Seriál Tuky a oleje očima odborníků

V seriálu představujeme tři úhly pohledu na deset stejných tuků a olejů. Shodnou se kuchař, technolog a odborník na výživu na tom, který tuk je ten nej? Najde se jeden olej skvělý pro kuchyň i naše zdraví?

V Ústavu analýzy potravin a výživy na Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) proběhlo velké testování běžně dostupných stoprocentních jednodruhových tuků a olejů. Na přetřes přišly jak oleje rafinované, tak za studena lisované, máslo ghee (přepuštěné), ale i sádlo a palmový a kokosový olej.

Odborný garant, profesorka Jana Dostálová zjišťovala zejména obsah mastných kyselin a určovala jejich peroxidové číslo, tedy žluknutí oleje. Výsledky chemické analýzy následně předala odborníkovi na výživu Pavlu Suchánkovi, který určil prospěšnost jednotlivých tuků na naše zdraví, i majiteli kuchařské školy Ola Kala Michalu Nikodémovi. Šéfkuchař pak doporučil vhodnost jednotlivých olejů pro konkrétní kuchyňskou úpravu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).