřinu koupit nesmíte
Každý kus zvěřiny, který si to namíří na talíř, musí být zkontrolován buď veterinárně nebo proškoleným pracovníkem. Jak takové maso správně opracovat a kde ho sehnat?
Redakce
19. 11. 2014
Když bažanta, tak slepici
Žádné kuře a la bažant, dejte si originál. Právě teď ho můžete mít za čerstva z lesa. Nebo spíše ji, nejchutnější maso má zhruba roční bažantí slípka.
Petr Havel
24. 10. 2014
Počet nových komentářů
2
Česká zvěřina dobývá Evropu. Jak to bude u nás?
Celkem 80 procent v ČR ulovené a zpracované zvěřiny míří do zahraničí. Na našem trhu jí konkuruje maso načerno ulovené, za neznámých podmínek skladované, připravované a prodávané.
Petr Havel
22. 1. 2014
Počet nových komentářů
3
Přešlechtěné prase vám chutnat nebude
Po tématu hovězího masa se tentokrát věnujeme kvalitě vepřového. Smutným výsledkem úsilí o co nejlibovější maso je flákota sice netučná, ale spíše tuhá a bez výraznější chuti.
Petr Havel
13. 12. 2012
Počet nových komentářů
2
Proč mají foodies rádi podzim
Aktualita
Na podzim je radost vařit. Užít si typické suroviny – houby, dýně, kapustu, ale i zvěřinu nebo jehněčí. Víte, jak nezavraždit kapustičky?
Redakce
2. 10. 2012
Další veřejné tajemství: Zvěřina v restauracích má pochybný původ
Bude načerno prodávaná zvěřina pokračováním kauzy metanol? Stejně jako u pančovaného alkoholu o tom všichni vědí a nikdo to neřeší. Maso není pod kontrolou, ani paraziti v něm.
Petr Havel
2. 10. 2012
Počet nových komentářů
7
Jehněčí a zvěřina do každé rodiny
Sezóna jehněčího a zvěřiny právě začíná. Poznejte jejich chuť a zjistěte, proč je jehněčí ideální pro dietu. Co všechno se dá z jehněčího vykouzlit, pak ukáže naše fotogalerie.
Redakce
21. 9. 2012
Kde se bere jedovaté olovo ve zvěřině? Z olověných střel
FOTOGALERIE – Použití krvavých ořezů z okolí střely do potravin je sice zakázáno, ale nálezy veterinářů ho jasně dokazují. Výsledkem je přítomnost nebezpečného olova v mase a uzeninách.
Petr Havel
7. 8. 2012
Počet nových komentářů
1
To nejlepší maso není ani čerstvé ani krásně růžové
Z řeznictví, kde krávu dělí jen na přední, zadní a svíčkovou, si žádný pořádný kus masa neodnesete. Gurmány a fajnšmekry zve do světa hovězího majitel farmářské prodejny Sklizeno.
Kateřina Čepelíková
13. 7. 2012
Počet nových komentářů
7
1
–
22
/
22
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji