V zásadě se dělí na brambory konzumní pozdní a brambory konzumní rané.
Brambory konzumní pozdní
U pozdních brambor rozlišujeme tzv. varné typy, každá odrůda brambor je zařazena podle svých vlastností do konkrétního varného typu.
Varný typ A – salátové brambory, brambory pevné, lojovité, vhodné především pro přípravu bramborového salátu
Varný typ B – přílohové brambory, brambory vhodné pro širokou škálu použití – do polévek, jako příloha k masu atd.
Varný typ C – pyré, brambory moučnaté, rozsýpavé, vhodné na kaši (pyré), na bramborové placky apod.
Brambory konzumní rané
U brambor raných se varné typy neuvádějí, zde je potřeba doporučit po zakoupení rychlou konzumaci. Rané brambory mají vyšší obsah vody, a proto se v domácích podmínkách nedají dlouho skladovat.
Podle čeho vybírat brambory
- Nejlépe lze kvalitu zhodnotit u mytých hlíz, kde jsou dobře patrné všechny vady.
- Hlízy by měly být bez chorobných skvrn, povlaků, strupů a bez mechanického poškození (tj. řezů, škrábanců, vrypů, otlaků).
- Slupka by neměla být scvrklá a nazelenalá.
- Pokud spotřebitel kupuje brambory jako volné, je vhodné pár hlíz rozkrojit a posoudit případné vady dužniny (šednutí, počínající hniloby).
- Jako nebezpečné lze označit výskyt plísně, hniloby – takto poškozené hlízy je potřeba zlikvidovat, nestačí pouze odkrojit poškozenou část.
- Na závadu je i případná netypická vůně hlíz či nadměrné mechanické poškození. U mechanických nebo zaschlých poškození stačí vykrojit kaz.
Galerie: TEST BRAMBOR – co se skrývá pod slupkou
Galerie: VADY BRAMBOR – které jsou nebezpečné?
Povinné údaje při prodeji brambor
- Brambory konzumní pozdní
Kromě údajů o dodavateli je nutno uvádět zemi původu, konkrétní odrůdu a především varný typ – A, B nebo C.
- Brambory konzumní rané
Opět kromě údajů o dodavateli také země původu, odrůda, tvar hlíz a barva dužiny. Varné typy se zde nerozlišují.
- U balených brambor pak ještě vždy datum balení nebo číslo šarže.