Ovesný nápoj

Sdílet

Z čeho se vyrábí ovesný nápoj a jak ho v kuchyni můžete využít? Dokáže nahradit mléko? Seznamte se…


Autor: Isifa.cz

Ovesný nápoj je získáván z ovsa. Oves pochází z východní Evropy a jeho pravděpodobnou pravlastí bylo Mongolsko a severní Čína. Původně byl vyšlechtěn z trav. V našem pásmu se odedávna pěstoval hlavně ve vyšších nadmořských výškách a tedy v chladnějším podnebí.

Oves je významný zásobník vitaminů a minerálů

Obsahuje bílkoviny, glukokininy, flavonoidy, avenarin, apigeninové glykosidy, hypoxantin, cholin, chinon, lipidy, fermenty, kyselinu šťavelovou, vitaminy B1, B2, E a rutin. Z minerálních látek zvláště zinek, měď, železo, dále fosfor, síru, bor, vápník, škod, mangan, draslík, křemík, hořčík, kobalt, molybden, atd. Ve slámě je i pektin, karoteny a kyselina křemičitá.

Ovesný nápoj je vhodný pro osoby v rekonvalescenci, sportovce, osoby s únavovým syndromem, při onemocněních souvisejících s postižením nervového systému, trávicího traktu zejména slinivky břišní, ale i při civilizačních onemocněních jako je vysoký krevní tlak, cukrovka, onemocnění štítné žlázy apod. Nápoj je obohacený o vápník a vitaminy. Ovesný nápoj rovněž neobsahuje laktózu ani cholesterol.

Krémová květáková polévka


Autor: Alpro.com
  • 1 květák
  • 2 stroužky česneku (nadrobno nakrájené)
  • špetka šafránu
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • 250 ml ovesného nápoje
  • čerstvě drcený černý pepř
  • olivový olej

Do kastrůlku vložíme květákové růžičky společně se špetkou šafránu a česnekem. Osolíme a zalijeme zeleninovým vývarem. Několik drobných květákových růžiček si odložíme stranou a později použijeme jako ozdobu. Dusíme 20 minut, dokud květák nezměkne. Přidáme Alpro ovesný nápoj a čerstvě drcený pepř. Mixérem umixujeme dohladka a dochutíme. Na pánvi orestujeme dozlatova odložené květákové růžičky s trochou šafránu.

Autor receptu: Jan Souček, šéfkuchař restaurace La Strada Ristorante

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).