Mleté neznamená mleté maso
Mleté maso je pouze vykostěné maso, které bylo rozmělněno a obsahuje méně než 1 % soli.
- balený masný výrobek, masný polotovar – smí obsahovat přídatné látky a vodu, veškeré použité složky musejí být vyznačeny ve složení
- balené mleté maso – smí být přidána pouze kuchyňská sůl v množství max. do 1 %, přídavek soli musí být uveden na obalu
- nebalené mleté maso – musí být namleto přímo před zrakem kupujícího a pouze z masa, žádné přídavky nejsou povoleny
- nebalené mleté – polotovar připravený k prodeji v obsluhovaném pultu třeba i u řezníka, kromě soli často obsahuje další přísady, nesmí proto být prodáván jako „mleté maso“, informace o složení má poskytnout obsluha
- mělněné maso – nemá definici v zákoně, obvykle však znamená, že výrobek nesplňuje požadavky na označení „mleté maso“, jde o obchodní název masného polotovaru
Rady pro nákup mletého – masa nebo polotovaru
- volte podle zamýšleného využití a plánované doby skladování
- ujasněte si, co chcete koupit: mleté maso nebo masný polotvar, jednodruhový nebo mix, balené či nebalené
- většinou zohledňujeme cenu, ale příliš nízká cena znamená nekvalitní produkt
- u baleného výrobku vybírejte produkty s informacemi o obsahu masa a tuku
- masa logicky chceme co nejvíce, v nabídce od cca 50 do 99 %
- obsah tuku může být cca od 10 do 50 %, čím nižší je jeho hodnota, tím více bylo použito libového masa a naopak
- další údaje složení zjistíte buď na etiketě baleného zboží, nebo od obsluhy pultu
- dejte na celkový vzhled výrobku
- vyšší přídavek vody (nad 10 %) je téměř jistě snahou o snížení ceny
- některé látky chrání výrobek před zkázou, jiné mají maskovat a vylepšit nekvalitní produkt, dodat chuť či barvu (to lze odvodit z názvu nebo údaje o funkční třídě dané látky)
- pokud maso brzy spotřebujete, nechte si ho pomlít z vybraného kousku na prodejně (musí být použit vyčištěný mlýnek)
Galerie: Test mletého – mleté neznamená mleté maso