Džemy a marmelády

Sdílet


Autor: Isifa.cz

Co je to džem/marmeláda?

Džem je rosolovitá hmota vyráběná ze zralého ovoce, lisováním, a vařením za přidání vody a cukru. Džem může být vyroben z jakéhokoli druhu ovoce, marmeláda oproti tomu označuje jen výrobky z citrusových plodů.

V džemech musí být všeobecně podíl ovoce minimálně 35 gramů/100 gramů. Existují potom ještě džemy s označením výběrové nebo extra, v nich musí být podíl ovocné složky minimálně 45 gramů/100 gramů.

V marmeládách je minimální poměr ovocné citrusové složky 20 gramů/100 gramů.

Džemy a marmelády obsahují hodně cukru, v tomto případě slouží ale cukr jako přirozený konzervant, takže pokud výrobek splňuje stanovené množství ovocné složky, pak není čeho se obávat. Někteří výrobci nahrazují řepnou sacharózu ovocnou fruktózou či hroznovým cukrem zvaným glukóza, ale na energetické vydatnosti této pochutiny se tím mnoho nezmění, stejně jako když výrobce sníží množství obsaženého cukru.

Čeho si všímat?

1. Skutečné použité množství ovocné složky

2. Podíl cukru ve výrobku

3. Označení – džem/marmeláda

Marmeláda se smí používat jen pro výrobky z citrusových plodů.

4. Datum spotřeby

5. Skladování

Tím, že džemy jsou většinou ve formě „zavařeniny“ ve skleničce, mají poměrně libovolné skladovací podmínky – nesmí ale dojít k narušení obalu. Pokud se do uzavřeného prostředí dostane vzduch, dochází k oxidaci a výrobek se kazí.

Na co si dát pozor?

Pozor na označení a nápisy „bez cukru“, které se objevují například na dia zavařeninách. Ve skutečnosti jde totiž o cukr přidaný, a pokud v takovém džemu tvoří ovoce 60 procent hmotnosti a zbytek je doplněn přírodními sladidly, stále jde o výrobek energeticky velmi vydatný.

Snížený obsah cukru navíc znamená, že se džem či marmeláda začnou dříve kazit.

GALERIE: Na co si dát pozor při nákupu džemů a dalších potravin

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).