Ryby

Sdílet


Autor: Isifa.cz

Co jsou ryby?

Ryby jsou vedle masa savců a ptáků třetím nejvýznamnějším zdrojem masa pro člověka. Ryby jsou pro člověka lehce stravitelné, obsahují kromě bílkoviny ještě další pro nás prospěšné složky jako např. polynenasycené mastné kyseliny (omega-3, EPA, DHA), které příznivě ovlivňují činnost srdce, cév a mozku, a jsou prospěšné našemu imunitnímu systému. Ryby jsou také zdrojem významných vitamínů a minerálních látek. Mořské ryby navíc obsahují jód, nezbytný pro činnosti štítné žlázy a vývoj plodu dítěte.

Podle původu ryby můžeme dělit na sladkovodní a mořské.

Podle způsobu zpracování na čerstvé a chlazené nebo zmražené a konzervované.

Čerstvými rybami a ostatními vodními živočichy rozumíme ryby a ostatní vodní živočichy neupravené nebo upravené čištěním, kucháním nebo dělením, zchlazené tak, aby nedošlo ke zmrznutí svaloviny.

Čerstvé sladkovodní ryby se skladují, přepravují a uvádějí do oběhu při teplotě prostředí od –1 °C do +15 °C.

Čerstvé mořské ryby se skladují, přepravují a nabízejí k prodeji v tajícím ledu při teplotě od –1 °C do +2 °C.

Čerstvé ryby (chlazené) musí být označeny datem použitelnosti. Po jeho uplynutí se nesmějí prodávat.

Zmrazenými rybami ty, které prošly procesem zmrazování. Zmrazené ryby se uchovávají při teplotě –18 °C.

Rybím polotovarem tepelně neopracované nebo částečně tepelně opracované maso nebo směsi mas z ryb nebo vodních živočichů a dalších surovin, přídatných a pomocných látek a látek určených k aromatizaci, určené k tepelné kuchyňské úpravě.

Výrobky z ryb a ostatních vodních živočichů jsou výrobky, které byly podrobeny chemickému nebo fyzikálnímu procesu, zejména uzení, marinování, solení, zmrazení nebo sušení.

Galerie: Sladkovodní ryby

Čeho si všímat?

1. Podmínky skladování

2. Údaje uvedené na etiketě

Zda opravdu obal odpovídá výrobku, který kupujete, jestli má všechna náležitá označení, tj. způsob zpracování, zemi původu, doporučené podmínky skladování, dobu trvanlivosti a upřesňující specifické údaje.

3. Datum spotřeby

Prošlé výrobky mohou být nejen chuťově nedobré, ale také zdraví škodlivé. Je proto třeba vždy pořádně produkt před koupí zkontrolovat.

Na co si dát pozor?

Na obalu ryb, ostatních vodních živočichů a výrobků z nich by kromě údajů uvedených v zákoně měl být uveden vedle názvu druhu, skupiny nebo podskupiny i živočišný rod nebo druh. Dále potom údaj o tom, zda při zpracování výrobku z ryb a ostatních vodních živočichů byla použita jiná svalovina než celistvá, zejména drcená nebo mělněná. Zda jsou výrobky kuchané, částečně kuchané či nekuchané. Musí být také přesně stanoveny podmínky uchovávání a skladování potraviny.

Čerstvé ryby je doporučeno kupovat pouze v podnicích, kde víte, že ryba byla dobře skladována a důvěřujete dodavateli, jinak je doporučeno vybírat ryby spíše vakuované, déle si udržují kvalitu.

Galerie: Test filé

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).