Je konzumace sushi prospěšná?

 Autor: Pixabay.com
Sushi může být zdravým a výživným jídlem, ale záleží na tom, jaké druhy sushi si vyberete a jak je připravíte.
22. 12. 2022

Sdílet

Je sushi dobré při hubnutí?

Jednou z výhod sushi je, že může mít nízký obsah kalorií a vysoký obsah bílkovin, v závislosti na druhu zvolené náplně. Například sushi rolky z ryb nebo jiných mořských plodů mají vysoký obsah bílkovin a patří k dobrým zdrojům omega-3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro zdraví srdce. Zeleninové sushi rolky mohou být také dobrým zdrojem vlákniny a dalších živin.

Je důležité mít na paměti, že některé druhy sushi obsahují vysoký podíl sodíku i více kalorií. Například smažené rolky, případně sushi bohatě namočené ve velkém množství sojové omáčky a rozdělit na ochucené jinými vysoce kalorickými omáčkami, se do hubnoucího jídelníčku nehodí. Abyste si sushi vychutnali zdravěji, vyberte, nebo si rovnou připravte rolky s různými druhy zeleniny, místo bílé rýže zvolte hnědou rýži a volte lehčí omáčky, případně sushi do omáčky nenamáčejte tolik.

Celkově lze říci, že sushi může být zdravým a výživným jídlem, a pokud se konzumuje s mírou je součástí pestré a vyvážené stravy.

Jaké suroviny sushi obsahuje?

Primární ingrediencí sushi je bílá krátkozrnná rýže, která se ochucuje octem, cukrem a solí. Mezi běžnou zeleninu používanou v sushi patří okurka, avokádo, mrkev, žlutá ředkev či paprika. K sushi se zpravidla podává také nakládaný zázvor. Co se týče náplně sushi, volba nejčastěji padne na mořské plody a ryby. Jedná se o syrové nebo vařené mořské plody mezi kterými můžeme najít: mořské ryby (tuňák, losos, úhoř) nebo také krevety, kraby či chobotnice. 

Pokud jste někdy uvažovali nad tím, do čeho se sushi rolky balí, jedná se o druh mořské řasy Nori, která se suší a lisuje do tenkých plátků. Mezi další přísady, které se často používají v sushi, patří tofu, vejce a různé omáčky, jako je sójová omáčka, majonéza a wasabi. Sushi lze podávat také s přílohami, jako je polévka miso a nakládaná zelenina. 

Mimo perfektně zvolené ingredience, je pro přípravu sushi nezbytný také kvalitní nůž na sushi. Na internetu najdete mnoho článků, které vám poradí, jaký nůž na sushi vybrat.

Autor: Pixabay.com

Jaké prospěšné látky sushi obsahuje?

V závislosti na použitých surovinách může být suši dobrým zdrojem několika důležitých vitamínů a minerálů. Podívejte se na přehled vybraných vitamínů a minerálů, které lze v sushi nalézt:

  • Vitamín B12 – Sushi z mořských plodů, jako je tuňák nebo losos, je dobrým zdrojem vitamínu B12, který pomáhá k udržení zdravé funkce nervů a tvorbě červených krvinek. Vitamín B12 rovněž stimuluje tvorbu nehtových buněk a pomáhá růstu krásných a zdravých nehtů. Na podporu růstu vašich přírodních nehtů nezapomínejte ani za předpokladu, že máte gelové nehty.
  • Vitamín D -Některé druhy sushi, například sushi z čerstvého lososa, je dobrým zdrojem vitamínu D, který pomáhá k udržení zdravých kostí a zubů.
  • Železo – Sushi z mořských plodů, jako jsou korýši nebo chobotnice, jsou zdrojem železa, které je důležité pro přenos kyslíku do tělesných buněk.
  • Omega-3 mastné kyseliny – Převážně sushi s obsahem ryb, na příklad z tuňáka nebo lososa, je dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Omega-3 mastné kyseliny přispívají ke správné funkci srdce a v neposlední řadě také k udržení normálního krevního tlaku.
  • Selen - Sushi z mořských plodů a ryb, třeba z tuňáka či krevet, je dobrým zdrojem selenu, který napomáhá k udržení zdravého imunitního systému.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).