Autor: Isifa.cz
Co je máslo?
Máslo je potravina s vysokou energetickou hodnotou, je vyrobeno z mléčného tuku a tvoří jej převážně mastné nasycené kyseliny. Ty mírně zvyšují cholesterol, ale na rozdíl od mastných kyselin v rostlinných tucích, jsou využitelné jako okamžitý zdroj energie a neukládají se v těle ve formě tuku. Kromě mastných kyselin má máslo také vysoký obsah vitamínů, minerálů a antioxidantů. Kyselina máselná obsažená v másle má protirakovinné účinky a příznivě působí na střevní mikroflóru.
Máslo musí obsahovat minimálně 80 % a maximálně 90 % máselného (mléčného) tuku, nesmí se do něj přidávat žádná aditiva ani jiné tuky.
Podle data spotřeby rozlišujeme čerstvá a stolní másla.
Čerstvé máslo se smí prodávat pouze po dobu 20 dní od data výroby, jeho trvanlivost je zpravidla v rozmezí 35 – 55 dní.
Stolní máslo má trvanlivost delší, při skladování při teplotách pod mínus 18 °C až 24 měsíců. Dlouhé trvanlivosti je dosaženo právě procesem zmražení a rozmražení. Stolní máslo má o něco horší nutriční hodnotu než máslo čerstvé. Kvůli zmražení se poněkud mění jeho chuť, obsahuje méně vitamínů, ale po rozmražení je navíc náchylnější k oxidačním procesům – žluknutí.
Čeho si všímat?
1. Název výrobku
Výrobky označované jako máslo musí být jen čistě máselný/mléčný tuk, zastoupený ve výrobku ve více než 80 %. Pokud jsou do výrobku přidány rostlinné tuky, musí to být uvedeno na etiketě, a o „máslo“ se již nejedná.
GALERIE: Náhražky mléčných výrobků
Rozdíl je také mezi máslem stolním a máslem čerstvým. Pokud je na etiketě uvedeno pouze máslo – jedná se zpravidla o stolní máslo. Pokud je máslo čerstvé, většinou je to na obalu uvedeno.
Občas se setkáváme i s názvem „tradiční máslo“ – v tom případě je výrobek přímo stloukaný z mléka či smetany. Objevuje se ale velmi zřídka.
2. Datum spotřeby
Výrobky s prošlou dobou trvanlivosti mohou být žluklé a tedy nevhodné k dalšími použití. Viz CHYTRÝ NÁKUP.
3. Podmínky skladování
Ideální je uchovávat máslo v chladničce, při teplotách okolo 8 °C. Nesmí ale být překročena hranice 15 °C.
Na co si dát pozor?
U másel je určitým signálem i cena výrobku. Ačkoli označením „máslo“ smí být správně pojmenovány jen výrobky z máselného tuku, občas se objevují i výjimky – anebo je výrobek chytře pojmenován. I nízká cena může být upozorněním, že ne všechno je v pořádku. Podle testu spotřebitelů ale neznamená, že všechna levná másla jsou špatná. Trikem výrobců také je zredukování původní 250 g kostky na kostku 200 g. Cena je potom úměrná množství, takže se může na první pohled zdát nižší.
Pozor na zemi původu tzv. bio másel. V případě bio másla se jedná o tuky vyrobené z mléka z krav, které žijí podle podmínek „biochovů“. Znamená to například to, že se pásly venku, nebyly krmeny masokostní moučkou a nebylo jim podáváno preventivně zbytečné množství léků, jejichž stopy by se mohly odrazit v jejich mléce. Výhoda biomásla jakožto výrobku, který bere ohled na životní prostředí, však poněkud padá, pokud do Česka putuje kamiony přes půlku Evropy z Francie nebo třeba Irska.
GALERIE: Na co si dát pozor při výběru másla a dalších potravin