Mandle je název pro jádro pecky plodu mandloně obecné, která roste subtropech. Mandloň je známá svými nádhernými bělorůžovými květy, které oznamují příchod jara. Mandle se často označuje jako oříšek, botanicky je však mandloň peckovice.
Mandle se často přidávají do salátů, vánočního pečiva, vloček. Jedí se buď s hnědou slupkou, loupané nebo rozemleté. Z mandlí se vyrábí rovněž mandlový nápoj a mandlový olej. Mandle obsahují kyanid, ale v běžně konzumovaných porcích jedovaté nejsou.
Madlový nápoj se hodí hlavně pro děti
Jsou bohaté na všechny základní živiny – tedy bílkoviny, tuky i sacharidy. Mezi potravinami rostlinného původu patří mandle mezi potraviny nejbohatší na komplexní plnohodnotné proteiny, jejichž přeměna v organismu je snadná a rychlá. Jsou proto doporučovány i malým dětem. Více než polovinu hmotnosti mandlí tvoří tuky, které se skládají ze 34 % mononenasycených mastných kyselin a 11 % polynenasycených mastných kyselin, především z kyseliny linolové (tzv. omega 6 mastná kyselina), která je zejména důležitá pro dobrou funkci nervové soustavy.
Mandle jsou bohaté na vitaminy B1, B6 a vitamin E, který má antioxidační účinek. Z tohoto důvodu jsou mandle doporučovány jako prevence nádorových onemocnění. Mandle obsahují velké množství hořčíku. Pomáhají zlepšovat činnost srdce a svalů. Obsahují rovněž vápník, fosfor, draslík a železo. Obsah vápníku v mandlích je 266 mg na 100 g, což je dokonce více než v mléku. Mandle dále obsahují stopové prvky, jako jsou zinek, měď, mangan.
Mandlový nápoj se doporučuje konzumovat malým dětem i dospělým, kteří trpí ekzémy nebo mají alergii na kravské mléko. Neobsahuje cholesterol, obsahuje mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny a je tedy vhodný pro všechny osoby, které chtějí předcházet civilizačním chorobám. Díky nízké energetické hodnotě je vhodný i pro osoby dodržující redukční dietu. Mandlový nápoj neobsahuje lepek, takže je vhodný pro osoby s celiakií.
Nebeská kaše s mandlemi a mátou
- 250 ml mandlového nápoje
- 75 g ovesných vloček
- špetka mleté skořice
- čerstvě nasekaná máta
- med
- jablko
- citrón na pokapání
- nasekané mandle
Mandlový nápoj nalijeme do malého hrnce, přisypeme ovesné vločky a přidáme špetku skořice. Necháme tři minuty vařit a poté hrnec odstavíme. Přimícháme čerstvě nasekanou mátu a trochu medu. Jablko nakrájíme na kousky, pokapeme citrónem a přidáme do kaše. Na závěr posypeme nasekanými mandlemi.
Autor receptu: Jan Souček, šéfkuchař restaurace La Strada Ristorante