Hlavní navigace

Jak si svůj oblíbený dezert vychutnat bez cukru?

 Autor: Pixabay.com
Už dávno neplatí, že moučník rovná se cukr. S rostoucí oblibou zdravého životního stylu přibývá také možností, jak si oblíbený dortík připravit v sugarfree verzi. Čím sladit? A jak na krtkův dort na plech či nejlepší palačinky bez cukru?
9. 5. 2022

Sdílet

Pouhá lžička konzumního řepného cukru neboli sacharózy obsahuje 100 kJ. Právě proto může jeho častý příjem zapříčinit obezitu, poškození zubů, diabetes či dokonce srdeční onemocnění. A úplně zbytečně –ani na ty nejlepší palačinky recept nemusí obsahovat cukr. 

Na rozdíl od jiných, zdravějších sladidel s sebou bílý cukr nenese vitaminy, minerály, esenciální tuky ani žádné jiné důležité živiny. Dle některých výzkumů působí chuť cukru na mozek podobně jako návykové látky, a tak si na ni lze vybudovat závislost

Kromě toho hladina cukru v krvi velmi rychle klesá, takže člověk po jeho konzumaci touží po dalším jídle. Cukr také narušuje činnost hormonů regulujících pocity hladu, což vede k potřebě příjmu většího množství kalorií, a tím i k přibývání na váze.

Mnohé jistě překvapí také to, že cukr není vždy veganský. Při výrobě totiž často přichází do kontaktu se zbytky zvířecích kostí, díky nimž za vysokých teplot filtruje a získává zářivě bílou barvu.

Vyzkoušejte sirup nebo kokosový cukr

Snažíte-li se vyhýbat bílému cukru, ještě to neznamená, že ze svého receptáře musíte definitivně vyškrtnout krtkův dort na plech a lívance, které tolik milujete. Stačí udělat kompromis – nahradit bílý cukr zdravější alternativou

Velké oblibě se těší zejménasirupy, ať už javorové, čekankové, datlové nebo rýžové. Prodávají se ve zdravých výživách a supermarketech. Naopak si nepomůžete agávovým akukuřičným sirupem, ty totiž kvůli vysokému obsahu fruktózy mají na lidské tělo stejně negativní dopad jako cukr.

Kdo by chtěl držet klasiky, může vyzkoušet med nebo kokosový cukr. Pochází z nektaru palem a obsahuje celou řadu výživných látek. Jedno z nejrozšířenějších sladidel představuje stévie, která je až 300 krát sladší než cukr, ale přitom nemá nepříznivé účinky na lidské zdraví.

Vyplatí se znát také erythritol, který nezvyšuje hladinu cukru, inzulinu ani cholesterolu v krvi, takže se výborně hodí pro lidi s nadváhou a cukrovkou. Podobné vlastnosti má i xylitol, ze kterého se dá připravit dokonce dort Pavlova

Každý dezert se obejde bez cukru

Cukr lze vynechat i v dalších oblíbených moučnících, nejen v dortu Pavlova. Stačí vědět, jak na to. Zmíněný xylitol se výborně hodí na pečení, nemusíte se bát jím osladit tiramisu, dort Míša nebo crumble z kyselého ovoce, například z rybízu. 

Takový domácí koláč, krtkův dort, jablečný štrůdl a mramorová bábovka se bez sladidla obejdou úplně. Spolehlivě ho nahradí vanilkový extrakt, čokoláda nebo ovoce. Kouzlit umí také skořice a perníkové koření. 

Milujete po ránu sladké, ale uvědomujete si, že zdravá snídaně by vám prospěla více? Ani recept na nejlepší palačinky nemusí obsahovat cukr. Naplňte je raději ovocem, jogurtem nebo javorovým sirupem, případně dochuťte skořicí. 

Výborné zdravé lívance se připravují pouze z banánů a vajec v poměru 1:2. Banány jsou samy o sobě velmi sladké, takže přidávat cukr rozhodně není třeba. Kdo by si potřeboval dosladit domácí granolu, může sáhnout po xylitolu nebo čekankovém sirupu. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).