Je sushi dobré při hubnutí?
Jednou z výhod sushi je, že může mít nízký obsah kalorií a vysoký obsah bílkovin, v závislosti na druhu zvolené náplně. Například sushi rolky z ryb nebo jiných mořských plodů mají vysoký obsah bílkovin a patří k dobrým zdrojům omega-3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro zdraví srdce. Zeleninové sushi rolky mohou být také dobrým zdrojem vlákniny a dalších živin.
Je důležité mít na paměti, že některé druhy sushi obsahují vysoký podíl sodíku i více kalorií. Například smažené rolky, případně sushi bohatě namočené ve velkém množství sojové omáčky a rozdělit na ochucené jinými vysoce kalorickými omáčkami, se do hubnoucího jídelníčku nehodí. Abyste si sushi vychutnali zdravěji, vyberte, nebo si rovnou připravte rolky s různými druhy zeleniny, místo bílé rýže zvolte hnědou rýži a volte lehčí omáčky, případně sushi do omáčky nenamáčejte tolik.
Celkově lze říci, že sushi může být zdravým a výživným jídlem, a pokud se konzumuje s mírou je součástí pestré a vyvážené stravy.
Jaké suroviny sushi obsahuje?
Primární ingrediencí sushi je bílá krátkozrnná rýže, která se ochucuje octem, cukrem a solí. Mezi běžnou zeleninu používanou v sushi patří okurka, avokádo, mrkev, žlutá ředkev či paprika. K sushi se zpravidla podává také nakládaný zázvor. Co se týče náplně sushi, volba nejčastěji padne na mořské plody a ryby. Jedná se o syrové nebo vařené mořské plody mezi kterými můžeme najít: mořské ryby (tuňák, losos, úhoř) nebo také krevety, kraby či chobotnice.
Pokud jste někdy uvažovali nad tím, do čeho se sushi rolky balí, jedná se o druh mořské řasy Nori, která se suší a lisuje do tenkých plátků. Mezi další přísady, které se často používají v sushi, patří tofu, vejce a různé omáčky, jako je sójová omáčka, majonéza a wasabi. Sushi lze podávat také s přílohami, jako je polévka miso a nakládaná zelenina.
Mimo perfektně zvolené ingredience, je pro přípravu sushi nezbytný také kvalitní nůž na sushi. Na internetu najdete mnoho článků, které vám poradí, jaký nůž na sushi vybrat.
Jaké prospěšné látky sushi obsahuje?
V závislosti na použitých surovinách může být suši dobrým zdrojem několika důležitých vitamínů a minerálů. Podívejte se na přehled vybraných vitamínů a minerálů, které lze v sushi nalézt:
- Vitamín B12 – Sushi z mořských plodů, jako je tuňák nebo losos, je dobrým zdrojem vitamínu B12, který pomáhá k udržení zdravé funkce nervů a tvorbě červených krvinek. Vitamín B12 rovněž stimuluje tvorbu nehtových buněk a pomáhá růstu krásných a zdravých nehtů. Na podporu růstu vašich přírodních nehtů nezapomínejte ani za předpokladu, že máte gelové nehty.
- Vitamín D -Některé druhy sushi, například sushi z čerstvého lososa, je dobrým zdrojem vitamínu D, který pomáhá k udržení zdravých kostí a zubů.
- Železo – Sushi z mořských plodů, jako jsou korýši nebo chobotnice, jsou zdrojem železa, které je důležité pro přenos kyslíku do tělesných buněk.
- Omega-3 mastné kyseliny – Převážně sushi s obsahem ryb, na příklad z tuňáka nebo lososa, je dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Omega-3 mastné kyseliny přispívají ke správné funkci srdce a v neposlední řadě také k udržení normálního krevního tlaku.
- Selen - Sushi z mořských plodů a ryb, třeba z tuňáka či krevet, je dobrým zdrojem selenu, který napomáhá k udržení zdravého imunitního systému.