Čokoláda

Sdílet


Autor: Photl.com

Nejen v případě tabulkových čokolád, ale zejména při nákupu výrobků z čokolády, figurek nebo bonbonů, se často ani o čokoládu nejedná. Jak to poznat dřív než při ochutnání?

  • cena mnohé napoví – za pár korun kvalitní čokoládu prostě nekoupíte
  • čtěte složení, pokud je nečitelné nebo chybí, zeptejte se; ale platí, že kvalitní čokolády se kvalitou rády pochlubí, naopak náhražky o svém složení taktně mlčí
  • správná čokoláda obsahuje pouze: kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr
  • důležitý je podíl kakaové hmoty: hořká čokoláda min. 35 %, mléčná min. 25 %, bílá min. 20 %
  • pravá čokoláda – obsah rostlinných tuků, které nahrazují máslo, max. 5 %
  • skutečně kvalitní čokoláda neobsahuje žádné rostlinné tuky
  • produkt pod 20 % kakaové hmoty nemá už s dobrou čokoládou nic společného
  • produkt pod 10 % kakaové hmoty se nesmí prodávat pod názvem čokoláda

Pod názvy „čoko pochoutka“, „s kakaovou příchutí“ nebo „z kakaové hmoty“ lahodnou čokoládu nehledejte. Kvalitní čokoláda se dobře rozplývá, což je dáno obsahem kakaového másla. I původně dobrá čokoláda se však může zkazit například vlivem špatného skladování.

Vady čokolády:

Nedostatky ve výrobě, při přepravě a skladování mohou být příčinou vad čokolády. 

  • Šedivění - čokoláda již není lesklá, ale je pokryta jemnou bělavou vrstvičkou. Může jít o tzv. cukerný výkvět, kdy na povrchu čokolády vykrystalizovaly krystalky cukru, anebo tukový výkvět, kdy se na povrch vyloučí vrstvička kakaového másla. Tento jev sám o sobě ještě nemusí být na závadu, ale nelze dát jednoznačnou odpověď. Do značné míry záleží, zda je, či není výrobek poškozen i jinak, zda nedošlo i k dalším změnám (chuťovým, pachovým, vzhledovým), které by mohly poukazovat případně i na porušení zdravotní nezávadnosti.
  • Ani čokoláda není uchráněna plesnivění, byla-li uložena např. ve vlhkém prostředí.
  • Žluknutí - kakaové máslo je sice tukem trvanlivým, ale žluknutí mohou způsobit některé další použité suroviny – ořechy, arašídy, mléko atp.
  • Škůdci - na čokoládě škodí např. housenka zavíječe (mola) skladištního, ale i paprikového, a rozežírá substrát. Tito nezvaní hosté škodí i na mnoha jiných potravinách a do čokolády se mohli dostat ve výrobě nebo v prodejně, ale stejně tak i při delším skladování v domácnosti.

Galerie: První pomoc při nákupu potravin

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).