Čaj

Sdílet


Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos

Co je čaj?

Čaj je původně horký nápoj připravovaný louhováním lístků rostliny čajovníku. Dnes ale za čaje označujeme i tzv. „nečaje“ odvary a nálevy z různých bylin, plodů, ovocné čaje apod. Stejně tak jako čaj označujeme i výrobky, které slouží k přípravě čaje jako nápoje.

Pravé čaje, tedy čaje z listů čajovníků, dělíme do čtyř skupin.

  • Čaje bílé
  • Čaje zelené
  • Čaje polozelené
  • Čaje černé

Rozlišujeme potom ještě:

Čaje bylinné – zde se ale nejedná o čaj v pravém slova smyslu, nevyrábí se totiž z listů čajovníku. Mezi tyto čaje patří např. Rooibos, Honeybush či Maté. Bylinné čaje jsou často míseny s čaji pravými či s ovocem. Obsah bylin ve směsi musí ale tvořit minimálně 50 %.

čaje ovocné. Ovocný čaj je vyráběn ze sušených částí rostlin a sušeného ovoce, ovocná složka musí ale tvořit také minimálně 50 %.

Dále se vyrábí čaje aromatizované a ovoněné. A čaje ochucené – ochucený čaj je směs pravého čaje s ochucujícími části rostliny, podíl pravého čaje ve směsi nepřesahuje 50 % směsi.

Čeho si všímat?

1. Popis výrobku

Vždy je dobré zkontrolovat uvedený popis se složením.

Pravé čaje mají mít uvedený druh čaje, ze kterého je příslušný produkt vyroben.

Na čaji by měl být uveden obsah kofeinu – pokud nějaký obsahuje.

U aromatizovaného a ovoněného čaje musí být vždy v blízkosti názvu uvedeno, že se jedná o čaj aromatizovaný či ovoněný.

2. Datum spotřeby

3. Skladování

Čaje by neměly být skladovány ve vlhkém prostředí.

4. Země původu

U pravých čajů – největšími producenty čaje na světě jsou Indie, Čína, Srí Lanka, Keňa, Indonésie, Turecko a státy Latinské Ameriky.

Na co si dát pozor?

Pozor na názvy – výrobci si hrají se slovy – čaj s příchutí, ovočaj ap. není to samé, co ovocný čaj, a „citron“ není citronový čaj. Stejně tak „ochucený čaj s třešní“ není třešňový ovocný čaj, ale příměs pravého čaje s určitým podílem ovocné složky.

Kontrolujte složení výrobku s názvy čajů – zejména u čajů ovocných, u těch musí být podíl ovoce vyšší než 50 %, neříká už ale jakého ovoce, nejčastěji tak ovocné čaje tvoří jablka.

GALERIE: Na co si dát pozor při nákupu čaje a dalších potravin

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).