Lískooříškový nápoj se vyrábí z lískových ořechů, které jsou plody lísky obecné. Líska obecná je keř z čeledi břízovitých, který dorůstá výšky čtyři až osm metrů. Vyskytuje se v Evropě, v přilehlých oblastech Asie a v severní Africe. Roste rovněž na celém území České republiky na okrajích lesů, v křovinách a u vodních toků.
Lískové ořechy jsou stravitelnější než mandle
Plodem lísky jsou ořechy, které obsahují 36 % tuků, 10 – 12 % bílkovin a 7 – 8 % sacharidů. Lískové oříšky jsou stravitelnější než mandle nebo vlašské ořechy a poskytují tolik energie, že pouhých padesát gramů doplní výdaj energie za hodinu tělesné aktivity (316 kcal). Lískové oříšky jsou nejen dobrým zdrojem tuků, ale i proteinů, vitaminu B1, B6 a minerálů zejména vápníku, fosforu, hořčíku a manganu. Lískové oříšky, stejně jako jiné druhy ořechů, neobsahují prakticky žádný betakaroten ani vitamin C, jsou však dobrým zdrojem vitaminu E.
Lískooříškový nápoj má lahodnou chuť, ve 100 ml obsahuje 119 kJ, jen 1, 6 g tuku (především mononenasycené mastné kyseliny). Neobsahuje laktózu, kasein ani lepek. Obsahuje vitamin A, D2, E a B2 a B12.
Pečené filátko z mořského okouna s koriandrovým pyré a omáčkou z kokosového mléka a limet
- 4 filety z mořského okouna (4×150 g)
- 600 g brambor
- 1 svazek koriandru
- 400 ml lískooříškového nápoje
- 300 ml kokosového mléka
- 1 limetka
- 250 ml rostlinné smetany
- olivový olej
- najemno nasekané bylinky
- cukr
- sůl
Horké uvařené brambory smícháme s rostlinnou smetanou a lískooříškovým nápojem. Mixérem vyšleháme jemnou kaši, do které přidáme nasekaný čerstvý koriandr. Kokosové mléko svaříme s trochou rostlinné smetany, limetovou kůrou, cukrem a solí. Před podáváním dochutíme čerstvým koriandrem a limetovou šťávou. Filátko z okouna osolíme a opečeme na olivovém oleji s bylinkami.
Autor receptu: Jan Souček, šéfkuchař restaurace La Strada Ristorante