Kokosový nápoj se vyrábí z kokosového ořechu. Kokosové ořechy rostou na vrcholku kokosové palmy zvané kokosovník ořechoplodý, který plodí až po sedmi letech růstu. Jedná se až o třicet metrů vysoký strom, který se cíleně pěstuje déle než 3000 let. Původní výskyt tohoto stromu je neznámý, jelikož kokosový ořech vydrží plavat v moři až několik měsíců a tedy se může rozšířit po značném území. Roste v tropických oblastech.
Mladý kokos dodá až 20 % vápníku
Kokosový ořech se skládá z pevné dřevnaté skořápky, která má hnědou barvu a je pokryta odlupujícími se svazky lýka. Lýko zůstává na ořechu jako pozůstatek po zeleném obalu, ve kterém se kokosový ořech původně nacházel během růstu. Složení ořechu se mění dle jeho zralosti. Pod tvrdou skořápkou se nachází tvrdá bílá dužnina, které je složena z 60 % tuku, 20 % glycidů, 8 % proteinů a 6 % vody. Průměrný mladý kokos je zdrojem až 20 % denní dávky vápníku, 2 gramů vlákniny, stejného množství proteinů, 15 gramů cukrů a 3 gramů nenasyceného tuku. Je tedy vydatným zdrojem energie.
Uprostřed kokosu je dutina, která umožňuje ořechu plavat na vodě a současně je vyplněna kokosovou vodou, někdy nazývanou kokosové mléko. Kokosová voda je bohatým zdrojem draslíku, vitaminů řady B (neobsahuje však B6 a B12) a vitaminu C. Voda z kokosového ořechu prochází náročnou filtrací během cesty od kořenového systému do semene a je naprosto sterilní, což je výhodné v oblastech, kde jsou přirozené vodní zdroje infikované či jinak znečištěné. Čistá kokosová voda je i jedním z nejlepších elektrolytů, které se ve volné přírodě vyskytují.
Bez lakotózy i kaseinu
Sušená dužnina z kokosu je označována jako kopra (zvaná též sušený kokos). Často se používá jako dekorační a aromatická přísada na sladké pochutiny, zákusky a dorty. V obchodech s potravinami se kromě celých kokosových plodů také běžně prodává kokos strouhaný. Kokos je zdrojem i kokosové mouky a je základní potravinou pro velkou část světové populace.
Kokosový nápoj neobsahuje laktózu ani kasein. Rovněž není zdrojem cholesterolu. Kokosový nápoj je svým složením vhodný nejen pro vegetariány, osoby s laktózovou intolerancí, nesnášenlivostí lepku, alergiemi nebo osoby léčící se s cukrovkou, onemocněním srdce a cév. Pro svou velmi lahodnou chuť ho budou rádi popíjet děti i dospělí.
Kokokoktejl s borůvkami
- 500 ml kokosového nápoje
- 200 g borůvek
Kokosový nápoj nalijeme do mixéru, přidáme čerstvé nebo mražené (mírně povolené) borůvky a vše krátce rozmixujeme. Místo borůvek můžeme zvolit jiné ovoce dle chuti.
Autor receptu: Jan Souček, šéfkuchař restaurace La Strada Ristorante