Jak je to s přibýváním na váze? Odpověď na tyto otázky najdete v dnešním článku.
V období těhotenství dochází vlivem hormonů ke změně metabolismu bílkovin, tuků i sacharidů. Zdravou stravou můžeme například omezit riziko vrozených vad, způsobených nedostatkem některých minerálních látek a vitamínů. Správné stravovací návyky, dobrý zdravotní stav a optimální tělesná váha před otěhotněním mají pozitivní vliv na nekomplikovaný průběh těhotenství. Váhový přírůstek maminky závisí na předporodní hmotnosti:
- U žen s podváhou (BMI pod 18,5) je doporučený přírůstek hmotnosti 12,5 – 18 kg
- U žen s optimální váhou (BMI 18,5–25) je doporučený přírůstek hmotnosti 11,5 – 16 kg
- U žen s nadváhou (BMI 25–30) je doporučený přírůstek hmotnosti 7,5 – 11,5 kg
- U žen s obezitou (BMI nad 30) je doporučený přírůstek hmotnosti 7,5 kg
I. TRIMESTR
Některé ženy, které se dozví, že jsou těhotné se v jídle přestanou kontrolovat, protože přeci jedí za dva. Během prvního trimestru ovšem nejsou zvýšeny nároky na příjem energie. Mnohem důležitější je navýšení látek jakou je kyselina listová, železo nebo vitamín B12.
Kyselina listová
Kyselina listová, známá také jako folát nebo vitamín B9 rozpustný ve vodě, se doporučuje jako prevence v těhotenství kvůli ochranném vlivu proti vrozeným vývojovým vadám (rozštěpy), potratu, předčasnému porodu nebo velké krvácivosti po porodu. Kyselina listová se doporučuje navýšit již v období před otěhotněním a dále zejména v prvním trimestru. Doporučená denní dávka je 0,4–0,6 mg. Zdroje kyseliny listové jsou některé druhy zeleniny (špenát, kapusta, zelí, rajčata, chřest), celozrnné pečivo, vnitřnosti, mléko a mléčné výrobky nebo luštěniny.
Pozor: zvýšená potřeba kyseliny listové je u kuřaček nebo u žen, které užívaly hormonální antikoncepci.
Železo
Nedostatek železa u těhotných žen může způsobovat sideropenickou anémii nebo předčasný porod či potrat. Udává se, že denní potřeba železa v těhotenství je asi 30 mg, což většinou nelze běžně pokrýt potravou. Zdroje železa je zejména červené maso, vnitřnosti, zelenina nebo obiloviny.
II. TRIMESTR
Během druhého trimestru se navyšuje denní příjem energie o 200–300 kcal a tělesná hmotnost narůstá asi o 0,5 kg týdně. Maminka cítí první pohyby miminka, které se postupně vyvíjí. Po celou dobu těhotenství je důležitá pestrá a vyvážená strava, která je složena z kvalitních potravin.
Bílkoviny
Jsou nezbytné pro správný vývoj placenty a růst plodu. Miminko v tomto období roste velmi rychle, příjem bílkovin se zvyšuje o 10 g na den. Zdroje bílkovin jsou maso, mléko a mléčné výrobky, vejce, ryby, tofu nebo luštěniny.
Vitamín D
Vitamín D je důležitý pro tvorbu kostí a zubů, má vliv na vstřebávání vápníku a ovlivňuje růst miminka. Tento v tucích rozpustný vitamín se tvoří v lidském těle pomocí slunečního záření. Mezi další zdroje tohoto důležitého vitamínu patří tučné ryby, margaríny jím obohacené nebo vaječný žloutek.
III. TRIMESTR
V konečném stádiu těhotenství navyšujeme energii o 450 kcal denně, maminkám, které by trpěly podvýživou, může hrozit předčasný porod nebo narození miminka s nízkou porodní váhou. Naopak obezita během těhotenství může být spojena s cukrovkou, vysokým krevním tlakem nebo těhotenskými problémy.
Vápník
Vápník je minerální látka nepostradatelná pro tvorbu a obnovu kostí a zubní tkáně. V období těhotenství je zvýšena absorbce vápníku i jeho ztráty a tak je doporučená denní dávka 1000– 1500 mg. Mezi zdroje vápníku řadíme mléko a mléčné výrobky, sardinky s kostmi, brokolice, kapusta, fenykl nebo některé minerální vody.
Omega 3 mastné kyseliny
Omega 3 mastné kyseliny působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním nebo předčasnému porodu a posilují centrální nervovou soustavu miminka. Zdroje omega 3 mastných kyselin jsou ořechy, semínka nebo ryby. Doporučená denní dávka nenasycených tuků obecně je asi 300 mg.
Zapomínat nesmíme ani na:
- dostatečný pitný režim, kdy nejvhodnější je čistá nezávadná voda. Doporučené množství tekutin si můžeme snadno spočítat- denně se uvádí 35 ml na 1 kg tělesné hmotnosti.
- vlákninu, která je velmi důležitá jako prevence zácpy. Její zdroje jsou ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné pečivo.
A na co si dát naopak během těhotenství pozor?
- velké množství uzenin obsahující karcinogenní látky, velké množství tuků a soli
- některé druhy bylinek, jako jsou: rozmarýn, jalovec, šalvěj nebo třezalka
- káva (omezit na 2 šálky denně) a sladké sycené nápoje s obsahem kofeinu nebo chininu (mohou způsobovat neklidnost plodu)
- alkohol
- plísňové sýry a sýry z nepasterovaného mléka
- syrové maso a ryby- riziko listeriózy
- zelená, nezralá rajčata obsahující tomatin, který je toxický pro plod
Autor, Kateřina Schotliová, DiS., Nutriční terapeut internetové lékárny Pilulka.cz