Kečup se nevyrábí bezprostředně z rajčat, ale z protlaků. Největšími výrobci rajčatového protlaku jsou Čína, Kalifornie a Itálie. VČeské republice nejsou podmínky pro pěstování rajčat na výrobu protlaku, výrobci je nakupují např. v Itálii, Španělsku, Řecku i jinde.
Základními surovinami v kečupu jsou koncentrovaný rajčatový protlak, pitná voda, cukr, kvasný ocet, sůl, škrob, případně další přísady na dochucení. Použité protlaky se rozlišují podle koncentrace, podílu sušiny.
Co je kečup podle vyhlášky
Výrobek označený jako „kečup“ musí obsahovat nejméně 25 % refraktometrické sušiny, z toho nejméně 7 % musí tvořit sušina vnesená rajčatovou šťávou.
Kečupy označené jako „Prima, Extra, Speciál“ musí obsahovat nejméně 30 % refraktometrické sušiny, z toho 10 % musí činit sušina vnesená rajčatovou šťávou.
Jak vybírat kečup
Je to v podstatě jednoduché: kečup je něco, co se vyrábí z rajčatového protlaku, čili čím víc protlaku, tím lépe. Takže čím větší obsah protlaku, tím kvalitnější kečup.Protlak je nejdražší a nejdůležitější složka kečupu. Jenže: obsah protlaku má být sice povinně uváděn, ale buď to výrobce „opomene“, nebo zákazníka může zmást různý způsob značení. V ČR se setkáte nejspíše s údajem např. 160 g rajčat na 100 g kečupu, v zahraničí např. s informací 70 % rajčatového protlaku.
Plast, nebo sklo?
Plast je prodyšný (i když jsou různé druhy plastů s různou prodyšností), jakékoli potravině je lépe, pokud k ní nepřijde vzduch, zachová si tak nejlépe svoje vlastnosti.
Pokud si máte vybrat mezi kečupem v plastu nebo ve skle, kupte si ho vždy ve skle.
Sladidla a přídatné látky
Kečupy mohou být dokonce v případě kečupů se sníženým obsahem energie slazeny i náhradními sladidly jako například sacharinem, aspartamem či sukralosou.
Přídatné látky musí být ve složení výrobku označeny kategorií, do které spadají (například konzervační látky či náhradní sladidla) a dále názvem nebo kódem (např. kyselina sorbová nebo E200, kyselina benzoová nebo E210, sukralosa nebo E955, aspartam nebo E951) – pouze v případě modifikovaného škrobu stačí slova „modifikovaný škrob“. Pakliže kečup obsahuje náhradní sladidlo aspartam, musí být na obale upozornění pro osoby trpící fenylketonurií – „obsahuje zdroj fenylalaninu“.
Galerie: První pomoc při nákupu potravin
Pro zdravou výživu
Při koupi kečupů je třeba vzít v úvahu, co od výrobku očekáváme – zda dáváme přednost potravině bez chemické konzervace a umělých sladidel – v tomto případě zvolíme kečup klasicky slazený cukrem a balený ve skle nebo balený do speciálního průhledného plastu technologií horkého rozlivu.
Vyznavači zdravé výživy pak zřejmě sáhnou po kečupu BIO, neobsahujícím většinou žádná zahušťovadla, soleném často mořskou solí a slazeném například třtinovým cukrem. V neposlední řadě při koupi kečupu vybíráme také podle toho, zda je kečup jemný čili sladký nebo ostrý.
Kečup
Nejdražší a nejdůležitější složka kečupu je protlak. Čím větší obsah protlaku, tím kvalitnější kečup.
- sledujte složení, značení je ale značně matoucí, ideální je porovnat více výrobků a vzít ten s nejvyšším podílem rajčat
- u nás se nejčastěji uvádí množství použitých rajčat, např. 160 g rajčat na 100 g kečupu; opět platí – čím víc rajčat, tím líp
- kečupy označené Prima, Extra nebo Speciál mají větší podíl rajčat
- pokud se výrobek nejmenuje kečup, ale třeba kečupová omáčka nebo kečap ap., může (ale nemusí) to znamenat, že obsahuje menší než předepsané množství rajčatového podílu
Galerie: Jak se vyrábí kečup