Co je káva?
Káva je výrobek získaný pražením zelených semen rostliny kávovníku, řazeného k rodu Coffea. Pro průmyslové zpracování kávy se používají jen čtyři druhy rodu Coffea – Coffea arabcia (kávovník arabský), Coffea robusta – canephora (kávovník robusta), Coffea liberica (kávovník liberijský) a Coffea excelsa (kávovník Dawevrey). Nejdůležitějšími složkami kávy jsou kofein, proteiny, antioxidanty či minerální látky – zejména draslík, hořčík, vápník, fosfor, mangan a železo.
Kofeinu a antioxidantům obsaženým v kávě jsou připisovány prospěšné účinky ve vlivu na náš organismus – konzumace kávy prý může snižovat vznik civilizačních chorob (jako Alzheimerova Choroba nebo Parkinsonova choroba), srdečních onemocnění, diabetu (cukrovky) a také potíží se zažívacím a vylučovacím traktem.
V současné době se kromě klasické pražené kávy výrábí i káva instatní vznikající sušením extraktů mletých pražených kávových zrn. Kromě klasické kávy se vyrábí i káva bezkofeinová, ta obsahuje maximálně 0,1 hm. % kofeinu. Připravuje se smícháním napařených zelených zrnek kávy s organickým rozpouštědlem, které kofein bezpečně odstraní. Zelená káva zbavená kofeinu se praží a upravuje stejně jako klasická.
Čeho si všímat?
1. Popis výrobku
Na obalu musí být uvedeno, zda se jedná o kávu zrnkovou, mletou, rozpustnou, instantní, pastu či tekutou.
Dále by měl být uveden druh odrůdy Coffea, ze které je káva vyrobena.
Pokud ke kávě výrobce přidává nějakou aromatickou látku, musí být na obalu označení „Aromatizováno“.
Káva označovaná jako „bez kofeinu“ nebo „bezkofeinová“ ,nesmí mít větší obsah kofeinu než 0,1 % v sušině; u kávového extraktu 0,3 %.
2. Datum spotřeby
3. Identifikace výrobce/země původu/dovozce
Nějvětšími producenty kávy jsou v současné době Brazílie, Vietnam, Kolumbie, Indonésie, Etiopie, Indie, Mexiko, Guatemala, Uganda a Pobřeží slonoviny. Káva se ale vyrábí ve více než 50 zemích po celém světě.
4. Skladování
Káva má přísné skladovací podmínky – do 48 hodin po upražení se musí zabalit a skladovat odděleně v původních obalech na dřevěných podložkách. Optimální podmínky pro skladování kávy jsou do 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu 70 %. Mletá káva se pak plní do spotřebitelských obalů v ochranné atmosféře, vakuově nebo pressurizací – tj. stlačením kávové směsi plynem do plechovky.
Na co dát pozor?
Káva jsou jen výrobky vyráběné z pražených semen kávovníku – obsahují kofein a antioxidanty. Kávoviny jsou výrobky získané pražením různých částí rostlin bohatých na sacharidy, tyto výrobky kofein neobsahují.
I káva označovaná jako bez kofeinu obsahuje minimální podíl kofeinu.
GALERIE: Kopi Luwak – cibetková káva: drahé kafe ze zvířecích výkalů
Podle zpracování rozeznáváme tyto kávové výrobky:
zelenou kávu – sušená semena kávovníku
praženou kávu – výrobek získaný pražením zelené kávy
praženou kávu bez kofeinu – výrobek získaný pražením zelené kávy obsahující nejvýše 0,1 % kofeinu v sušině
kávový extrakt/instantní kávu/rozpustnou kávu/rozpustný kávový extrakt – výrobek v jakékoli koncentraci získaný pražením kávy a následnou extrakcí s použitím vody
kávový extrakt sušený – extrakt ve formě prášku, granulí, vloček, kostek apod. – kávová sušina je ale nejméně 95 % hmotnosti
kávový extrakt ve formě pasty – extrakt v pastovité formě – kávová sušina tvoří nejméně 70 % a nejvíce 85 % hmotnosti
kávový extrakt v tekuté formě – tekutý extrakt – kávová sušina činí nejméně 15 % a nejvýše 55 % hmotnosti, může obsahovat přírodní sladidla, jejich výše ale nesmí přesáhnout 12 % hmotnosti
kávový extrakt bez kofeinu – výrobek, který obsahuje nejvýše 0,3 % kofeinu v sušině