Co je to med?
Med je nejen přírodním sladidlem ale i zdrojem vitamínů, minerálů a bílkovin, v medu je víc než 360 látek, a tak má velkou výživovou hodnotu. Med má navíc díky tomu, že je sesbírán z pylu léčivých rostlin, i léčivé účinky a je tak hojně využíván v lidové medicíně – na hojení ran, popálenin či vředů, při nachlazení, posiluje také zdravou bakteriální flóru ve střevech, svědčí trávení a díky obsahu antioxidantů zpomaluje stárnutí buněk.
Slovem med se označuje jen pravý včelí med, ten může být:
Květový med
Med květový je koncentrát nektarů z květů rostlin, většinou léčivých. Je světlejší, snadno stravitelný díky vyššímu obsahu jednoduchých cukrů. Obsahuje také pylová zrna, která ho obohacují o rostlinné hormony, éterické oleje a aromatické látky.
Lesní/medovicový med
Lesní, neboli medovicový med je tmavší. Můžou za to rostlinná barviva v míze stromů a keřů. Je tvořen z výměšků hmyzu, které ulpívají na povrchu rostlin. Obsahuje víc složitějších cukrů a hlavně – je plný minerálních látek a stopových prvků.
Co musí být uvedeno na obalu při nákupu v obchodě:
1. Údaj o původu
tzn. med květový x medovicový
2. Údaj o způsobu získávání a úpravy
tj. med lisovaný x plástěčkový x vykapaný ad.
pokud se jedná o med vytočený, což je nejčastější způsob úpravy, nemusí být tento údaj uveden
3. Země původu
4. Datum minimální trvanlivosti
Co musí být uvedeno při nákupu medu přímo od včelaře:
1. Jméno a adresa včelaře
2. Údaj o druhu medu podle původu
tzn. med jednodruhový x smíšený; nebo z jakého druhu rostliny med převážně pochází (např. lipový)
3. Údaj o množství
4. Datum minimální trvanlivosti
Jak poznat kvalitní med:
- Včely vždy produkují kvalitní med a ten podléhá krystalizaci – tuhne.
- Nespoléhejte na tekutý, s obvyklým zlatavým zabarvením, nic nezaručuje. Kvalitu nepoznají ani laboratoře.
- Kupujte pouze český med, žádnou směs ze zemí EU a mimo EU.
- Cesta ke kvalitnímu medu vede třeba skrze ceskymed.eu, kde si najdete svého včelaře z okolí a u něj pak vytvoříte zásoby.
Na co si dávat pozor?
Na konzistenci medu. Med by měl být mírně až silně průhledný, tekutý a částečně až plně krystalický.
Na barvu medu, květový med má barvu vodově čistou až s nazelenalým nádechem, slabě žlutou až zlatavě žlutou barvu. Medovicový med má tmavohnědou barvu s nádechem do červenohněda.
Na chuť medu, měla by být sladká až mírně škrabavá, případně kořeněna podle druhu rostliny, ze které pochází.
Zda neobsahuje nečistoty.
Pozor na levné medy v supermarketech.Výzkumný ústav včelařský nechává dělat každý rok kontroly a rozbory prodávaných medů a výsledky jsou tristní. Levné medy, které pochazejí velmi často ze zemí jako je Čína, obsahují jen zlomek toho, čemu včelaři říkají med. „Zbytek je cosi vyrobené štěpením škrobu kukuřice nebo třtiny,“ říká Evžen Báchor, šéf pardubických včelařů. V takovýchto „medech“ se vyskytuje vysoké procento hydroxymethylfurfuralu, což není nadávka, ale indikační látka teplotního zpracování medu. Zatímco med pravý obsahuje maximálně 0,4 mg/kg, rozbor levných náhražek ukázal až 100mg/kg. To znamená, že výrobce „med“ prakticky uvařil a spolehlivě tak zničil veškeré léčivé látky. Levné medy dokonce obsahovaly i těžké kovy a zbytky léčiv.
GALERIE: Falšovaný med