Nejlepší ovocné koláče a dorty

 Autor: Shutterstock.com
Ovocné koláče vyvolávají krásné vzpomínky na letní radovánky a čerstvé ovoce. Lze si je však připravit kdykoliv v průběhu roku. Právem jsou jedním z nejoblíbenějších dezertů všech dob. Jaké jsou nejlepší ovocné koláče?
28. 6. 2023

Sdílet

Kdo by nemiloval ovocné koláče? Mají křupavou kůrku a různé příchutě. Třešně, jablka, maliny, borůvky, broskve a ostružiny jsou jen některé z druhů ovoce, ze kterých se pečou nejoblíbenější ovocné koláče.

Upéct si vlastní ovocný koláč není nic složitého. Možnosti receptů jsou prakticky neomezené. Kdo dává přednost klasickému ovocnému koláči, vybere si recept s těstem z másla a doplní ho drobenkou. Další oblíbenou možností je mřížkový ovocný koláč, který vypadá elegantně a chutná výborně.

Ovocné koláče jsou zkrátka nadčasovou pochoutkou, která neurazí žádného hosta. Možná se to nezdá, ovšem i ovocné koláče mohou být zdravou svačinou. Jaké jsou nejoblíbenější recepty?

Borůvkový koláč s tvarohem

Tvaroh a borůvky k sobě prostě patří. Křehká máslová krusta naplněná tvarohem a vrstvou čerstvých borůvek je dokonalým požitkem. S každým soustem získá člověk chuť, ze které bude omdlévat.

Tuto nebeskou kombinaci lze považovat za umělecké dílo, které představuje dva klasické dezerty spojené v jednom lahodném balení. Dvojí struktura krémového tvarohového koláče a borůvek vytváří nádherný kontrast, zatímco chuť obou se perfektně doplňuje.

Krása tohoto borůvkového koláče s tvarohem spočívá v tom, že jeho příprava je překvapivě snadná. Začne se tím, že se předem upeče standardní těstový korpus. Po vychladnutí se vyšlehá pomocí ručního mixéru tvaroh, cukr a trochu smetany nebo mléka do hladké krémové konzistence.

Tvarohová směs se nalije do těstové formy a rovnoměrně se rozetře. Poté se pokryje vrstvou čerstvých borůvek. Následně se borůvkový koláč s tvarohem peče v troubě, dokud střed náplně neztuhne. Před krájením se nechá koláč vychladnout a před podáváním ho lze ozdobit šlehačkou.

Jablečný koláč

Jablečný koláč je klasický dezert, který je známý již po staletí. Je to jednoduchá, ovšem lahodná pochoutka, která se hodí pro každou příležitost. Existuje mnoho variant jablečného koláče. S pudinkem, drobenkou nebo tvarohem. Každý si ho může přizpůsobit své chuti.

Klasický jablečný koláč se v nejjednodušší podobě připravuje pouze z pěti ingrediencí: jablek, másla, cukru, vajíčka a mouky. V závislosti na receptu se obvykle plní buď kyselými zelenými jablky, nebo směsí sladších červených jablek. V některých receptech se používá kombinace obojího.

Mouka se smíchá s máslem a žloutkem tak, aby se směs důkladně spojila. Pak se přilije studená voda a vytvoří vláčná koule. Těsto se nechá půl hodiny odpočinout v ledničce. Pak se těsto rozválí a dá na plech nebo do formy.

Na těsto se pokládají plátky jablek, které se posypou cukrem, a přidá se trochu másla. Do náplně lze také přidat různé koření, například skořici, muškátový oříšek, hřebíček, kardamom, a dokonce i ovocné zavařeniny nebo sušené ovoce.

Následně se jablečný koláč peče v troubě na 180 °C zhruba 45 minut, dokud cukr na povrchu nezkaramelizuje.

Jablečný koláč je oblíbený dezert, který potěší každou návštěvu.

Jednoduchý dort 

Nahlásila se nečekaně návštěva a není čím ji pohostit? Nevadí. Řešením je jednoduchý dort, který zvládne i začátečník. Ideálním pohoštěním je jednoduchý piškotový dort. Je lehký, vzdušný a plný chuti.

S několika základními ingrediencemi a jednoduchými kroky může každý během chvilky připravit lahodný a jednoduchý dort, ať už pro návštěvu, nebo k narozeninám. Dobrou zprávou je, že není potřeba nic péct. Jak na to?

Stačí mít 2 balíčky dětských piškotů, 3 kelímky zakysané smetany, 1 kelímek tvarohu, vanilkový cukr a jakékoliv ovoce. V míse se ušlehají všechny uvedené ingredience (kromě ovoce). Dno dortové formy se vyloží piškoty, na ně se dá část krému a ovoce. Vrstvení se opakuje. Poslední vrstva může být krém nebo ovoce. Záleží, jak se to komu líbí.

Kdo dělá jednoduchý dort pro dospělé, může ho vylepšit tím, že piškoty pokape rumem nebo kávou. Hotový dort se dá ztuhnout do lednice. Výsledek se může ozdobit šlehačkou nebo nastrouhanou čokoládou. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).