Na Jihlavsku otevřeli první vepřová biojatka v ČR

V Sasově na Jihlavsku byla otevřena první vepřová faremní biojatka v České republice. Slavnostního přestřižení pásky nového zařízení na biofarmě Josefa Sklenáře se ve čtvrtek dopoledne zúčastnil i náměstek ministra zemědělství pro životní prostředí, výzkum a vzdělání Jiří Urban.
25. 2. 2010

Sdílet

Praha, 25. 2. 2010

V Sasově na Jihlavsku byla otevřena první vepřová faremní biojatka v České republice. Slavnostního přestřižení pásky nového zařízení na biofarmě Josefa Sklenáře se ve čtvrtek dopoledne zúčastnil i náměstek ministra zemědělství pro životní prostředí, výzkum a vzdělání Jiří Urban. Biojatka splňují nejpřísnější veterinární a hygienické požadavky kladené na velké masozávody. Unikátní jsou především tím, že se v jejich prostorách budou porážet pouze zvířata pocházející z ekologických chovů. 

Ročně to může být až 10 tisíc vepřů nebo 2 tisíce kusů skotu. Josef Sklenář chce jatka využít hlavně pro porážku vlastních bio vepřů. „Odstranění stresů z dopravy povede ke zvýšení pohody zvířat a tím pádem i ke zkvalitnění jejich masa,“ vysvětluje. Zájem o tyto služby už také projevila řada ekologických chovatelů skotu. „Zajišťovat pro ně budeme porážku, bourání masa a jeho následné balení,“ dodává Josef Sklenář. To by mělo zemědělcům výrazně pomoci uplatnit svoji produkci konečnému spotřebiteli, navíc za férovou cenu. 

Ekologický zemědělec Josef Sklenář do vybudování biojatek investoval 20 milionů korun, Evropská unie mu přislíbila sedmimilionovou dotaci. Ekologickému zemědělství se Josef Sklenář věnuje již od konce 90. let minulého století. Na pozemcích o celkové rozloze cca 500 ha chová několik druhů hospodářských zvířat a pěstuje na dvě desítky plodin (brambory, cibuli, sóju, konopí, luskoobilní směsky, a další). Do širšího podvědomí spotřebitelů se biofarma dostala především díky svým výrobkům, které si v uplynulých letech vysloužily i několik ocenění – Bio bramborový knedlík (Biopotravina roku 2008 v kategorii Pochutiny), Biouherák štanglička (Biopotravina roku 2004) nebo Biošunka (čestné uznání v soutěži Biopotravina roku 2005).

Pro více informací prosím kontaktujte:
Lenka Čarková
Ogilvy Public Relations
Office: +420 221 998 272
Mobile: +420 724 442 955
lenka.carkova@o­gilvy.com
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).