Tápete, jaké maso zvolit na guláš, které upéct jako roládu a z čeho připravit hovězí po burgundsku? Pro tentokrát neskončete u obav, že bude hovězí příliš tuhé, moc propečené nebo zcela vysušené. Základem úspěchu je vyznat se v jednotlivých partiích, a rychle tak zjistit, na jaké pokrmy se ideálně hodí!
Inspiraci hledejte pod QR kódem na vybraných produktech a na webu myjsmebio.cz/inspirace-z-bio-hoveziho, kde na vás čekají praktické informace, rady, tipy i 50 vynikajících receptů připravených ve spolupráci s kuchařem Hugo Hromasem. Uvidíte sami, že z nejrůznějších partií, třeba i z těch, se kterými jste zatím neměli tolik zkušeností, připravíte v pohodlí domova doslova mistrovské dílo! Zároveň myslete na kvalitu a v nákupních uličkách vašich oblíbených supermarketů hledejte produkty, které jsou označeny logy biolistu a biozebry. Jedině ta vám totiž zaručí, že vybíráte skutečnou bio kvalitu.
Hovězí kližka s fazolkami
-
1 kg BIO hovězí kližky
-
1 kg čerstvých zelených fazolek
-
2 větší cibule
-
2 stroužky česneku
-
2 zralá rajčata
-
2 tyčinky skořice
-
hrstka kuliček černého pepře
-
4 dl bílého vína
-
8 dl masového vývaru
-
panenský olivový olej
-
mletý pepř
-
sůl
-
Kližku nakrájejte na menší kostky a promíchejte s nakrájenou cibulí, utřeným česnekem a kořením. Dobře osolte, opepřete a opékejte na horkém olivovém oleji dozlatova, dokud maso nepustí šťávu.
-
Rajčata nastrouhejte, dužinu dejte do hrnce a slupku vyhoďte. Šťávu vyduste a celé jídlo podlijte bílým vínem a vývarem.
-
Duste zhruba hodinu. Přidejte fazolky a vařte, dokud maso nezměkne.
-
Podávejte se šťouchanými bramborami.
Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.
Národní značení
Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.
Evropské značení
Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.